Home Izdvojeno Darija Žilić dobila nagradu za sveukupnu pjesničku izvedbu!

Darija Žilić dobila nagradu za sveukupnu pjesničku izvedbu!

Radi se o nagradi "Orpheus" na upravo održanom međunarodnom festivalu poezije u Plovdivu u Bugarskoj

PODIJELITE

Naša sugrađanka Darija Žilić na upravo održanom međunarodnom festivalu poezije u gradu Plovdivu u Bugarskoj dobila je nagradu „Orpheus“ za sveukupnu pjesničku izvedbu.

Pjesme Darije Žilić na bugarski jezik prevela je Dimana Miteva. Ovaj međunarodni festival u Plovdivu trajao je od 23. do 27. rujna, a na njemu su gostovali pjesnici iz SAD-a, Turske, Španjolske, Srbije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Izraela i Hrvatske. Na festivalu su održana pjesnička čitanja, forum pisaca, kulturalni i edukacijski seminari u atmosferi koja je inspirirana antiknim i medijevalnim nasljeđem tog grada.

„Orpheus“- Plovdiv 2020 je projekt Plovdiv LIK fondacije. Žilić je diplomirala povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, autorica je 12 knjiga poezije, proze, književnih ogleda, kritika i intervjua. Dobitnica je nagrade Kiklop za „Pleši, Modesty, pleši“ za najbolju pjesničku knjigu u 2010., a iste godine nagrađena je nagradom Julije Benešić za „Muzu izvan geta“ kao najbolju knjigu eseja u 2010. godini. Kontinuirano prevodi poeziju i prozu s engleskog jezika. Na festivalu se predstavila kratkim videom.