FOTO: Lonja slavila pobjedu u derbiju protiv Mladosti

Lonja je nakon dva poraza, u derbiju kola zasluženo pobijedila goste iz Obrezine, koji su držali ključ pobjede u svojom nogama u prvom poluvremenu u kojem su zapucali i kazneni udarac. Derbi je odigran po izuzetno teškom, gnjecavom, blatnjavom i skliskom terenu na kojem se nije mogla razviti kombinatorna igra
lonja blato

Mladost se od početka utakmice bolje snašla na klizavom i mokrom terenu i već u 6. minuti Periša probija domaću obranu po desnoj strani, ali je njegov udarac s 12 metara završio pored desne vratnice. Ponovo je Periša u 9. minuti pobjegao po desnoj strani, ali je njegov udarac 14 metara vratar Mandić obranio. Opet je Periša u 14. minuti bio neuhvatljiv za domaću obranu koji je dodao Pejaku na 11 metara, ali je Mandić hrabrim uklizavanjem spriječio siguran zgoditak. Nespretna intervencija Oroza u 27. minuti kojom je prebacio Mandića, ali je lopta završila pored desne domaće vratnice. Kobaš je u 30 minuti nepotrebno srušio gostujućeg napadača pa je vrlo dobri sudac Vukadin dosudio najstrožu kaznu za Mladost. Kazneni udarac izveo je Zrnčić kojeg je obranio Mandić. Zadnja šansa za goste zbila se u 44. minuti nakon ubačaja Medvidovića s desne strane loše je reagirao Ivančić koji nije najbolje zahvatio loptu glavom pa je i ta prigoda otišla u nepovrat.

U drugom poluvremenu Lonja se konačno probudila i goropadno preuzela inicijativu dok je Mladost s druge strane potonulo u lonjičko blato. Ivoš je u 52. minuti ubacio aut, Solarić glavom prebacio loptu do Barišića čiji šut s 14 metara brani Miklec. Minuti kasnije Lonja dolazi do prednosti. Ivoš je izveo korner s desne strane, a Barišić glavom s 11 metara postiže zgoditak. Gosti žele do poravnanja rezultata pa je u 58. i 61. Medvidović opasno zaprijetio udarcima s 20-tak metara koje je sigurno pokupio Mandić.

Uzvratio je Ivoš u 63. minuti slobodnim udarcem s 25 metara koji je završio iznad vratnice. Lijepa domaća akcija desila se u 65. minuti u kojoj je Kobaš ubacio s desne strane, Solarić prsima prenio loptu do Barišića, ali je njegov udarac s 14 m uhvatio Miklec. Ivoš je silovito tukao s 11 metara, a njegov udarac još ljepše obranio Miklec. Nova izgledna prigoda za domaćina bila je u 76. minuti kada je Barišić dodao loptu Kobašu koji je šutirao s 12 metara, a Miklec još jednom skinuo jaki udarac. Na kraju se domaća kanonada domaćih udaraca isplatila jer je došlo do povećanja rezultata u 78. minuti. U gužvi u gostujućem kaznenom prostoru Barešić je dodao loptu Bačeku koji je iz blizine zatresao gostujuću mrežu. Niti nakon vodstva od 2:0 Lonja nije stala pa je u 84. minuti Kobašev pokušaj s 11 metara efektno obranio Miklec. Zadnju veliku priliku na utakmici imao je u 89. minuti Ivoš koji je sam krenuo prema Miklecu koji se još jednom istaknuo velikom obranom. Na kraju je Lonja zasluženo pobijedila rezultatom 2:0, zadržala drugo mjesto i primaknula se vodećem Kloštru na samo dva boda zaostatka.

Nogometaši Lonje bili su miljenici sportske sreće u prvom poluvremenu i samo zahvaljujući velikim obranama Franje Mandića nisu ovaj puta primili gol, koji istodobno nisu uputili niti jedan ozbiljan udarac na gostujuća vrata. U drugom poluvremenu kao da se na teren vratila neka druga momčad Lonje koja je jednostavno boljom igrom, većom željom za pobjedom i maksimalno požrtvovnim i angažiranim pristupom po izuzetno teškom terenu pomela goste iz Obrezine, koje je od težeg poraza spasio vratar Miklec. Kod domaćina pobijedila je homogenost i kompaktnost momčadi u kojoj su bili najbolji: Franjo Mandić, Andrija Barišić, Ivan Marko Ivoš, Ivica Salopek, Bruno Hren i Danijel Solarić. Mladost kao da se prepala pobjede na ovdašnjoj utakmici jer nije iskoristila svoje 100 postotne prilike i na kraju zapucala kazneni udarac. Gosti iz Obrezine su nedvojbeno kvalitetna momčad koja spada u sam vrh lige, ali ovaj puta su bili kažnjeni zbog svojih promašaja. Kod gostiju istakli su se svojom igrom: Mislav Miklec, Martin Stanišić, Franjo Periša i Marijo Tadić.

Sudačka trojka Antonio Vukadin, Dario Pranjić i Jurica Šarić odsudila je ovu tešku utakmicu, koja se odigrala po teškom terenu na ivici regularnosti, autoritativno i mudro te nisu potpali pod utjecaj niti jedne ekipe niti pod bučnim navijanjem domaće publike. Svojim odlukama doprinosili su smirivanju igračkih tenzija i usmjerili tijek utakmice u igračku korektnost i međusobno uvažavanje, maksimalno pazeći da ne dođe do igračkih povreda.

I na kraju, ponovo je nakon tri tjedna, bučno, glasno i razdragano odjekivao poklič domaćih navijača „Ide, ide, ide Lonjica!“ cijelom Lonjicom, koji se čuo sve do Gračeca i Stančića pa preko Peskovca sve do Negovca.

1. ŽNL-ISTOK, 10. KOLO
NK LONJA – NK MLADOST 2:0 (0:0)
LONJICA. Igralište NK Lonje. Gledatelja 120. Sudac: Antonio Vukadin 8. Pomoćnici: Dario Pranjić i Jurica Šarić (svi iz Dugog Sela). Delegat: Marinko Kostiha (Žabnica).
STRIJELCI: 1:0 Barišić (53), 2:0 Baček (78)
NK LONJA: Mandić 8, Forgač 7, (od 46. Dokuš 7), Hren 7,5, Pavlić 7, Oroz 7, Kobaš 7, Salopek 7,5, Ivoš 8, Barišić 8, Pušić 7, (od 46. Baček 7), Solarić 7,5, (od 82. Topalović -).
TRENER: Filip Oroz 7,5
NK MLADOST: Miklec 7, Stanušić 7, (od 70. Hadžiabdić -), Perić 6,5, Tadić 7, Ivančić 6,5, Smajić 6,5, Periša 7, Pejak 6,5, Šimić – (od 26. Šorša 6,5), Medvidović 6,5, Zrnčić 6, (od 66. Havidić -). TRENER: Josip Tadić 6,
IGRAČ UTAKMICE: Franjo Mandić

Grad
Hrvatska
Sport
Velika Gorica
Vrbovec
Zagrebačka županija