Novosti Sport Događanja

Najavljena obnova zgrade i interpretacijski centar Muzeja u bivšoj galeriji Kordić

16.07.2020. / Ivana Ćurić

U svojoj dugoj povijesti bila je rodilište, potom i dom prvoj privatnoj galeriji u suvremenoj Hrvatskoj, a odnedavno je koriste Upravni odjel za EU fondove i gospodarstvo, pa i velikogorička razvojna agencija VEGORA. Sve je to današnja zgrada Gradske uprave na adresi Šetalište Franje Lučića 15, odmah preko puta crkve NBDM, koja konačno kreće u obnovu i rekonstrukciju.

Jutros je, naime, u dvorištu zgrade održana uvodna konferencija projekta energetske obnove zgrade. Projekt je to koji je Grad još krajem 2018. godine počeo pripremati da bi početkom sljedeće godine aplicirali na sufinanciranje za EU sredstva za energetsku obnovu javnih zgrada. Nakon uspješnog prolaska na natječaju i sada se ušlo i u fazu provedbe tog projekta koji teži 3,3 milijuna kuna.

To uključuje rekonstrukciju zgrade da se ona privede svojoj svrsi jer je, kao što se moglo i vidjeti, zgrada je zaista dotrajala. Od toga je cca 50% bespovratnih sredstava iz EU, a radovi uskoro kreću.

Nekadašnjeg rodilišta prisjetio se i gradonačelnik Dražen Barišić koji je i sam rođen ondje. -Ovo je jedan od najvrjednijih dijelova našega grada uz muzej kada govorimo o kulturno-povijesnim građevinama u gradu. Ova zgrada je izuzetno vrijedna i meni je baš drago da smo uspjeli ovo napraviti. Ovo dvorište dobiti će svoju kemiju koju je davno imalo, nakon rodilišta, pa galerije Kordić koja je bila prva privatna galerija u Hrvatskoj kada su je pokrenuli Štef Kordić i obitelj. Kultura 90-ih ovdje je bila jača nego u Zagrebu,  međutim prošlo je jako puno vremena i sada ćemo je preurediti energetski. Malo po malo sve ćemo to obnoviti. Crkva je već riješena u tom smislu, kao i Muzej i Centar za posjetitelje, a vrlo brzo ide i rušenje zgrade Stare općine te gradnja nove. To je Gorica, to je centar- kazao je jutros gradonačelnik Barišić.

Projektirane uštede iznose gotovo 73%  na cjelokupnim energentima i za toliko će biti računi manji u budućnosti, a kako je kazao pročelnik za poduzetništvo i europske fondove, Domagoj Ilečić, to je samo nastavak projekata energetske obnove koju su do sada radili.

Interpretacijski centar Muzeja Turopolja u dvorištu

Uz obnovu zgrade koja je u planu, a uskoro i u realizaciji, u planu je revitaliziranje cijelog tog dvorišta i pomoćnog objekta pa je tako Grad uspio povući i EU sredstva za sufinanciranje interpretacijskog centra Muzeja Turopolja.

Ukupna vrijednost revitalizacije ovih objekata tako će se popeti na 13 milijuna kuna od čega je gotovo 80% bespovratnih sredstava iz EU.

-Znači imamo nekih 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava za revitalizaciju što znači da će za 3-4 milijuna kuna ulaganja Grad dobiti projekt u vrijednosti 13 milijuna kuna- otkrio je pročelnik Ilečić.

Time je, očekivano, najzadovoljnija ravnateljica Muzeja Turopolja, Margareta Biškupić-Čurla.

-Osim što će taj centar grada izgledali fenomenalno, dobit ćemo suvremeni interpretacijski centar. Naš muzej već ima pet lokacija na kojima djeluje i sada će sve s uredskim prostorima biti objedinjeno ovdje sa jednom multifunkcionalnom dvoranom koja će se moći koristiti za razne prigode i programe- rekla je ravnateljica Biškupić-Čurla.

Ono što je njima s muzeološke strane jako bitno jest to da će taj prostor donijeti suvremeni svjetski muzeološki standard i imat će opremljen muzejski depo za očuvanje muzejskih predmeta, a po tome ćemo biti ne samo u Hrvatskoj među prvima nego i u cijeloj Europi.

-Najveći problem uvijek je one predmete koje nisu trenutno izloženi da budu kvalitetno deponirani i sačuvani. Mislim da ćemo tu dobiti mogućnost dodatnog prikupljanja i otkupa predmeta i kvalitetnog rada i istraživanja. Dobit ćemo prostor gdje ćemo moći puno raditi s onim najmlađim i najstarijim populacija u Velikoj Gorici u smislu radionica i slično. Postat ćemo jedan, ne samo najveći muzej u Zagrebačkoj županiji nego veliki muzejski centar za cijelu Hrvatsku- istaknula je ravnateljica Biškupić Čurla.

Interpretacijski centar Muzeja Turopolja predstavlja dodanu vrijednost na naš život i suživot koji nastojimo realizirati u Gorici, ali i dodana vrijednost na identitet nas Velikogoričana kao i na kulturu, naglasio je gradonačelnik Barišić.

-Sve više i više se grade stanovi, sve više ljudi dolazi ovamo, ima nas sve više. Moramo poraditi na tome da znamo gdje živimo, s kim živimo, što smo ovdje zatekli, a što smo donijeli i da onda sve to skupa promatramo. Nakon potresa 1889. godine Velika Gorica je počela dobivati svoj građanski štih koji mi sada umivamo, revitaliziramo i nudimo ga novim generacijama- poručio je gradonačelnik Dražen Barišić.

Galerija slika

Najavljena obnova zgrade i interpretacijski centar Muzeja u bivšoj galeriji Kordić Najavljena obnova zgrade i interpretacijski centar Muzeja u bivšoj galeriji Kordić Najavljena obnova zgrade i interpretacijski centar Muzeja u bivšoj galeriji Kordić Najavljena obnova zgrade i interpretacijski centar Muzeja u bivšoj galeriji Kordić Najavljena obnova zgrade i interpretacijski centar Muzeja u bivšoj galeriji Kordić Najavljena obnova zgrade i interpretacijski centar Muzeja u bivšoj galeriji Kordić Najavljena obnova zgrade i interpretacijski centar Muzeja u bivšoj galeriji Kordić

Podijeli