Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čeka se nadzor

Policija je utvrdila da su Velikogoričanke prekršile Zakon o zaštiti životinja, na redu je veterinarska inspekcija

Foto: Privatni album
1/2
01.08.2020.
u 22:17

Pas je trčao cestom uz automobil, zavezan na lajnu koju je držala ruka pružena kroz prozor. Je li riječ i o kaznenom djelu odlučit će Državni inspektorat

Nedugo nakon što je viđen da se sam šeće ulicama Velike Gorice, zlatni retriver pojavio se na snimci koju je na svojoj Facebook stranici objavio Velikogoričanin I. M. Na njoj isti pas trči cestom uz automobil, vezan je lajnom koju drži ruka pružena kroz prozor.

Volonterka Tihana Maretić sve je prijavila policiji i veterinarskoj inspekciji, no u telefonskom razgovoru iz policije su joj rekli kako tu nema riječi o mučenju ili zlostavljanju psa. Moguće tek o nekom prekršaju iz zakona o prometu, no i to trebaju provjeriti. Objašnjenje kako je pas bio blatan pa ga nisu mogli staviti u auto ne opravdava postupak koji je zabranjen i Zakonom o zaštiti životinja. Stoga smo poslali upit Policijskoj upravi zagrebačkoj, zanimalo nas je što je točno policija utvrdila i jesu li obavijestili veterinarsku inspekciju. Istovremeno, upitali smo i Državni inspektorat jesu li dobili policijsko izvješće o događaju, jesu li inspekcija pokrenula nadzor i što je utvrđeno.

Iz Državnog inspektorata odgovorili su nam da su u subotu, 25. srpnja, dobili prijavu.

– Veterinarska inspekcija DIRH-a započela je s utvrđivanjem počinitelja kako bi se proveo inspekcijski nadzor. O utvrđenom ćemo vas izvijestiti po okončanju inspekcijskog postupka – kažu u svom odgovoru.

Foto: Privatni album

Policijsko izvješće ne spominju, no iz PU zagrebačke potvrđuju da su policijski službenici PU zagrebačke proveli kriminalističko istraživanje i utvrdili identitet vlasnice psa i vlasnice vozila. Tijekom istraživanja došli su do saznanja da je pas prethodno izgubljen, što je njegova vlasnica objavila i na društvenim mrežama. Naknadno je pas pronađen i vraćen kući na opisani način (trčao je uz automobil vezan lajnom, op. a.). Provjerom je utvrđeno da je pas bez vidljivih ozljeda, uredno cijepljen i čipiran. Policijski službenici proveli su kriminalističko istraživanje nad 42-godišnjakinjom I 45-godišnjakinjom, nakon čega su nadležnim tijelima za pokretanje postupka dostavili obavijesti radi poduzimanja mjera iz njihove nadležnosti.

– Državnom inspektoratu RH dostavljena je Obavijest o počinjenom prekršaju iz članka 5. stavka 2. točke 32 Zakona o zaštiti životinja, kao i Komunalnom redarstvu Grada Velike Gorice sukladno članku 22. i 23. Odluke o držanju i postupanju sa psima i mačkama, načinu o postupanju s neupisanim psima, te napuštenim o izgubljenim životinjama – odgovaraju iz PU zagrebačke. Ujedno, dopis su uputili i nadležnoj Veterinarskoj inspekciji radi provođenja nadzora nad držanjem životinje, odnosno radi eventualnog utvrđivanja elemenata kaznenog djela. Kad dobiju odgovor, cjelokupnu dokumentaciju dostavit će nadležnom državnom odvjetništvu radi donošenja meritorne odluke.

Ta odluka zanima i sve volontere, posebno zbog činjenice da Zakon o zaštiti životinja navodi neke prekršaje i zabrane za koje nisu predviđene nikakve kazne. Ostaje da vidimo kako će se to riješiti.

Ključne riječi

Komentara 3

DJ
djordje
02:51 02.08.2020.

Sve istitucije uposlite jer ovo je doista teški kriminal, nemojte slučajno inspekcije slati u domove za starije, nemojte njih slati u gradske uprave,nemojte njih slati u stožere stranki..jer to je manje bitno......

TA
Tarabam
00:02 02.08.2020.

prvo oduzeti psa da se vlasnik ne iživljava na njemu radi kazne koa treba biti drakonska. Maksimalna kazna. da , bio bi dobro da ih se testira na droge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije