FOTO: Muzej 153. brigade pod krovom – otvorenje za Dan branitelja

Radovi na izgradnji Muzeja 153. brigade u Spomen parku u Velikoj Buni napreduju planiranom dinamikom. Grubi građevinski radovi su gotovi, a u tijeku je izvođenje instalacija, pregradnih zidova od knaufa, hidroizolacija te toplinska izolacija. Svi radovi trebali bi završiti do srpnja, a gradilište je obišao i gradonačelnik Dražen Barišić sa suradnicima, koji je zadovoljan viđenim na terenu.

-I prije samog ljeta ovaj će objekt biti u visokoj fazi gotovosti. Dan naše brigade i branitelja je na jesen i sve koncipiramo da on bude promoviran i prezentiran tih dana kada smo posebno senzibilizirani na Domovinski rat i na sve naše ratne postrojbe i poginule u Domovinskom ratu- rekao je prilikom obilaska gradonačelnik Dražen Barišić istaknuvši kako se uz izgradnju Muzeja radi i na opremanju Spomen parka novim eksponatima.

-Objekt iznutra treba dobiti svoju povijesno-znanstvenu utemeljenu komponentu, ne samo ratnog puta 153. brigade nego i svih postrojbi u Domovinskom ratu. Sa širom zajednicom, odnosno s vrtićima, osnovnim školama te drugim školama trebamo raditi na omasovljenju, odnosno na posjeti Muzeju- istaknuo je Barišić.

U Muzeju će se inače nalaziti postava svih obrambenih postrojbi koje su djelovale na ovom području.

-Bit će tu izložena sva obilježja Domovinskog rata, od karti pa do oružja koje se koristilo, kao i projekcija svih poginulih na ovom području Velike Gorice. Imat ćemo i dvoranu za projekciju filmova- upoznao nas je s budućim izgledom Muzeja- predsjednik Udruge 153. brigade Ivan Zagorac.

Također, na vanjskom dijelu u planu je i postavljanje spomen obilježja hrvatskom branitelju, kojeg će izraditi Mladen Mikulin. 

 

 

 

 

 

  • Domovinski rat
  • Spomen park
  • 153 brigada
  • Gradonačelnik Dražen Barišić