Novosti Sport Događanja

Žustra rasprava oko izvršenja proračuna za 2019.: 'Grad živi na dug'

08.07.2020. / Petar Brnada

Kao prva točka današnje sjednice Gradskog vijeća nametnuo se Prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna za 2019. godinu o kojemu je u ime predlagatelja gradonačelnika Dražena Barišića izvijestila pročelnica Upravnog odjela za financije i proračun Žaneta Štefančić.

Kako je u uvodu kazala, ono što je bitno istaknuti jest to da je proračunska godina 2019. bila jedna od najznačajnijih proračunskih godina barem što se tiče visine proračuna i gledajući statistike i pokazatelje on je bio najviše ostvaren i u prihodovnoj i u rashodovnoj strani. Prešavši na konkretne brojke izvijestila je da smo u 2019. godini ostvarili 340,6 milijuna kuna prihoda i primitaka te 365,4 milijuna kuna rashoda i izdataka koji rezultiraju manjkom od 24,8 milijuna kuna. S prijenosom od 11,1 milijuna kuna iz 2018. godine ostvaren je proračunski manjak od 35,9 milijuna kuna.

Time, očekivano, nije bila zadovoljna oporba, a prvi se na izvješće obrušio Damir Šimunić ispred Kluba zastupnika SDP-a.

-Što nama pokazuje ovo izvješće? Određeni programi i projekti iako nisu prioritetni već se populistički provode kako bi se prikrilo neizvršeno obećanje kada dođe vrijeme novih izbora. Posljedica toga je da proračun ostvaruje manjak odnosno, činjenica je da više trošimo nego što prihodujemo. Konkretno to znači: prihodi su ostvareni sa 88% a potrošilo se 96 % od planiranog. Iako je gospodarska aktivnost bila u padu, a to govori podatak da je porez na robu i usluge ostvaren na 60 %, da je prijenos sredstava iz EU tek na 40 %, da se naknade za koncesije, zakupe i slično neredovito naplaćuju i ostvarene su tek sa 45 %. I da se programi naravno sukladno tome djelomično provode. A kako? Na dug. Gospodo ovaj grad preživljava isključivo zahvaljujući enormnom dugu- osvrnuo se Šimunić na izvještaj za 2019. godinu.

Naglasio je Šimunić da na dan 31.12.2019. Grad ima manjak proračuna; neotplaćeni krediti i dana jamstva su na bazi 145 milijuna kuna, odnosno na gotovo 40 % proračuna.

-Taj dug će se vjerojatno u ovoj godini još povećati jer to se uvijek tako događa, sljedeće godine su lokalni izbori. Mi takvu politiku ne možemo i ne smijemo podržati. Ponavljam, Grad živi na dug i gradonačelniče ja se bojim da ćete ovaj naš grad financijski devastirati jer se troši više nego što se prihoduje. Godina 2019. je daleko iza nas pa ću zaključiti; manjak prihoda i primitka iznosi 25 milijuna kuna u 2019., a preneseni manjak iz 2018. godine je 11 milijuna kuna, znači ukupno smo godinu završili sa 36 milijuna kuna manjka. Ovo je samo potvrda da kada smo donosili proračun za 2019. i 2018. pa i za 2020. godinu da je klub SDP-a bio u pravu kada je govorio i upozoravao da je proračun nerealan i neostvariv- poručio je Šimunić.

U obranu izvještaja, odnosno realizacije proračuna stao je HDZ-ov Darko Bekić koji je poseban naglasak stavio na činjenicu da sve što su si zacrtali u Gradu u 2019. godini da su i ostvarili.

-Kada se proračun podijeli po svim stavkama, vidjeli smo da su se ulaganja odnosno stavke su se povećale. Znači nijedna stavka našeg proračuna i projekata nije se smanjivala, išlo se u povećanje. Najbitnije stavke našeg proračuna kao što su sport, bilježe rekordna ulaganja. Sportašima je Grad poduplao ulaganja- kazao je Bekić.

Uz to je naglasio da 2019. godinu možemo proglasiti i godinom školstva u našem gradu. Kako je naveo, samo u 2019. godini uloženo je 30 milijuna kuna u obnovu naših dviju osnovnih škola, a jedna od njih je jedna od najvećih u Republici Hrvatskoj, što pokazuje da je u fokusu bilo obrazovanje, odnosno školstvo.

Istaknuo je i da vrtići već tradicionalno bilježe velika ulaganja u funkcioniranje i njihov standard.

- Tu je preko 67 milijuna kuna uloženo. Komunalna ulaganja stalno rastu, naravno uvijek imamo primjedbe, uvijek bi htjeli u komunalnu infrastrukturu uložiti više, potrebe rastu iz godine u godinu kao i očekivanja i nadamo se da će kruna komunalnih ulaganja i svih naših potreba i želja biti aglomeracija koja se zahuktava iz tjedna u tjedan- rekao je Bekić.

No, složio se da je ono što bode u oči što se tiče ovog proračuna i na što oporba s opravdanjem ukazuje, spomenuti manjak od 35 milijuna kuna.

-On se može tumačiti s jedne strane na koji je oporba legitimno upozorila, ali kada se to malo raščlani mi kada gledamo tih 35 milijuna kuna od toga je 10 milijuna kuna manjka iz predfinanciranja projekata iz EU. To je nekih 10 milijuna kuna za koje očekujemo da će se vratiti u idućoj godini. 11 milijuna kuna prenijeli smo iz 2018. godine, pa ostaje ležati desetak milijuna kuna koje možemo staviti u nekakvo nerealno planiranje proračuna u 2019. godini- rekao je Bekić pa nastavio.

-Mi smo s ovim vodstvom i s ovom koalicijom šest godina bili u velikoj financijskoj krizi koju smo svi zajedno prošli. Država je bilježila veliki gospodarski pad. Iz godine u godinu bilježen je enorman ekonomski pad. Politika Grada tada je bila na ovome tragu, izašli smo iz te krize, grad se i tih godina razvijao, bilo je i tada minusa u proračunu, ali išlo se u razvoj iz godine u godinu i to su građani i prepoznali. Kada gledate konkretno situaciju u 2019. godini, ako pitate građane jesu li željeli dvije nove osnovne škole da se obnove ili da se trenutno knjigovodstveno minus od 10 milijuna kuna koji će biti saniran kroz sljedeću godinu riješi, mislim da bi svi odabrali ovo prvo. Sve financijske obveze koje je ovaj grad imao su podmirene. Hvala Bogu u 2019. godini otplatili smo kredit koji smo uzeli 2011. godine  od 22 milijuna kuna kojim se izgradila sportska dvorana i dio groblja u Kušancu. Tako da nekakva crvena lampica u gradu trenutno nije upaljena jer su sve obveze, svi projekt, na vrijeme realizirani. Sve držimo pod kontrolom, a sve oči su uprte u državu koja je brzo reagirala što se tiče poduzetnika i naših građana, ali i otvorena su nam uvijek bila vrata Vlade- zaključio je Bekić.

Da se moglo puno više i puno bolje, smatra i Šimunićev kolega iz SDP-a, vijećnik Mario Zdelar.

- Generalno, stava smo i mišljenja da ovaj grad živi na dug i to je kontinuitet koji traje već tri godine, a sve što je napravljeno, napravljeno je iz duga. Naravno da će se minusi pokriti, ali će ih pokriti netko drugi. Mi se zadužujemo, odrađujemo neke projekte, ubiremo političke poene, a to će sve platiti netko drugi. Mišljenja smo da smo imali priliku da smo mogli zbog ovih nezakonito izgrađenih objekata, europskih i pristupnih fondova izvući puno više za ovaj grad s obzirom da smo šesti grad po veličini i da imamo takve prednosti koje rijetko koji grad ima u Hrvatskoj. Mislim da smo mogli puno, a za sada ćemo ovako. Koliko je napravljeno- napravljeno je- poručio je Zdelar.

U pojedinačnoj raspravi Šimunić je za kraj naglasio da nam se ponavlja problem oko naplate komunalnog doprinosa koji je sada najveća stavka na razini manjka konsolidiranog proračuna.

-U tom dijelu bilježimo gotovo 38 milijuna kuna nenaplaćenih pretraživanja. Ja ne mogu vjerovati da ništa nismo naučili iz prethodnih godina kada smo opraštali dugove. Da nismo mogli naći instrument i način za naplatu komunalnog doprinosa ja jednostavno ne mogu shvatiti. Sada je to već naraslo na 38 milijuna kuna. Planiranje proračuna, da li to zbog nesposobnosti nestručnosti službi i ljudi koji to rade, pokazuje podbačaj u realizaciji- završio je Šimunić.

-Žao mi je što nismo u taj proračun od 6. do 12. mjeseca prošle godine uspjeli ubaciti i vatrogasni dom u Buševcu koji je trebao ući u realizaciju. Prije par dana krenulo je to rušenje i nadam se da će ove godine kako je i obećano biti izvršeni ti radovi u vrijednosti 2 milijuna kuna. Kada govorimo tom određenom manjku za pohvaliti je određene projekte kada govorimo o obnovi dvije škole, sigurno da ćemo onda po tom pitanju dugoročno imati uštede na energiji- rekao je vijećnik Igor Horvačić iz HSS-a.

Podijeli