Novosti Sport Događanja

Preminuo Krasnodar Rora: Legenda Dinama i trener prvoligaškog Radnika

12.11.2020. / Damir Žbulj

Legendarni nogometaš zagrebačkog Dinama, Krasnodar Rora, preminuo je 12. studenog u Zagrebu u 76. godini...

Rora je bio jedan od najboljih igrača Plavih u povijesti i dio nezaboravne generacije koja je 1967. osvojila Kupa velesajamskih gradova, jedini europski trofej nekog hrvatskog kluba.

Rođen je 23. ožujka 1945. godine na Visu, pred sam kraj Drugog svjetskog rata, a odrastao je u Šibeniku. Prve je nogometne korake načinio s 14 godina na šibenskim poljanama i to baš u 'nogometnom kvartu' – Šubićevcu. U Dinamo je došao 1964. godine gdje je naslijedio dres s brojem 11 kojega nije ispuštao cijelo desetljeće. Nastupio je u 459 utakmica, zabio je 90 golova i podijelio nebrojeno asistencija.

Kasnije je nastupao za belgijski Standard, a potom za francuski Nancy gdje je igrao zajedno s legendom francuskoga i svjetskog nogometa, Michelom Platinijem. Štoviše, i sam ja Platini, prilikom svojedobnoga posjeta HNS-u, istaknuo: "Ne bih postao onakav igrač da nakon treninga nisam ostajao dodatno raditi s Rorom.“

"Nakon igračke je karijere Rora bio trener u Dinamovoj nogometnoj školi, obnašao je i funkciju asistenta glavnoga trenera, a kao stručni se komentator isticao i u novinarskom poslu," prisjetio se gnkdinamo.hr.

Rora je u svojoj trenerskoj karijeri bio na čelu i našeg velikogoričkog Radnika, dok je početkom 90-tih bio član Prve HNL, dok su boje Radnika branili Dražen Knapić, Dubravko Hrkovac, Dalibor Župetić, Damir Dittrich, Mario Štoos, Krunoslav Pinturić, Branko Sambolić, Nino Sablić, Krešimir Marušić, Željko Dmitrović, Branko Pavlica, Dinko Livada, Igor Terseglav, Željko Ačkar, Damir Cvetko, Zoran Tomčić, Marijan Lamešić, Hrvoje Bišćan, Neno Katulić...

S klupe je vodio i Radnički Kragujevac, Varteks, BSK, Šibenik, Cibaliju, Zagreb.

Navijači Dinama zauvijek će pamtiti Roru i po pogotku u prvoj utakmici finala s engleskim Leedsom. Čerček je zabio za vodstvo na Maksimiru, a Rora je pola sata prije kraja postavio konačnih 2:0. Na gostovanju u Leedsu završilo je bez pogodaka i trofej je završio u rukama Dinamovaca.

Podijeli