Novosti Sport Događanja

Škola u doba korone: Neće biti zvona, pod odmorom nema van, viši razredi nosit će maske

26.08.2020. / Ivana Ćurić

Početak školske godine sve je bliže, a izazovi koje pred obrazovne ustanove stavlja pandemija korona virusa sve su veći. Nakon što su jučer donešene mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo škole su mogle konačno definirati način održavanja nastave kojih će se pridržavati učenici i djelatnici u školama.

Kako su se organizirali u Osnovnoj školi Eugena Kumičića ispričala nam je ravnateljica Snježana Ruklić.

-Držimo se mjera Ministarstva obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Svi učenici će ići u školu koja počinje 7. rujna. Razlika je ta da učenici od 5. do 8. razreda neće imati nastavu u predmetnim učionicama, već sve u jednoj učionici. Također nema miješanja razrednih odjela, Grad Velika Gorica nabavit će maske, a gdje se može radit će se veći razmak između klupa. Niži razredi neće nositi maske-rekla nam je ravnateljica Ruklić.

Na samom ulazu u školu dezinficirat će se ruke, škola nabavlja automatski aparat za dezinfekciju ruku, a prije ulaska u razred još jednom učenici će morati prati ruke.

-Za vrijeme odmora nema izlazaka iz učionice, nema zvona, a mliječni obroci bit će dostavljeni u svaki razred. U blagovaonice će ići učenici produženog boravka s time da će se između različitih odjeljenja dezinficirati prostor. Ujutro i prije početka turnusa učitelji će dežurati ispred škole, a u učenike će u školu puštati u grupama-dodaje ravnateljica Ruklić.

-Ova školska godina nosi puno izazova pred organizaciju rada, i očekujemo da ćemo svi imati dovoljno razboritosti i fleksibilnosti da možemo uskladiti sve epidemiološke mjere kako bi što kvalitetnije provodili nastavu s obzirom na ovu situaciju-zaključila je.

 

U Gimnaziji Velika Gorica izborni predmeti naizmjence online i uživo

Slični uvjeti dočekat će i goričke gimnazijalce, s time da kod njih ipak ostaje školsko zvono. 

-Prilagodit ćemo se svim mjerama tako da ćemo krenuti s nastavom u potpunosti, učenici će imati maske od prvog dana, i pridržavat ćemo se svih mjera. Nema miješanja razrednih odjeljenja, pa će se u izbornoj nastavi, gdje je to potrebno, naizmjence pratiti nastava uživo i nastava online-kaže ravnateljica Gimnazije Velika Gorica Brankica Žugaj.

To znači da će nastava npr. etike koju sluša dio učenika 1.a i 1.b razreda biti organizirana tako da jedan tjedan jedan razred prati nastavu online, a drugi uživo, a sljedeći tjedan se zamjene.

-Kako bi se smanjila frekvencija nastavnika u razredu organizirali smo većinom blok-satove u rasporedima učenika, i nema kabinetske nastave već svaki razred ostaje u svojoj učionici kako se ne bi miješali na hodnicima. Na ulazu u školu bit će dezinfekcijski aparat s barijerom, a s time će se i tolerirati prvotni dolazak u školu-dodaje ravnateljica Žugaj napomenuvši kako su u Gimnaziji spremni za ovu školsku godinu i žele učenicima sretan povratak u školske klupe.

Podijeli