Herak o potresu: Naknadna aktivnost trajat će još godinu dana

28.12.2020.

07:51

Autor: B.A./HRT

default error photo
Herak je istaknuo da je područje Pokupskog pogodio veliki potres 1909. godine, tri godine nakon velikog potresa u Zagrebu.
Seizmolog Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu rekao je za portal HRT-a da jutrošnji potres definitivno nije dio iste serije kao onaj zagrebački od 22. ožujka jer je riječ o drugom epicentralnom području. Naglasio je da se radi o preliminarnim podacima te da su analize u tijeku.

- Jutros, 28. prosinca 2020. godine u 6 sati i 28 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5,0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VII stupnja EMS ljestvice, izvijestio je PMF.

Herak je rekao da će potresa na tom području sigurno biti još.

- Sigurno će ih biti, nakon svakog takvog potresa će sigurno još godinu dana trajati naknadna aktivnost. Kao što je bilo u Zagrebu, to su vrlo slični potresi, rekao je Herak.

Herak je istaknuo i da je područje Pokupskog, mjesta koje se nalazi blizu Petrinje, pogodio veliki potres 1909. godine, i to puno jači od ovog, magnitude 6,0. Upravo je nakon tog potresa, ističe, slavni hrvatski geofizičar Andrija Mohorovičić ostvario svoje veliko otkriće.

- Interesantno je vidjeti da se taj veliki potres dogodio tri godine nakon velikog potresa u Zagrebu, istaknuo je također Herak.

Herak je rekao i da je nakon zagrebačkog potresa 22. ožujka do danas zabilježeno oko 2400 potresa, no ističe da je broj onih koje su građani osjetili mnogo manji od toga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!