Prijava

Vaša prijava

Ministar Tomo Medved u Pokupskom otvorio spomenik „Svim poginulim hrvatskim braniteljima“


Povodom proslave Dana Općine Pokupsko, jutros je ispred općinske zgrade otkriven spomenik „Svim poginulim hrvatskim braniteljima“. Svečanosti otkrivanja spomenika među mnogobrojnim uzvanicima odazvao se i ministar branitelja Tomo Medved, koji je uz načelnika Božu Škrinjarića i otkrio novi spomenik, koji će od sada krasiti središnji općinski park.

-Iznimna mi je čast danas nazočiti ovdje u Pokupskom u ovom svečanom trenutku, gdje otkrivamo ovaj spomenik. Ponos i prkos svih naših branitelja, njihova hrabrost, nesalomljivost i nepokolebivost krasili su ih kroz najteže trenutke njihova života. Stoga im danas iskazujemo neizmjerno poštovanje, no to činimo svakog dana. Zahvalan sam svima koji ste sudjelovali u ovome činu postavljanja spomenika- kazao je ministar Tomo Medved poručivši kako su hrvatski branitelji najsnažniji temelj samostalne i suverene Hrvatske.

-Nama ovo spomen obilježje neka bude putokaz i svjetionik te neka nas uvijek podsjeća na domoljublje, na ljubav prema bližnjem te iskrenu žrtvu koju su hrabri hrvatski branitelji položili na oltar domovine. Istinu u Domovinskom ratu danas prenosimo na mlade, koji su postali čuvari uspomene na noviju hrvatsku povijest i Domovinski rat. Učinimo sve da se ta istina prenese na naše nove naraštaje- bile su riječi ministra Tome Medveda.

Načelnik Božo Škrinjarić i sam je bio sudionik Domovinskog rata, te je upoznat sa svime što su proživjeli hrvatski branitelji na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu.

-Spomenimo se mnogih koji su upravo ovdje na Kupi, na pokupskom ratištu stradali braneći Zagreb i Hrvatsku. To su bili dani stvaranja slobodne i samostalne Hrvatske. Bili su to dani neizvjesnosti, ali i dani nade ostvarenja sna koji su sanjali naši preci. Ranjavali su nas iz svih oružja i oruđa, a sve samo kako bi zatrli sve ono što nam je sveto, no nisu uspjeli u tome. Iz te spaljene hrvatske zemlje, niknulo je stablo novog života- kazao je načelnik Božo Škrinjarić.

Spomenik autora Siniše Reberskog simbolizira upravo ”drvo života koje se rađa iz spaljene zemlje”.

-Ideja za spomenik nastala je iz mojih osobnih iskustava i sjećanja. Svi se sjećamo tih tragova što ih je rat ostavio. Kada sam razmišljao kako predstaviti ta sjećanja i emocije, sjetio sam se slike koje su za vrijeme rata, ali i nakon toga bile oko nas. Sjetio sam se tragova granata, metaka, gusjenica i shvatio sam da je naša zemlja zapamtila te emocije i stradanja. Spomenik je upravo to, jer on predstavlja jednu šahovnicu, koja je simbol našeg naroda- rekao je autor spomenika Siniša Reberski.

Nakon otkrivanja spomenika služena je sveta misa, nakon koje je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća. 

Fotogaleriju svečanog otkrivanja spomenika možete vidjeti OVDJE.

Objava Ministar Tomo Medved u Pokupskom otvorio spomenik „Svim poginulim hrvatskim braniteljima“ pojavila se prvi puta na 01Portal.