Povodom proslave Dana Općine Pokupsko, jutros je ispred općinske zgrade otkriven spomenik „Svim poginulim hrvatskim braniteljima“. Svečanosti otkrivanja spomenika među mnogobrojnim uzvanicima odazvao se i ministar branitelja Tomo Medved, koji je uz načelnika Božu Škrinjarića i otkrio novi spomenik, koji će od sada krasiti središnji općinski park.

-Iznimna mi je čast danas nazočiti ovdje u Pokupskom u ovom svečanom trenutku, gdje otkrivamo ovaj spomenik. Ponos i prkos svih naših branitelja, njihova hrabrost, nesalomljivost i nepokolebivost krasili su ih kroz najteže trenutke njihova života. Stoga im danas iskazujemo neizmjerno poštovanje, no to činimo svakog dana. Zahvalan sam svima koji ste sudjelovali u ovome činu postavljanja spomenika- kazao je ministar Tomo Medved poručivši kako su hrvatski branitelji najsnažniji temelj samostalne i suverene Hrvatske.

-Nama ovo spomen obilježje neka bude putokaz i svjetionik te neka nas uvijek podsjeća na domoljublje, na ljubav prema bližnjem te iskrenu žrtvu koju su hrabri hrvatski branitelji položili na oltar domovine. Istinu u Domovinskom ratu danas prenosimo na mlade, koji su postali čuvari uspomene na noviju hrvatsku povijest i Domovinski rat. Učinimo sve da se ta istina prenese na naše nove naraštaje- bile su riječi ministra Tome Medveda.

Načelnik Božo Škrinjarić i sam je bio sudionik Domovinskog rata, te je upoznat sa svime što su proživjeli hrvatski branitelji na prvoj crti bojišnice uz rijeku Kupu.

-Spomenimo se mnogih koji su upravo ovdje na Kupi, na pokupskom ratištu stradali braneći Zagreb i Hrvatsku. To su bili dani stvaranja slobodne i samostalne Hrvatske. Bili su to dani neizvjesnosti, ali i dani nade ostvarenja sna koji su sanjali naši preci. Ranjavali su nas iz svih oružja i oruđa, a sve samo kako bi zatrli sve ono što nam je sveto, no nisu uspjeli u tome. Iz te spaljene hrvatske zemlje, niknulo je stablo novog života- kazao je načelnik Božo Škrinjarić.

Spomenik autora Siniše Reberskog simbolizira upravo ”drvo života koje se rađa iz spaljene zemlje”.

-Ideja za spomenik nastala je iz mojih osobnih iskustava i sjećanja. Svi se sjećamo tih tragova što ih je rat ostavio. Kada sam razmišljao kako predstaviti ta sjećanja i emocije, sjetio sam se slike koje su za vrijeme rata, ali i nakon toga bile oko nas. Sjetio sam se tragova granata, metaka, gusjenica i shvatio sam da je naša zemlja zapamtila te emocije i stradanja. Spomenik je upravo to, jer on predstavlja jednu šahovnicu, koja je simbol našeg naroda- rekao je autor spomenika Siniša Reberski.

Nakon otkrivanja spomenika služena je sveta misa, nakon koje je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća. 

Fotogaleriju svečanog otkrivanja spomenika možete vidjeti OVDJE.

Objava Ministar Tomo Medved u Pokupskom otvorio spomenik „Svim poginulim hrvatskim braniteljima“ pojavila se prvi puta na 01Portal.