U tri jaka potresa u Sisku, Petrinji i Glini oštećeno petstotinjak objekata

28.12.2020.

06:32

Autor: HRT

default error photo
Jaki potresi pogodili su rano jutros središnju Hrvatsku.
Jaki potresi pogodili su rano jutros središnju Hrvatsku. Prvi u 6 sati i 28 minuta, jačine 5 prema Richteru s epicentrom 5 kilometara jugozapadno od Petrinje i 12 kilometara od Siska. Slijedila su još dva potresa jakosti 4,7 i 4,1 na istom epicentralnom području. Sreća u nesreći je da prema prvim informacijama nema ozlijeđenih.

➡️ Inženjeri građevinarstva spremni odmah se uključiti u hitne preglede zgrada
➡️ Državni vrh u Sisku i Petrinji: Država će pomoći
➡️ Gradonačelnica Siska: Nema ozlijeđenih, zasad sve pod kontrolom
➡️ Velika šteta u Petrinji, gradonačelnik apelira: Trebamo pomoć
➡️ Herak o potresu: Naknadna aktivnost trajat će još godinu dana
➡️ Pregled Rafinerije: "Nema mjesta ugrozi"
➡️ Sisačka obitelj ostala zarobljena u stanu, vatrogasci ih spasili
➡️ Velike štete u Petrinji i Glini
➡️ Snimke potresa u eteru HRT-a
➡️ Zračna luka bez oštećenja, promet se nastavlja po redu letenja
➡️ Dodatno oštećeno Svetište Majke Božje Remetske
➡️ Tucaković: Na raspolaganju vatrogasci Zagreba, u pripravnosti Split, Šibenik i Zadar

➡️ Šteta je velika i doseći će visoke iznose, rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i otkrio da su prve analize već napravljene. 

- Već danas su napravljene prve analize i došli smo do nekih podataka. Oštećeno je preko petstotinjak objekata - od obiteljskih kuća do javnih objekata. Na području grada Siska oštećeno je pet srednjih škola, a pet osnovnih na području grada Petrinje. Ovaj razorni potres pogodio je zapadni dio ove županije - Sisak, Petrinju i Glinu. Najveća su razaranja u gradu Petrinji. Već danas su stručne službe statičara i građevinskih inženjera su obavili statičke provjere na javnim objektima i prve podatke očekujemo za dva-tri tjedna. Na prvi pogled štete su izgledale male, ali one su u stvari velike, rekao je Žinić dodavši kako nitko od obitelji čiji su domovi oštećeni nije zatražio alternativni smještaj, koji je županija osigurala.

➡️ U Petrinji će večeras biti onih koji neće spavati pod vlastitim krovom, a strah je sigurno prisutan i kod onih koji su, unatoč oštećenjima, prisiljeni ostati u svojem domu. Naša reporterka Iva Magušić posjetila je dom obitelji Tadić koja će noć provesti u vlastitom domu.

Otac obitelji Mario Tadić opisao je kako im je izgledao današnji dan. Kaže kako su od tri dimnjaka dva oštećena dok su treći uspjeli osposobiti tako da imaju grijanje i toplu vodu. Otići nemaju gdje jer su im svi prijatelji i rodbina u sličnoj situaciji kao i oni.

- Samo s vlastitim sredstvima neću uspjeti sanirati svu štetu jer smatram da se radi o znatnim oštećenjima na objektu koja će zahtijevati sveobuhvatnu obnovu koja će dosta koštati. U prvom redu očekujem pomoć grada Petrinje, a naravno i Vlade RH, rekao je Tadić u središnjem Dnevniku HTV-a.

➡️ Načelnik Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Roman Rosavec rekao je na konferenciji za medije oko 14 sati da se materijalna šteta očituje u oštećenjima pročelja kuća, krovova, dimnjaka i pukotina u unutrašnjosti gospodarskih i stambenih objekata.

- Važno je istaknuti da nije bio ljudskih žrtava, da nije bilo ozlijeđenih u potresu te da su sve službe stavljene na raspolaganje i odradile su sve zadaće koje su pred njih stavljene, rekao je Rosavec, dodavši da su oformili tim stručnih osoba kako bi se što prije izvršila procjena oštećenja i mogućnost korištenja objekata.

- U suradnji s nacionalnim Stožerom i pomoćnikom ministra gospodinom Trutom donesena je odluka o, uvjetno rečeno, bezuvjetnom izdavanju propusnica za sve one koji dokažu da imaju nekretninu na području Sisačko-moslavačke županije, a trebaju doći i vidjeti njezino stanje, rekao je Rosavec, dodavši da se ti ljudi mogu obratiti stožerima gdje sada borave ili Stožeru SMŽ koji će izdati propusnicu za dolazak i izlazak iz županije. Izrazio je nadu da sugrađani neće zlorabiti ovaj događaj. Dodao je da će ovaj poseban režim vrijediti svega dva-tri dana.

Načelnik PU sisačko-moslavačke Luka Pešut rekao je da je odmah u razgovoru s glavnim ravnateljem zapovjedio kolegama na punktu da se ljudima koji ovdje imaju objekte tijekom dana omogući dolazak u županiju.

Izrada aplikacije u tijeku

U tijeku je izrada web-aplikacije za prijavu oštećenja koja će biti dostupna kroz nekoliko sati. Oštećenja će biti sanirana uz pomoć Vlade RH, rekao je Rosavec, zahvalivši premijeru i ministrima koji su danas stigli na teren te donijeli odluke za daljnje postupanje.

- Želim poručiti našem građanstvu da nema mjesta panici, da se život može i treba nastaviti odvijati prema uobičajenom predblagdanskom ritmu i uistinu se iskreno nadam da ovakvih situacija više nećemo imati, poručio je Rosavec.

Rosavec je potvrdio informaciju da je jedna gospođa u Sisku imala potrebu napustiti objekt zbog velike opasnosti nastavka boravka u njemu te da je zbrinuta. Misli da se radi o nekoliko desetaka ili čak nekoliko stotina oštećenih objekata. Naveo je da su, što se tiče stambenih objekata, najviše stradala naselja na području sela Prašnik i Sibić na području Grada Petrinje te da je osam stručnjaka već sada na terenu i obilaze sve koji su prijavili oštećenja.

- Po modelu Zagreba ti će objekti biti kategorizirani i sukladno tome započeti njihova obnova, rekao je Rosavec. Dodao je da su u tijeku pregledi Rafinerije i pogona Gavrilović, koji također ima spremišta plina.

- Prema saznanjima i informacijama kojima sada raspolažem, nema mjesta ugrozi i stanje je apsolutno pod kontrolom, poručio je.Rosavec je rekao i da nitko još nije zatražio premještaj na sigurniju lokaciju.

Pešut je rekao kako je dao zapovijed o obilasku svih prometnica radi eventualnog padanja veće količine žbuke, cigle ili dimnjaka. Rekao je da se promet nesmetano odvija.

- Građanima ćemo maksimalno pomoći u onome dijelu što naš posao jest, poručio je Pešut.

Ravnatelj OB Sisak Tomislav Dujmenović rekao je kako su oštećene sve zgrade u bolnici u manjem ili većem intenzitetu. Uglavnom se radi o napuknućima zidova, otpaloj žbuci i crijepu... Puknute toplovodne cijevi i oštećenja u sterilizaciji su već sanirani. Nije bilo ozlijeđenih pacijenata ni osoblja. Neki su pacijenti prebačeni u druge sobe.

- Bolnica uredno funkcionira, poručio je Dujmenović.

➡️  Ministar graditeljstva Darko Horvat i ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved također su posjetili Glinu i Pokupsko, mjesta blizu epicentra potresa. Ministar Horvat rekao je da će s ministrom financija Zdravkom Marićem razgovarati o preraspodjeli sredstava radi pomoći pogođenim područjima.

- Prva prioritetna zadaća sanirati zabatne zidove, stubišta, eventualno  liftove, krovišta i dimnjake da nam oni ne prouzroče dodatnu štetu. Nakon toga jedna brza analiza struke, statičara te, bude li potrebno, ponovno sustavni pristup obnovi onoga što je oštećeno, najavio je Horvat.


Pokupsko: Po prvim procjenama šteta od potresa je minimalna

U općini Pokupsko, u kojoj je bio epicentar prvog jutrošnjeg potresa, nitko nije stradao, a po prvim procjenama materijalna šteta je minimalna.

- Nema većih oštećenja, na obiteljskim kućama ima napuknuća, no za sada je teško reći radi li se samo o napuknuću vanjske fasade ili o nekim većim oštećenjima. To ćemo još vidjeti, rekao je Hini zamjenik načelnika općinskog Stožera civilne zaštite Jura Skender. Građani su dobili telefonski broj na koji mogu prijaviti oštećenja koja primijete.

Skender kaže da za osnovnu školu nemaju dojave o štetama, ali imaju za vrtić u kojemu za vrijeme potresa nije bilo djece. U vrtiću se, po dojavama jedne djelatnice, odvojilo vanjsko stubište, no vrtić je u ponedjeljak radio.
 
Sisačka biskupija na svojem je Facebooku objavila da je nakon više potresa zabilježenih u ponedjeljak ujutro oštećeno više crkvi, kapela i župnih kuća te da je šteta značajna. Biskupija ne precizira o kojim se objektima radi.

Von der Leyen: EK spreman ponuditi pomoć

Na svojem profilu na Twitteru poruku podrške Hrvatskoj poslala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Napomenula je da je u kontaktu s predsjednikom Vlade Plenkovićem i da je Europska komisija spremna ponuditi potrebnu pomoć. 



U Petrinji  se šteta tek procjenjuje. Najviše je stradao sami centar. Kako nam je rekao gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, uglavnom su stradali stariji objekti u državnom vlasništvu, koji godinama nisu obnavljani, neki čak i od Domovinskog rata.

Stradali su i privatni objekti, kuće, stanovi. Po kolnicima su padale cigle, crjepovi, fasada. Građani su uplašeni. Nakon potresa jutros bojali su se vratiti u svoje domove.



Prvi udar potresa dogodio se jutros u 6.28 sati, a zatim u 7.49. Podrhtavanja su se nastavila i kasnije.

Vatrogasci su, doznaje Dnevnik u podne HTV-a, imali preko 130 intervencija i više od 200 poziva uplašenih građana.



U 11 sati je u Petrinju došao u obilazak i sam državni vrh, na čelu s predsjednikom republike Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem. Uz njih su bili i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te ministri Mario Banožić, Darko Horvat, Tomo Medved i Davor Božinović.
Premijer je poručio da će svi dobiti adekvatnu pomoć.

➡️ Državni vrh u Sisku i Petrinji: Država će pomoći



Državni vrh obišao je i Glinu. Održali su sastanak s gradonačelnikom.

Obitelji Vertl u potresu u ožujku stradao je stan u Zagrebu. Iselili su Glinu, gdje su ponovno doživjeli sličnu sudbinu. I ova kuća je oštećena i trebat će sanaciju.



➡️ Snimke iz sela Brest nedaleko od Petrinje:



➡️ Od serije jakih potresa stradao je i Sisak. U središtu grada popucali su crjepovi i dimnjaci. HTV doznaje da je jedna starija gospođa morala biti evakuirana iz svog doma, koji više nije bio siguran za život. Jutros je HTV dobio informaciju i da je lakše stradala sisačka bolnica, dio pacijenata je prebačen u druge sobe.

HTV-ova ekipa prisustvovala je i intervenciji u kojoj je jedna mlada sisačka obitelj ostala zarobljena u stanu, i to iza protuprovalnih vrata koja se nisu mogla otvoriti jer je dio zida pao na njih. Nazvali su vatrogasce kojima je trebalo 10-ak minuta da ih oslobode. Pogledajte snimku:





Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček rekla je oko 9.15 u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kako još nemaju procjenu štete jer 112 i dalje prima pozive uznemirenih građana koji prijavljuju svoju štetu.

- Dobro je da apsolutno nema ozlijeđenih i da je za sada materijalna šteta još uvijek na razini da se ne moramo zabrinjavati, rekla je Ikić Baniček.



➡️ Ivančić: Očekuje se niz naknadnih potresa

Na terenu je bila i rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić. Evo što je rekla o mogućnostima naknadnih potresa:

- Ponavljam. Nakon ovako jakog potresa očekuje se niz naknadnih potresa i oni mogu trajati duže vrijeme. Na žalost, ne možemo predvidjeti hoće li se dogoditi jači.



➡️ Lokalnim stožerima civilne zaštite koji odlučuju o izdavanju propusnica za međužupanijski promet naloženo je da prioritetno rješavaju zahtjeve osoba koje imaju potrebu preseliti se iz svojih domova pogođenih potresom ili, pak, imaju nekretninu na petrinjskom i sisačkom području, pa žele provjeriti u kakvom je stanju. Sve raspoložive interventne službe izašle su na teren, potvrdio je ravnatelj civilne zaštite Damir Trut.



➡️ Svjetska aplikacija za praćenje potresa do 9.30 zabilježila je više od 900 reakcija Hrvata koji su osjetili potres. Tako iz Petrinje pišu: "Prvi je dobro stresao, ali su od drugog popucali zidovi", "crijep je popadao s kuće", "strašno, ne ponovilo se"... Mnogo ih se javilo i iz Siska te iz i mjesta Žabno, Topolovac, Strelečko, Hrastelnica, Lekenik, Pokupsko. Također iz Sunje, Topuskog, Kravarskog, Gvozda, Turopolja, Hrvatske Kostajnice, Oborova, Potoka, Orla, Šiljakovine...

➡️ Trenutak kada se potres osjetio u studiju Hrvatskog radija za vrijeme emisije:


➡️ Otvorene su besplatne telefonske linije putem kojih građani Zagreba mogu zatražiti pomoć i asistenciju gradskih službi nakon potresa. Brojevi telefona su: 0800 8802 i 0800 8805.

➡ Centar Zagreba netom nakon potresa Evo kako je centar Zagreba izgledao netom nakon potresa:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!