Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa o Barišiću

18.09.2020.

10:25

Autor: HRT

default error photo
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju nabave automobila nije pokrenulo postupak protiv Dražena Barišića, zastupnika u Hrvatskom saboru i gradonačelnika Velike Gorice.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na 98. sjednici, među ostalim, odlučivalo je hoće li pokrenuti postupak protiv Dražena Barišića, zastupnika u Hrvatskom saboru i gradonačelnika Velike Gorice, a vezano za poslovni odnos s auto kućom Gašparić auto. Postupak nije pokrenut. U obrazloženju stoji da u svim predmetima nema nigdje Dražena Barišića.

Zaprimili smo prijavu koja glasi da je gradonačelnik Velike Gorice od auto kuće Gašparić auto nabavljao automobile za Grad i vezano za taj poslovni odnos, za ostale institucije, navedeno je na sjednici Povjerenstva.

Automobile su nabavljali Plemenita općina Turopoljska, DVD Turopolje, DVD Lomnica, dječji vrtić Ciciban, DVD Kosnica i Dom zdravlja.

Riječ je o 15 službenih vozila. Prijavitelj je naveo da je to klasični sukob interesa, slučaj sličan kao kod ministrice Žalac.

Prijavitelj je naveo i da postoji nesrazmjer između prihoda i imovine dužnosnika.

- Povjerenstvo se ne bavi porijeklom imovine pa se time nismo u ovom predmetu ni bavili.

Što se tiče odlaska na utakmicu Hrvatska - Mađarska, što je također navedeno u prijavi da se utvrdi tko je to platio, na sjednici su istaknuli da je otvoren drugi predmet i otvoren je postupak radi mogućeg primanja nedozvoljenog dara.

U predmetu su se kažu, bavili samo automobilima.

Iz grada Velike Gorice je stigao odgovor da su od 2002. do 2010. imali ugovor s ovom auto kućom, ali više nemaju, te se povremeno automobili samo servisiraju.

DVD Turopolje, DVD Lomnica, DV Ciciban, DVD Kosnica odgovorili su da nikada nisu imali nikakvih poslovnih odnosa s ovom auto kućom.

Plemenita općina Turopolje odgovorila je da su svoj automobil kupili putem leasing kuće i poznato im je da ta leasing kuća automobil nabavila preko ove auto kuće, ali ugovor imaju s financijskom kućom OTP Leasing.

Dom zdravlja Velika Gorica, odgovara da ne postoje kao samostalna institucija, nego su dio Doma zdravlja Zagrebačke županije.

- Zagrebačka županija uistinu posluje s ovom auto kućom, imali su više ponuda, kupili su više automobila, a o najpovoljnijoj je odlučio ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije.

Povjerenstvo zaključuje da u svim predmetima nema nigdje Dražena Barišića.

- Prijavitelj nije naveo ni na koji način moguću osobnu povezanost ili možda poslovnu izvan ovoga konteksta, pa predlažemo da se donese odluka da se ne pokreće postupak protiv gospodina Barišića.


No, Dražen Barišić, nevezano za slučaj nabave automobila i ovu prijavu vezuje se za financijske malverzacije u aferi Janaf.

 Podsjetimo, u USKOK-u su počela ispitivanja u vezi s podmićivanjem i namještanjem poslova za ivanićgradsku tvrtku Elektrocentar Krešimira Peteka. Osumnjičeno je 13 osoba, među njima i dva saborska zastupnika, HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. Uhićen je predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević.

USKOK je u Sabor uputio zahtjev za suglasnost za pokretanje kaznenog postupka protiv Barišića, i još dvojice zastupnika. Nakon što je MIP donio odluku o skidanju imuniteta, saborski zastupnici danas su glasovanjem podržali odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!