Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Ministar obrazovanja protiv zatvaranja škola: 'Ne vidim smisao u tome, škole nisu žarišta'

Zagreb: Radovan Fuchs od Blaženke Divjak preuzeo Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/11
26.10.2020.
u 22:11

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić upozorila je da trenutačno imaju i mlađih bolesnika koji su vrlo ozbiljno bolesni

U posljednja 24 sata zabilježeno je 828 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10.919. Među njima su 864 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 65 pacijenata. Preminulo je 15 osoba.

22:05 - U samoizolaciji je, od ukupno 26.730 osoba, 10 i pol tisuća djece. Koronavirusom je zaraženo nešto više od tisuću djece te 200 djelatnika škola, a ministar obrazovanja Radovan Fuchs ističe da škole nisu žarišta te da nema potrebe za nastavom na daljinu. 

"Ne vidim smisao u tome da se zatvaraju škole, dok je sve ostalo otvoreno, a škole pritom nisu ni žarišta", rekao je ministar za HRT te ostaje pri tome da je škola ipak sigurnije mjesto nego da se djeca nalaze izvan škole.

Tvrdi da ako se djeca pošalju kući, oni nisu u samoizolaciji, oni imaju slobodu kretanja: "Oni će se posjećivati i družiti. I to je argument zašto proglašavanje zatvaranje škola na dva tjedna, a da se ne zatvori sve, ne govori u prilog tome da se to treba napraviti. Dakle, donese li Nacionalni stožer odluku o lockdownu - tada škole prelaze na model C ili nastavu na daljinu. Do tada - pratimo i zbrajamo", zaključio je Fuchs. 

19:30 – U zagrebačkoj Areni postavljeno je 500 kreveta za bolesnike s Covidom-19.

– Dan je bio jako dinamičan, mi smo jučer dobili nalog Stožera civilne zaštite RH da se ovdje u Areni opet aktivira prihvatni centar, odnosno tercijarni kapacitet za prihvat lakše oboljelih, odmah smo pristupili mobilizaciji objekta Arena, aktivirali smo potrebnu postrojbu Civilne zaštite koja je danas tijekom dana iz našega logističkog centra u Jastrebarskom prebacila opremu - 500 kreveta, madraca i sve ono što je potrebno da se ovaj objekt stavi u funkciju kako bi po nalogu mogao primiti lakše oboljele pacijente i kako bi se našim kolegama u zdravstvenom sektoru koji rade jako naporan posao olakšao njihov rad ako će se ovdje zbrinjavati lakše oboljeli pacijenti – rekao je za RTL Danas načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju Ravnateljstva civilne zaštite Igor Milić.

– Plan objekta je da se na prvom i na trećem katu uspostavi prostor na kojem će boraviti lakše oboljeli pacijenti i tu će biti aktivirani zdravstveni djelatnici iz zagrebačkih bolnica, to će biti djelatnici koji će biti ovdje odlukom ministra zdravstva. Na drugom katu će biti prostor za njihov rad. Mi iz Ravnateljstva ćemo liječnicima osigurati sve što im je potrebno i bitno da im bude lakše i da se mogu fokusirati na svoj primarni rad, a to je rad s pacijentima – dodao je.

18:30 - Stožer Civilne zaštite Istarske županije pozvao je u ponedjeljak građane da, s obzirom na nadolazeće blagdane Svih svetih i Dušni dan groblja posjete tijekom cijelog tjedna uoči blagdana uz obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na grobljima.

Epidemiološka situacija na području Istarske županije i u okruženju nije povoljna te ima trend pogoršanja. Kako bi sveli na minimum rizik od zaraze covidom-19, istarski Županijski stožer u priopćenju poziva građane da posjete groblja tijekom cijelog tjedna uoči blagdana uz obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski prilikom ulaska na groblja i boravka na njima.

Preporuka je da se starije osobe suzdrže od dolazaka na groblja, osobito u nedjelju, 1. studenoga.

13:11 - U Varaždinskoj županiji evidentirano je 29 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sad je 548. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici nalazi se 46 osoba s težom kliničkom slikom, od čega je 44 osoba na kisiku, a dvoje ih je na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno su 502 osobe. Jedna srednja škola prelazi na online nastavu. U mjeri samoizolacije nalaze se igrači triju nogometnih klubova i jednog rukometnog kluba. U samoizolaciji je trenutno 1626 osoba.

12:35 - U Međimurskoj županiji novih je 13 slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano je 229 osoba. U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 1173 osoba. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 32 pacijenta pozitivna na virus, od kojih je još uvijek jedna osoba na respiratoru.

Stožer civilne zaštite Međimurske županije jutros je održao sastanak sa predstavnicima sportskih udruga i klubova na kojem je dogovorena zajednička suradnja. Predstavnici zajednica sportova i sportskih udruga i klubova vodit će računa o poštivanju svih epidemioloških mjera i maksimalno pojačati kontrolu poštivanja uputa i mjera koje je donio Nacionalni Stožer civilne zaštite, između ostalog, da se sportska natjecanja mogu održavati samo bez gledatelja. 

Dom zdravlja Čakovec uspostavio je call centar na broju 372-372, koji je dostupan od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati

12:04 – U laboratoriju za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek u zadnja 24 sata, u nedjelju, za područje Osječko-baranjske županije testirano je 178 uzoraka, od kojih su 42 bila pozitivna na koronavirus. 

Video: Na snazi nove mjere: Mobiliziraju se studenti, umirovljeni liječnici i aktivira Arena

Devet novopozitivnih osoba je iz Našica, sedam iz Osijeka (s po jednom osobom iz prigradskih naselja Tenja i Briješće ukupno devet), tri iz Donjeg Miholjca (ukupno pet s dvije osobe iz prigradskog Miholjačkog Poreča), tri iz Čepina, po dvije iz Valpova (ukupno četiri s dvije iz prigradskih Marjančaca), Đakova (ukupno tri s jednom iz prigradskih Selaca Đakovačkih) te Đurđenovca, dok Magadenovac, Marijanci, Vrbica, Ivanovci Gorjanski, Feričanci, Veliškovci i Ivanovac imaju po jednu novopozitivnu osobu. U Kliničkom bolničkom centru Osijek jučer je preminula jedna osoba hospitalizirana zbog COVID-19, riječ je o muškarcu iz Belišća, rođenom 1952. godine.

Na liječenju u KBC-u Osijek trenutačno se nalazi 79 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih je 17 na respiratoru. Deset oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice. Mjera samoizolacije određena je za 81 novi kontakt oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 3231 osoba. Policija je u zadnja 24 sata obavila 58 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a svi provjeravani zatečeni su na prijavljenoj adresi. 

11:31 – U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježen je 41 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (10), općina Podcrkavlje (9), grad Nova Gradiška (5), općina Nova Kapela (4), općina Gornji Bogićevci (2), općina Sibinj (2), općina Sikirevci (2), općina Staro Petrovo Selo (2) te po jedna zaražena osoba s područja općina Bebrina, Bukovlje, Slavonski Šamac i Velika Kopanica. Za jednu osobu u tijeku je epidemiološka obrada.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije prešao je tisuću te tako sada iznosi 1.021, dok je broj aktivnih slučajeva 255. Hospitalizirane su ukupno 24 osobe (1 osoba manje nego prethodni dan) od čega 18 osoba u slavonskobrodskoj bolnici te šest osoba u novogradiškoj bolnici. Jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutačno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 771 osoba (6 osoba manje nego prethodni dan). Zbog više zaraženih učenika u jednoj srednjoj školi na području Brodsko-posavske županije, u dogovoru s epidemiološkom službom škola će ovaj tjedan u potpunosti prijeći na model C odnosno online nastavu. Također, zbog dvoje zaraženih nastavnika u dvije osnovne škole na području Brodsko-posavske županije samoizolacija je određena za ukupno 65 učenika te će se i za njih ovaj tjedan organizirati online nastava po modelu C.

Video: Goleme gužve ispred Vinogradske bolnice. Nema distance

Tijekom proteklog tjedna inspektori civilne zaštite izvršili su 171 nadzor nad poštivanjem epidemioloških mjera u gospodarskim subjektima i na javnim okupljanjima. Kod 44 gospodarska subjekta ili organizatora javnih okupljanja evidentirano je kršenje epidemioloških mjera i to u caffe barovima (23), u noćnim klubovima (6), u ostalim ugostiteljskim objektima (2) u trgovinama raznim (6), na sportskim natjecanjima/utakmicama (6) i na svadbenim svečanostima (1) te su izrečena upozorenja radi pridržavanja istih.

11:28 – Novih sedam koronavirusom zaraženih osoba bilježi u zadnja 24 sata Ličko-senjska županija, u kojoj je jedna osoba umrla, što je 19. smrtni slučaj u županiji od početka epidemije. Županijski Stožer civilne zaštite u ponedjeljak je priopćio da je u riječkom KBC-u umrla 81-godišnja osoba iz Gospića, koja je uz potvrđenu zarazu koronavirusom imala i niz kroničnih bolesti.  

Svih sedam novozaraženih osoba su iz Gospića, a traje epidemiološka obrada njihovih kontakata. Ukupno je u županiji dosad od COVID-19 oboljela 458 osoba, trenutačno je 161 aktivan slučaj zaraze. Izliječeno je 278 osoba, a 19 ih je umrlo. U zadnja 24 sata testiranje je provedeno nad 12 osoba. Pod mjerom samoizolacije je 597 osoba.

11:20 – Nova tri slučaja zaraze koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Dubrovačko-neretvanska županija, u kojoj je 16 osoba izliječeno, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

11:14 – U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije pet osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; troje korisnika i dvije djelatnice Cvjetnog doma u Šibeniku. Trenutačno je 120 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Na odjelu infektologije šibenske bolnice liječi se 11 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovana su 43 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutačno je 311 osoba.

10:25 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja 24 sata 48 je novih  pozitivnih osoba na COVID-19 (14 osoba iz Vinkovaca, 9 iz Vukovara, 4 iz Županje, 4 iz Iloka, 3 iz Borova, 3 iz Tovarnika, 2 iz Otoka, 2 iz Bogdanovaca, 1 iz Antina, 1 iz Berka, 1 iz Ivankova, 1 iz Novih Mikanovaca, 1 iz Soljana, 1 iz Starih Mikanovaca i 1 iz Tordinaca). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba jest 1622, od kojih je 1238 osoba izliječeno, a ukupno je 20 preminulih osoba. Trenutačno je u županiji 21 osoba hospitalizirana zbog bolesti COVID-19. U protekla 24 sata testirano je 137 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 15967. U samoizolaciji na području županije su 994 osobe. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 17 radnika iz sustava zdravstva  (2 liječnika, 9 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 5  nezdravstvenih radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 40 radnika (10 liječnika, 18 medicinskih sestara/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 11 nezdravstvenih radnika).

10:23 – Na području Zagrebačke županije od početka pandemije sati evidentirano je 2365 osoba kojima je potvrđena bolest prouzročena novim koronavirusom, izliječene su 783 osobe, a 26 osoba je preminulo. Trenutačno je aktivno 1556 slučajeva.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 235 osoba (gradovi – 15 Samobor, 3 Sveta Nedelja, 27 Zaprešić, 35 Jastrebarsko, 51 Velika Gorica, 6 Ivanić-Grad, 22 Dugo Selo, 8 Vrbovec, 7 Sveti Ivan Zelina, općine – 9 Brdovec, 13 Bistra, 7 Jakovlje, 3 Luka, 4 Klinča Sela, 3 Stupnik, 1 Pisarovina, 1 Krašić, 1 Pokupsko, 9 Brckovljani, 9 Rugvica, 1 Bedenica).

Samoizolacija je propisana za ukupno četiri razreda u dvije osnovne s područja Zaprešića te po jedan razred srednje škole u Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu, Velikoj Gorici i Ivanić-Gradu.

Stožer civilne Zagrebačke županije apelira na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

10:19 – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata potvrđeno je 58 novozaraženih koronavirusom, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. Najveći broj zaraženih, njih 50, s područja je Bjelovara. Dvije novozaražene osobe su iz općine Kapela, a po jedna novozaražena osoba s područja Garešnice i Čazme te općina Rovišće, Veliki Grđevac, Zrinski Topolovac i Nova Rača. U samoizolaciji se nalazi 956 osoba.

10:13 – U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana broj zaraženih pacijenata popeo se već na 29. Potvrdio nam je to ravnatelj Tihomir Vančina. – Iako od samog početka pandemije poduzimamo maksimalne mjere zaštite naših pacijenata i djelatnika, bilo je samo pitanje vremena kad će se proboj virusa dogoditi. Do prije nekoliko tjedana imali smo dva, tri izolirana slučaja pozitivnih pacijenata na internom odjelu, no sad je njihov broj narastao na dvadeset i devet. U dogovoru s obiteljima i epidemiološkom službom, četvero pacijenata poslali smo na kućno liječenje, dok je njih dvadeset i pet ostalo u bolnici. Većina njih je starije životne dobi, teško su pokretni ili nepokretni te već duže vrijeme leže u bolnici. Boluju od teških bolesti, ali većina njih nema simptome COVID-a.

Imamo i 27 zaraženih zdravstvenih djelatnika, od toga sedmero liječnika – kaže. Oformili su mali COVID odjel. – Svi odjeli bolnice rade normalno i s punim kapacitetima. Odjel za internu medicinu jedini ne prima nove pacijente već se oni zbrinjavaju u Krapinskim Toplicama. Zauzeto je između 70 i 80 posto kapaciteta bolnice, no ova brojka varira od dana do dana. Iako nije kritična, situacija nije sjajna. Molim sve da se pridržavaju epidemioloških mjera jer i o njima ovisi što će se zbiti s bolničkim sustavom naše zemlje – kaže ravnatelj. 

10:05 – U posljednja 24 sata zabilježeno je 828 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 10919. Među njima su 864 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 65 pacijenata. Preminulo je 15 osoba.

9:55 – U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji 11 je novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Epidemiološkom obradom utvrđeno je da od prethodno pristiglih nalaza i prijavljenih slučajeva njih 18 nije iz Karlovačke županije. U Karlovačkoj županiji  ukupno je do sada oboljela 971 osoba. U samoizolaciji se nalazi 487 osoba.

9:48 – Na području Zadarske županije 20  je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je većinom o obiteljskim kontaktima s dosad zaraženim osobama. S područja Grada Zadra jest 12 novooboljelih osoba, dva s područja Sukošana te po jedna s područja Nina, Kolana, Posedarja, Sv. Filipa i Jakova, Vira i Vrsi. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 169 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 591 osoba. U Općoj bolnici u Zadru noćas je preminula starija pacijentica (rođ. 1944. god) oboljela od koronavirusa, te je deseti  pacijent u Općoj bolnici Zadar koji je umro s  koronavirusom  od početka pandemije. U ovome trenutku na svim COVID odjelima Opće bolnice Zadar hospitalizirano je 12 bolesnika, od kojih je 2 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na Moru na liječenju su tri bolesnika oboljela od koronavirusa.
 
U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

9:22 – Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 172 obrađena testa, danas su 43 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivne na COVID infekciju. Od ukupnog broja novooboljelih, 26 osoba kontakti su prethodno oboljelih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 2077 osoba nalazi se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 65 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se šest osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 17 godina. Osoba je bila pozitivna na COVID infekciju. 

9:10 – Na području Primorsko-goranske županije potvrđeno je 25 novih slučajeva zaraze, a 25 je osoba ozdravilo. Ukupno je testirano 228 osoba.

9:00 – Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 45 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđene su tri novozaražene osobe s područja županije. Kod jedne osobe radi se o uvezenom slučaju (boravak u Bosni i Hercegovini). Prilikom dolaska na hitni prijam u Opću bolnicu Pula radi drugih zdravstvenih tegoba, sukladno protokolu testirana je i potvrđena kao COVID-19 pozitivna jedna osoba. Epidemiološka obrada u tijeku je za jednu osobu. Izliječeno je 11 osoba. Trenutačno je 204 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 649 osoba. 

8:37 – U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan dvanaest je novooboljelih osoba od  zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o šest osoba područja grada Petrinje, jednoj osobi s područja grada Siska, jednoj osobi s područja grada Popovače, jednoj osobi s područja općine Gvozd, jednoj osoba s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Martinska Ves, jednoj osobi s područja općine Lekenik.

Zagreb: Radovan Fuchs od Blaženke Divjak preuzeo Ministarstvo znanosti i obrazovanja
1/9

8:34 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno 120 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 108 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalaze 442 osobe, a ukupno je testirano 11.667 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 20 uzoraka, od kojih je jedan pozitivan. Tijekom dana nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

8:32 – Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba Vjekoslav Jeleč u emisiji "U mreži Prvog" HRT-a kazao je da Zagreb ima 558 novozaraženih osoba.

8:09 – Od danas je na snazi novi model uzimanja briseva na koronavirus u Štamparu. Građani će na internetskim stranicama moći odabrati željeni termin testiranja, a samom testiranju moći će pristupiti od ponedjeljka do subote od 10 do 14 sati. Nedjeljom i blagdanima testiranje će se odvijati od 8 do 10 sati.  

8:06 – Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je u nedjelju nove mjere koje se odnose na ograničavanje javnih i drugih okupljanja na 50 osoba, a donesena je i odluka o mobilizaciji zagrebačke Arene kao tercijarnog centra za liječenje oboljelih od COVID-19.

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je na konferenciji za novinare da će odluka o epidemiološkim mjerama, kojima se ograničavaju okupljanja, stupiti na snagu sutra u ponoć, a vrijedit će idućih 14 dana, nakon čega će se procijeniti provedba mjera i odlučiti treba li ih promijeniti ili produžiti.

Javna okupljanja do 22 sata, zabrana prodaje alkohola noću

"Donosimo odredbu kojom je propisana stroga mjera fizičkog distanciranja, izbjegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom i 1,5 metar na otvorenom prostoru. Također, nalaže se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja s više od 50 osoba. Na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na pogrebima i polaganjima urni najviše 30 osoba. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba", kazao je Božinović.

Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna događanja, okupljanja i svečanosti mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbi koje mogu trajati do ponoći. Okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena utvrđenog odlukom Stožera.

Božinović je rekao kako se uvodi obveza dostavljanja obavijesti o održavanju javnih događaja s više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite, kao i obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim događajima s više od 15 osoba.

"Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest sati. Obvezno će biti korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obvezno korištenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima", najavio je Božinović.

Video: KB Dubrava prenamijenjena u COVID centar

Nove se mjere, međutim, ne odnose na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kinoprojekcije, vjerske obrede i izložbe u muzejima  jer su za njih propisani posebni protokoli.

Božinović je istaknuo da su poslodavci obvezni zabraniti dolazak radnicima s temperaturom i smetnjama u dišnim organima te se preporučuju smanjiti fizički kontakt kad god je moguće. To znači uvođenje rada od kuće kad je moguće, kliznog radnog vremena i rada u smjenama. Pridržavanje preporuka provodit će službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori, policijski službenici i stožeri civilne zaštite.

Božinović je napomenuo da, ako na nekom području postoji blaža epidemiološka odredba, lokalni stožeri mogu primijeniti samo strože mjere od donesenih. 

"Mislim oda su ove mjere dobro promišljene u ovom trenutku, one su dosta stroge ali sve će ovisiti o tome koliko će ih se ljudi pridržavati", poručio je. Govoreći o kaznama za one koji se ne pridržavaju mjera, Božinović je izvijestio da je dosad ispisano oko milijun kuna kazni, a poanta je da svi prihvate mjere. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić upozorila je da trenutačno imaju i mlađih bolesnika koji su vrlo ozbiljno bolesni. "Želim sve one koji ne vjeruju upozoriti da je bolest u ovom razdoblju puno ozbiljnija i zahtjevnija za rješavanje", naglasila je Markotić.

Ključne riječi

Komentara 44

ME
mentar
08:49 26.10.2020.

Oboljelih?pozitivnih? Razlika je velika.

DU
Deleted user
09:27 26.10.2020.

A da ti mladi nisu zaraženi virusima i bakterijama iz brnjica? I Markotićka ne veli od čega su bolesni...

Avatar Salam_Parizer
Salam_Parizer
08:55 26.10.2020.

OBOLJELIH? ALO! pa nismo više tamo u 2.-3. mjesecu, sad smo vas PROKUŽILI VEĆ 😂....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije