Prijava

Vaša prijava

AKTUALAC U VELIKOJ GORICI – Nastavlja se pozitivan trend ulaganja u razvoj Velike Gorice


Velika Gorica u tekućoj je godini ostvarila dosad najveću apsorpciju sredstava iz fondova Europske unije, poruka je današnjeg Aktualnog sata održanog uoči 15. sjednice Gradskog vijeća. Ne uključujući projekt aglomeracije, Grad je povukao 114 milijuna kuna, a trenutno se čeka suglasnost za novih devet prijavljenih projekata ukupne vrijednosti 253 milijuna kuna.

Među prijavljenima svakako prednjači razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu, a njega slijedi projekt “Razvoja ruralnog turizma” KUD-a Novo Čiče te prekogranične suradnje na recyclingu. Tu je i izgradnja novog dječjeg vrtića, interpretacijskog centra Muzeja Turopolja i društvenog doma u Novom Čiču, kao i recentni projekt “Mozaik podrške” Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica. U tijeku je i energetska obnova OŠ Nikole Hribara, također financirana europskim sredstvima, dok ista sutra započinje na zgradi OŠ Vukovina. 

Međutim, najveći od svih projekata je upravo aglomeracija, koja je procijenjena na 530 milijuna kuna bez PDV-a, od čega je 433 milijuna kuna predviđeno za izgradnju mreže te 97 milijuna kuna za pročistač otpadnih voda, što dovodi do vrtoglave cifre od gotovo milijardu kuna dobivenih od Europske unije. Što se same izvedbe tiče, u petak završavaju prijave izvođača radova za izgradnju mreže, a iz Grada poručuju kako će skratiti rok pregleda ponuda te da će stručna tijela obaviti valorizaciju još tijekom ljeta. U skorije vrijeme, očekuje se, također potpisivanje ugovora i početak izgradnje na području Donjeg Turopolja, dijela Velike Gorice, Velike Mlake i Lukavca te Posavine. Dovršetkom aglomeracije, 5 tisuća kućanstava dobit će priključak na kanalizacijsku mrežu, nakon čega se sanacija širi na nove ulice.

Dovršetak Spomen doma 153. brigade za Dan brigade

Od ostalih komunalnih radova u završnoj se fazi nalazi izgradnja Spomen doma 153. brigade u Velikoj Buni, čiji se dovršetak predviđa do Dana brigade, a u visokom se stadiju izvođenja nalazi i građevina u Kušancu, koja će u zadnjem kvartalu godine biti spremna za korištenje. Intenzivno se pregovara i na uspostavljanju Medicinskog centra Velika Gorica, koji bi nadogradio dosadašnji Dom zdravlja i nadopunio ga novim sadržajima s naglaskom na primarnu zdravstvenu zaštitu, dok se ne razriješi aktualno nacionalno pitanje bolnice preko Save.

Što se radova na prometnoj infrastrukturi tiče, do sada je u postojeću uloženo 5 milijuna kuna, a od sljedećeg tjedna započinju nova asfaltiranja na području Zagrebačke ulice. Također, na pomolu su i dva velika projekta – sabirne ceste S-2 u Vukovinskom polju. Uz sve prethodno navedeno, tu je i novi val postavljanja ležećih policajaca u Petrovini, Lazinama, Plesu i Velikoj Mlaki.

U ponedjeljak kreću radovi na Kučkom mostu

U ponedjeljak, također započinje izgradnja Kučkog mosta, a nakon provedenog pilot projekta, predviđenom dinamikom teče i uspostava sustava za učinkovito gospodarenje otpadom.

Nadalje, poduzete su sve preventivne radnje kod sanacije krovišta na školi u Donjoj Lomnici, koja je zbog koridora slijetanja pretrpjela znatne štete, dok je za najmlađe Goričane osiguran niz aktivnosti tijekom ljetnih mjeseci na bazenima i u dvorani. Također, najavljen je i nastavak treninga za mlade nogometaše u Velikoj Mlaki, ali i proširenje ponude gradskih bazena vanjskim sadržajima za koje će se sredstva izdvojiti iz proračuna sljedeće godine.

Naposljetku, tijekom Aktualca potvrđena je i informacija da će Grad Velika Gorica u suradnji sa Zagrebačkom županijom osigurati sve dodatne školske materijale, kako bi školarci i njihovi roditelji u rujnu mogli s mirom zakoračiti u novu nastavnu godinu.

Objava AKTUALAC U VELIKOJ GORICI – Nastavlja se pozitivan trend ulaganja u razvoj Velike Gorice pojavila se prvi puta na 01Portal.


Popisi udžbenika za 2., 3., 4., 6., 7. i 8. razred