Novosti Sport Događanja

Sutra počinje cijepljenje protiv gripe: Goričani popunili sve termine u ljekarnama

18.10.2020. / Ivana Ćurić

Dok se posljednjih dana bilježi veći broj novozaraženih virusom COVID-19, zbog straha od mogućih komplikacija u slučaju oboljenja od gripe usred ove pandemije, traži se cjepivo više za gripu čija sezona tek dolazi.

Cijepljenje protiv gripe ove godine u Hrvatskoj počinje u ponedjeljak, 19.listopada, a cjepivo je besplatno za osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija*. Za one građane koji prepoznaju važnost cijepljenja protiv gripe, a ne spadaju u prethodno navedenu skupinu, cjepivo košta 96 kuna.

-Kod liječnika obiteljske prakse se cijepe one kategorije građana koje imaju pravo na besplatno cijepljenje. Tu je važno ne dolaziti nenajavljeno zbog epidemioloških mjera već prethodno dogovoriti s liječnikom svoj termin. Kako bi se osigurala veća dostupnost cijepljenju ove godine je organiziran projekt cijepljenja u ljekarnama u kojem na razini Hrvatske sudjeluje 80-ak ljekarni, među njima su i tri velikogoričke ljekarne-rekla nam je mag.pharm. Ana Galić Skoko iz Ljekarni Zagrebačke županije.

Zbog povećanog interesa koji se nije mogao predvidjeti u siječnju, u tijeku je nabava i dodatnih doza cjepiva. Trenutno je u Hrvatskoj u distribuciji 220.000 doza cjepiva, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 240.000 doza. Dodatne količine od 130.000 doza se očekuju početkom prosinca,podaci su HZJZ.

-Zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti neće to moći uraditi u sljedeća dva tjedna, već će velik dio osoba trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva koja će biti na raspolaganju u ambulantama početkom studenog. Također oni koji ne uspiju niti u studenom doći do željenog cijepljenja, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu. Naglašavamo da nije kasno cijepiti se protiv gripe niti u studenom niti u prosincu te nema potrebe stvarati pritisak na liječnike tijekom listopada kad raspolažu tek s dijelom ukupne količine cjepiva-ističu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Također, ove godine posebno je omogućeno cijepljenje i u nekim ljekarnama, no u onim goričkima koje su dio ovog projekta termini su već popunjeni. U tjednu pred nama u Velikoj Gorici provodi se cijepljenje u Ljekarni Kenfelj, te u Ljekarnama Zagrebačke županije, podružnici kod Doma zdravlja i u Zvonimirovoj ulici.

-I u tom slučaju se trebalo prethodno najaviti i kupiti cjepivo po cijeni od 96 kuna, no već dugo su tu svi termini zauzeti.  Zbog ograničenog vremena, epidemioloških mjera, ograničenog broja cjepiva koje smo mogli naručiti kao ljekarna te dostupnosti doktora koji će cijepiti u ljekarnama nismo u mogućnosti osigurati cijepljenje za sve one Velikogoričane koji su pokazali interes. Preporuka od liječnika je da bude razmak između pacijenata zbog epidemioloških mjera ,s obzirom na to da imamo drugu populaciju koju moramo opskrbljivat lijekovima , te vrijeme koje liječnik može izdvojiti uz svoj redovni posao za ovo cijepljenje ispadne osamdesetak pacijenata-pojasnila nam je magistra Galić Skoko.

Kaže, u nekim europskim zemljama su educirali ljekarnike za cijepljenje, Irska, Portugal i Francuska već godinama provode takve projekte da se u ljekarni mogu cijepiti oni koji nemaju pravo na besplatno cjepivo i na taj način rasterećuje se zdravstveni sustav.

Interes deset puta veći nego lani

Inače, osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, a koje prepoznaju važnost cijepljena protiv gripe, mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ukoliko osobno nabave/kupe cjepivo na temelju recepta.

-Kad se govori o dozama dostupnima u ljekarnama u Hrvatsku je ušlo oko 50.000 cjepiva i to je izdano u rekordnom roku dok je još 40.000 cjepiva stiglo naknadno, ali i to je planulo. Postoji mogućnost pribaviti koju dozu eventualno u ljekarnama u ruralnom području, no kad su u pitanju naše Ljekarne zagrebačke županije moram naglasiti da ni tamo nema cjepiva. U odnosu na prošlu godinu interes je deset puta veći, što nitko nije mogao predvidjeti u siječnju kada doktori obiteljske medicine rade plan nabave za jesen. Oni jesu povećavali broj cjepiva u planovima, ali ne toliko koliko je sada potražnja i traže se razni načini na razini Europske unije da se osiguraju dodatne količine-rekla nam je magistra.

-Nismo u mogućnosti primiti dodatne pacijente jer su termini unaprijed rezervirani. Imamo i 150 ljudi na listi koji su već tražili cjepivo i pokazali interes, pa u slučaju da se cjepivo pojavi zovemo ih naknadno, kao što je bio slučaj prije nekoliko dana kada je stiglo još nešto cjepiva-zaključila je magistra Galić-Skoko.

 

*Osobe za koje je cijepljenje besplatno su sljedeće: osobe životne dobi 65 godina i starije, štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), kao i radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika; osobe, uključujući i djecu, s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, a posebno djeca s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama;odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju); djeca i adolescenti (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu); u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima mogu cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl. ;zdravstveni radnici; trudnice

Podijeli