Povežite se s nama

Vijesti

Prva smjena predmetne nastave u Osnovnoj školi Eugena Kumičića od danas funkcionira online

Predmetni profesori kao i svi ostali djelatnici škole pridržavali su se svih epidemioloških mjera, no ova najnovija odluka je prije svega donešena iz predostrožnosti.

Objavljeno

na

Peti tjedan nastave u Osnovnoj školi Eugena Kumičića za dio učenika od danas kreće online. Prošlog tjedna stigla je informacija kako je nekoliko učiteljica COVID-19 pozitivno, no unatoč tome uz brojne napore nastava se održavala normalno. S početkom ovog tjedna stigli su novi nalazi i nove informacije.

-Trenutno je pozitivno šest djelatnika i dvoje djece. U dogovoru s epidemiologom odlučeno je da svi učitelji koji su bili u kontaktu s razredom gdje su COVID-19 pozitivni učenici idu u samoizolaciju. To ujedno znači da nismo u mogućnosti u toj smjeni organizirati nastavu jer nema tko raditi. Zbog toga ta smjena prelazi na online nastavu od danas do 16.listopada dok se ta situacija ne smiri.- pojasnila je ravnateljica Snježana Ruklić.

Predmetni profesori kao i svi ostali djelatnici škole pridržavali su se svih epidemioloških mjera, no ova najnovija odluka je prije svega donesena iz predostrožnosti.

Na online nastavu već jučer, upućen je jedan razred, a u samoizolaciji je sedam učenika.

-Riječ je o učenicima koji su kontakti COVID-19 pozitivnih osoba bilo roditelja, bilo nekoga iz uže obitelji. – kaže Ruklić.

Inače, prostori škole se pojačano čiste i dezinficiraju te redovito provjetravaju. Učenici i djelatnici škole pridržavaju se epidemioloških uputa HZJZ-a. Cijelo vrijeme u kontaktu su s epidemiološkom službom te se pridržavaju njihovih uputa i preporuka.

Vijesti

Fešta u Lukavcu: Tradicijske dječje igre i cjelovečernji koncert svih sekcija KUD-a Stari grad

Bit će to folklorni vikend.

Objavljeno

na

Lukavec cijeli tjedan slavi svoj dan, a velika završnica proslave bit će ovog vikenda. Kulturno umjetničko društvo Stari grad pripremio je folklorni vikend.

Tako će sutra na prostoru NK Lukavec bit održana dječje seoske igre – Folklorijada. Igre počinju u 13 sati, a djeca će se natjecati u nošenju jajeta u žlici, skakanju u vreći, hodanje u paru sa zavezanim nogama, tačke, potezanju konopa i graničaru.

– Proglašenje pobjednika i podjela pehara predviđena je u 17 sati, nakon čega slijedi nogometna utakmica, besplatan gulaš u organizaciji mjesnog odbora i druženje uz glazbu – ističu iz KUD-a Stari grad.

Također imat ćete priliku razgledati male životinje na izložbi koju priprema Udruga uzgajatelja malih životinja Lukavec.

Nedjelja je rezervirana za godišnji koncert ovog turopoljskog folklornog društva u kojem će svoj rad prikazati sve sekcije, od najmanjih do najvećih. Također bit će predstavljeni i radovi etno radionice.

Koncert u Društvenom domu Lukavec počinje u 18 sati.

Nastavite čitati

CityLIGHTS

‘Buševec 2024.’: Združena vatrogasna vježba DVD-ova Donjeg Turopolja

Vježba je dio programa ‘Svibanj – Mjesec zaštite od požara’, a cilj je provjeriti koordiniranost rada i testirati učinkovitost dobrovoljaca u slučaju velikih vatrogasnih intervencija.

Objavljeno

na

Združena vatrogasna vježba dobrovoljnih vatrogasnih društava Donjeg Turopolja, pod nazivom ‘Buševec 2024.’ održat će se večeras u tamošnjem Etno selu s početkom u 19:30 sati.

Vježba je dio programa ‘Svibanj – Mjesec zaštite od požara’, a za cilj ima provjeriti koordinirani rad DVD-ova s područja Donjeg Turopolja u slučaju velikih vatrogasnih intervencija i ujedno testirati učinkovitost standardnih operativnih postupaka. Ovogodišnja tema vježbe je požar na drvenoj kući, koji prijeti proširenjem na susjedne objekte.

 

 

 

Naslovna fotografija: Združena vatrogasna vježba 2022/G.Kiš, Cityportal.hr/arhiva

Nastavite čitati

Vijesti

Dva srebra za goričke učenice s najvećeg strukovnog natjecanja WorldSkills

Srebro su osvojile Tihana Pamić iz Zrakoplovno tehničke škole Rudolfa Perešina te Barbara Lučan iz Srednje strukovne škole Velika Gorica.

Objavljeno

na

Dvije goričke učenice osvojile su srebro na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia održavanom na Zagrebačkom velesajmu od 13. do 15. svibnja.

Drugo mjesto s jednim bodom manje od pobjednika osvojila je maturantica Tihana Pamić iz Zrakoplovno tehničke škole Rudolfa Perešina. Za natjecanje ju je pripremala mentorica, nastavnica grupe strukovnih predmeta Karmela Boc.

Odlično drugo mjesto na ovom najvećem događanju u obrazovanju u Hrvatskoj, osvojila je i frizerka Barbara Lučan, inače učenica trećeg razreda Srednje strukovne škole Velika Gorica. Mentorica joj je bila Ivana Jandras.

Najveće natjecanje u ovom dijelu Europe organizirala je Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a sudjelovalo je više od 350 najboljih učenika iz više od 200 strukovnih škola koji su se natjecali u 42 strukovne discipline.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Vikend prognoza: Južina donosi temperature zraka i do 27 Celzijusa

Ako birate najidealniji dan za izlet, roštiljanje i slične proljetne radosti, prema najavama prognostičara – subota je taj dan!

Objavljeno

na

Umjereni vjetrovi južnih smjerova ‘zapuhivati’ će nas tijekom nadolazećeg vikenda, a ponovo nam stižu i više ljetne, no proljetne vrijednosti temperature zraka.

Danas će ujutro biti oblačnije, a danju djelomično ili pretežno sunčano. Vjetar slab i umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 22 do 25°C.

U subotu će biti pretežno sunčano. Vjetar većinom slab južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 7 do 12°C, a najviša dnevna između 24 i 27 Celzijevih stupnjeva.

U nedjelju će biti djelomično sunčanih i oblačnijih razdoblja. Ponegdje može pasti malo kiše ili lokalni pljusak. Vjetar slab do umjeren južnih smjerova. Jutarnja temperatura od 9 do 14°C, a najviša dnevna između 23 i 26 Celzijevih stupnjeva – najavljuje prognostičar Kristijan Božarov.

 

Naslovna fotografija: pexels/pixabay.com

Nastavite čitati

Politika

FOTO Konstituirajuća sjednica 11. saziva Hrvatskog sabora: Jandroković po treći put predsjednik hrvatskog parlamenta, u govoru istaknuo kako živimo u ‘vrlo opasnom povijesnom razdoblju’

Novoizabranim kolegama u Hrvatskom saboru obratio se u kratkom pozdravnom govoru i velikogorički gradonačelnik Ačkar, koji je i u novom sazivu izabran s liste HDZ-a za saborskog zastupnika.

Objavljeno

na

Mjesec dana nakon održanih parlamentarnih izbora, te šest dana nakon što je predsjednik RH, Zoran Milanović, dao mandat za sastavljanje nove hrvatske Vlade predsjedniku HDZ-a, Andreju Plenkoviću, koji mu je donio 78 potpisa potpore, na zagrebačkom Gornjem gradu, Trgu svetog Marka, održava se konstituirajuća sjednica 11. saziva Hrvatskog sabora. Iako je prvu sjednicu Sabora sazvao predsjednik RH, na istoj se nije pojavio, kao ni prije četiri godine, dok su konstituirajućoj sjednici nazočni bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, te bivša Predsjednica RH, Kolinda Grabar-Kitarović.

Gordan Jandroković (HDZ) je sa 144 glasa za i 6 protiv po treći put izabran za predsjednika Sabora. Kao novi/stari predsjednik hrvatskog parlamenta, Jandroković je i otvorio konstituirajuću sjednicu Sabora, čestitao novoizabranim zastupnicima na izboru, pozdravio predsjednika dosadašnje i mandatara nove Vlade, Plenkovića, predsjednika Ustavnog suda, Miroslava Šeparovića, predsjednika Vrhovnog suda, Radovana Dobronića, te bivše predsjednike i predsjednicu.

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu/Photo: Robert Anic/PIXSELL

U svom je pozdravnom govoru, između ostalog, naglasio kako živimo u ‘vrlo opasnom povijesnom razdoblju’.

Rat bjesni u Ukrajini i na Bliskom Istoku. Ne možemo pobjeći niti od činjenice da je i naše neposredno susjedstvo potencijalni izvor novih nestabilnosti. Paralelno, promatramo porast populizma, radikalnih i ekstremističkih politika koje naše demokracije nagrizaju iznutra. I jučerašnji šokantni atentat na slovačkoga premijera Roberta Fica vrlo zorno pokazuje koliko malo nas ponekad dijeli od verbalnog do fizičkog ili oružanog nasilja. Najsnažnije osuđujemo taj grozni čin, a gospodinu Ficu želimo što brži oporavak. Izrazito ozbiljna prijetnja institucijama u demokratskim europskim državama su i kibernetički napadi koje sponzoriraju pojedine države ili određene zainteresirane skupine. Takve nas prijetnje sve pozivaju na dodatni oprez, jer mogu bitno utjecati na naše demokratske procese. Isto tako, moramo imati u vidu i potencijalne zlouporabe i negativne posljedice ubrzanog razvoja umjetne inteligencije. I na kraju, posebno naglašavam izazove koje sa sobom nose ilegalne migracije. To je slika svijeta u kojem danas živimo. Istovremeno, unatoč svemu što sam upravo naveo, neupitna je činjenica da je Hrvatska stabilna, sigurna i prosperitetna država – rekao je, među ostalim, novi/stari predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, moglo se čuti u prijenosu uživo na HTV-u.

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu. Branko Bačić, Gordan Jandroković/ Photo: Robert Anic/PIXSELL

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu. Vesna Vučemilović, Davor Ivo Steir, Ante Sanader, Andrej Plenković/ Photo: Robert Anic/PIXSELL

Od ukupno 151 zastupnika, HDZ s partnerima ima 61, SDP s partnerima 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, IDS i Nezavisna platforma sjever po dva zastupnika, Fokus jednog, a u ovom sazivu Sabora sjedit će i osam zastupnika nacionalnih manjina.

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu/Krešimir Ačkar/Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Velikogorički gradonačelnik, Krešimir Ačkar, u svom je pozdravnom govoru kolegama zastupnicima i hrvatskoj javnosti poručio.

– Uistinu je velika čast prisegnuti ponovno u Hrvatskome saboru, te biti dio 11. saziva Hrvatskog sabora! Želim još jednom zahvaliti svima koji su mi ukazali veliko povjerenje kako bi u Hrvatskom saboru nastavio raditi na brojnim projektima i unapređenju života svih nas – rekao je gradonačelnik Grada Velike Gorice i zastupnik s liste HDZ-a  u Hrvatskom saboru, Krešimir Ačkar.

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu/Ivan Penava i zastupnici DP-a/ Photo: Robert Anic/PIXSELL

Osim predsjednika, zastupnici Hrvatskog sabor bi na prvoj sjednici trebali izabrati i pet potpredsjednika, dok dva potpredsjednička mjesta pripadaju oporbi. Ukupno je 35 novoizabranih saborskih zastupnika dalo ostavku ili stavilo mandat u mirovanje zbog obnašanja dužnosti koje su nespojive sa zastupničkom dužnošću, pa će u novom sazivu hrvatskog parlamenta biti njihove zamjene, izvijestilo je u srijedu saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP).

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu. Photo: Robert Anic/PIXSELL

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu. Photo: Robert Anic/PIXSELL

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu. Ivan Račan, Peđa Grbin/ Photo: Patrik Macek/PIXSELL

16.05.2024., Zagreb – Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu/ Photo: Robert Anic/PIXSELL

 

Naslovna fotografija: 6.05.2024., Zagreb/Prvo zasjedanje Hrvatskog sabora u 11. sazivu/ Robert Anic/PIXSELL

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno