Prijava

Vaša prijava

Milica Điđa i Snježana Dianežević kandidatkinje za najuzorniju hrvatsku seosku ženu


Grad Ozalj bit će domaćin, ovogodišnjeg jubilarnog 20. Izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. Izbor će se održati 12. listopada, a među kandidatkinjama koje će se boriti za titulu bit će i dvije kandidatkinje iz Zagrebačke županije. Riječ je o Milici Điđa iz Oborova, te Snježani Dianežević iz Kurilovca.

Milica Điđa radi na vlastitom OPG-u koji se bavi voćarstvom. OPG Điđa posjeduje 3 500 jabuka, te se između ostaloga bave proizvodnjom jabučnog octa. Gospođa Milica sakupljač je starih narodnih nošnji posavskog kraja te Ženskog oglavlja(poculice, halbice, peče), zbog čega je izrazito ponosna na oborovsku skelu i brodaricu. Za svoj rad do sada je nagrađivana nizom nagrada, medalja i pohvala.

Druga kandidatkinja iz Zagrebačke županije, Snježana Dianežević dolazi iz Velike Gorice, odnosno iz Kurilovca. I ona je poput Milice Điđa članica OPG-a, koji se bavi uzgojem konja pasmine Hrvatski posavac i Hrvatski hladnokrvnjak. Obitelj Dianežević tako posjeduju 13 grla tih prekrasnih životinja.

Između ostaloga, vlasnici su “Turopoljskog grunta” koji se sastoji od obiteljskog gospodarstva, čardaka i svih popratni objekata, a na ovaj način prikazuje se nekadašnji život i starinski običaji.

Organizator Izbora je Udruga Uzorne hrvatske seoske žene koja je osnovana je 2002. godine. U početku Izbora za najuzorniju hrvatsku seosku ženu provodio se samo na području Zagrebačke županije, a nakon toga projekt je zaživio na području čitave Hrvatske. Tako je ova udruga postala jedinstvena na nivou Hrvatske, jer se od samog početka bori za ravnopravnost žena. Cilj projekta je očuvanje kulturne baštine, kroz raznoliku etno i gastro ponudu kroz različite krajevi Hrvatske. Uz to, želja Udruge je istaći ulogu žene, kroz njenu ulogu majke, supruge, članice ili vlasnice obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

-Želja nam je dati predodžbu javnosti da žene sa sela su ravnopravne sa ženama gradova jer one su kreativne, prekrasnog izgleda, poduzetne , inovativne ,najbolji radnici na svojima OPG-ovima, vode imanja, obitelji. U Europi imamo 30 posto nositeljica OPG-ea i ako si samo član OPG-ea onda je njihov život nepredvidiv jer nemaju prava na socijalno, mirovinsko, porodiljna bolovanja, godišnji- poručili su iz Udruge Uzorne hrvatske seoske žene.

Objava Milica Điđa i Snježana Dianežević kandidatkinje za najuzorniju hrvatsku seosku ženu pojavila se prvi puta na 01Portal.