Obavijesti

News

Komentari 65

Premijer: 'Podržavamo rad pravosudnih tijela. Svatko tko je kriv će i odgovarati'

Premijer: 'Podržavamo rad pravosudnih tijela. Svatko tko je kriv će i odgovarati'
1

Meta nove akcije Uskoka je Janaf u kojem traju izvidi, a uhićen je direktor Dragan Kovačević. Uskok je upao i u Gradsku upravu Velike Gorice i VG Vodoopskrbu, među osumnjičenima je i HDZ-ov gradonačelnik Barišić

VIDEO

Zadaća svih tijela, osobito pravosudnih, DORH-a, USKOK-a, PNUSKOK-a i policije je da nepristrano, samostalno rade svoj posao i da temeljito istraže i procesuiraju sve one za koje postoji sumnja da su sudjelovali u koruptivnim radnjama. Naša poruka borbe protiv korupcije je stalna, kontinuirana i naš mandat dokazuje da se naša Vlada zalaže za borbu protiv korupcije i to konkretnim aktivnostima. I stoga dajemo podršku svim tijelima u svim aktivnostima, koji su, ponavljam, neovisni, samostalni i lišeni bilo kakvog utjecaja i pritiska. Svatko onaj za koga se utvrdi da je kriv, za određena djela će i odgovarati, poručio je na početku sjednice Vlade premijer i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković, komentiravši veliku akciju USKOK-a i jutrošnja uhićenja povezana s Janafom. 

POGLEDAJTE VIDEO: Plenković komentirao aferu Janaf

Pokretanje videa...

Plenković o aferi Janaf 01:13

Uz šefa Janafa, uhićeno je još desetak ljudi, najviše u Zagrebu i okolici. USKOK je upao i u urede Gradske uprave Velike Gorice i tvrtku VG Vodoopskrba, a navodno se istražuje projekt aglomeracije. A među osumnjičenima je, među ostalima, i gradonačelnik Velike Gorice i HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Barišić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

PRATITE UŽIVO

- Za svakoga za koga se sumnja da je kriv, apsolutno neka se provede istraga. Osobno s tim nemam problem, a siguran sam da nema problem ni predsjednik Vlade ni HDZ -poručuje ministar obrazovanja Radovan Fuchs naglašavajući kako je Vlada stava da korupciju treba iskorijeniti, što premijer i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković stalno i ponavlja. 

- Prema tome, radi se o očito prilično temeljito. Ja ne bih ovo gledao kao štetu za HDZ nego mislim da je to pozitivno obzirom da se raščišćavaju neki repovi koji nisu u redu - zaključio je. 

Ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, poručuje kako ljudi koji trebaju biti kažnjeni i trebaju biti kažnjeni. 

- HDZ i Vlada i riječima i djelom potpuno podržavaju rad DORH-a, USKOK-a, PNUSKOK-a, policije, svih institucija, koje trebaju samostalno i neovisno raditi svoj posao. Naravno da čvrsto podržavamo borbu protiv korupcije - poručuje ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Ministar financija Zdravko Marić nema komentara. Baš kao ni ministar prometa Oleg Butković, koji je, kako je rekao, za uhićenja saznao iz medija.

- A što da kažem? Nemam nikakvih saznanja za išta komentirati. Mi kao Vlada se borimo protiv korupcije, neka institucije rade svoj posao - rekao je Marić. 

Bez ikakvog komentara o slučaju je prošao i ministar graditeljstva Darko Horvat.

Upravo jučer je dio oporbe u Saboru tijekom aktualnog prijepodneva premijera i Vladu optuživala za korupciju na što im je on odgovarao nervozno i na uvredljiv način. 

- To je politička arena. Naša pozicija je vrlo jasna, branimo i provodimo svoju politiku i to ćemo čvrsto zastupati i očekujem da ovi novi zastupnici s vremenom malo očvrsnu. To je dobro i tako se to u sportu i politici obično zbiva - komentirao je premijer. 

O odluci Ustavnog suda

Osvrnuo se i na odluku Ustavnog suda u kojoj su istaknuli kako su rad Stožera i mjere koje su donosili zakoniti, osim zabrane rada nedjeljom.

- Sve smo radili temeljem čl. 16. Ustava i mislim da smo pronašli i pravu mjeru i legitiman interes da zaštitimo zdravlje građana. Mislim da smo kombinacijom rada Stožera i epidemiološke struke pronašli najbolja rješenja. U konačnici, sve druge zemlje svijeta su donosile slične ili ste mjere kao i mi, i mislim da je dobro da je cijela ova priča zaključena na način kako je to konstatirano u odluci Ustavnog suda - poručio je Plenković. 

Korona virus: 'Razmatramo smanjenje broja dana u izolaciji'

Sukladno najnovijim znanstvenim dokazima, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš, zaraza od korona virusa se značajno smanjuje nakon sedmog dana bolesti.

- Stoga se predlaže da se osobe u izolaciji otpuštaju nakon 10. dana, ukoliko u zadnja 24 sata nemaju simptome, uz izuzeće osoba koje imaju teže oblike bolesti, pneumoniju, gdje otpust ovisi o kliničkoj procjeni. U tijeku je stručna epidemiološka rasprava o mogućim procjenama ovih smjernica i u Hrvatskoj - istaknuo je Beroš dodavši kako samoizolacija za sada ostaje u vremenskom razdoblju od 14 dana. 

- I to područje se pažljivo prati i bit će u budućnosti predmet daljnjih rasprava - rekao je.

Posljednja 24 sata, izvijestio je ministar, zabilježeno je 250 novih slučajeva zaraze korona virusom, dok ih je trenutno sveukupno zaraženo 2108. 

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera, Davor Božinović, osvrnuo se na kazne koje su dobili organizatori tri koncerta u Muzeju suvremene umjetnosti u iznosu od 30.000 kuna. Otkrio je da je prekršajnih naloga bilo još. 

- Zbog nepridržavanja mjera, inspektori su podnijeli pet prekršajnih naloga i to na tri koncerta i dva noćna kluba - rekao je Božinović. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 65
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto