Prijava

Vaša prijava

Mladi o klimatskim promjenama: “Nas se ovo tiče!”


U Velikog Gorici traju Dani mladih, svojevrstan festival nastao u organizaciji tamošnjeg Savjeta mladih. Cilj manifestacije je stvoriti platformu na kojoj se mladež, ali i oni koji se tako osjećaju, mogu podrobnije upoznati s temama koje te godine okupiraju prostor javne rasprave, pa su tako u 2019. oni posvećeni očuvanju okoliša i zero waste načinu života, klimi te klimatskim promjenama. Posebnost ovoga izdanja nalazi se u konkretnoj namjeri ili drugim riječima rečeno, za razliku od svojih prethodnika, ponuđeni su sadržaji organizirani tako, da okupe što više ljudi na različite radionice koje se tiču iste teme.

Događanje je u utorak otvorilo predavanje “Kako živjeti bez plastike” pod vodstvom Vedrane Klarić iz Udruge GAS, ali i radionicom izrade prirodnog dezodoransa te paste za zube, a nastavilo se javnom parlaonicom na tezu “Klimatske promjene se mene ne tiču” u organizaciji goričanskog Debatnog kluba. Ovoga je puta Debatni klub bio moderator samog događanja, kojim su željeli potaknuti srednjoškolce na razgovor o klimi i klimatskim promjenama, doznati što oni podrazumijevaju pod tim pojmovima i kako one utječu na svjetsku populaciju, ali i koliko mladi znaju o njima te kakve aktivnosti mogu provoditi po tom pitanju. Debata je okupila 15-ak sudionika, prvenstveno radi aktualnog štrajka prosvjetara, koji su sudjelovanje na događanju smatrali prekidnom istog, međutim sasvim dovoljno da se povede konkretna rasprava.

Kako mladi percipiraju klimatske promjene, otkrila nam je voditeljica Debatnog kluba Katarina Drvodelić:

– Mišljenja sam da ponajprije odrasli imaju jako malo poimanja o tome koliko se mlade tiču klimatske promjene, a mladi kao takvi nisu još dovoljno upućeni u sve što se događa jer nemaju načina kako doći do informacija. Kroz školu i medije rijetko se provlači to pitanje, koje je doista veliko i važno. Smatram da mladi vjeruju da im je ta situaciju u koju su danas stavljeni na neki način nametnuta i da će se morati sami potruditi iz nje izaći i pokušati vlastitim aktivnostima poboljšati stanje. Generalno su dosta zainteresirani, ali nemaju dovoljnu podršku odraslih i drugog kadra, koji bi im u svemu tome konkretno mogao pomoći. Odličan im je primjer bila Greta Thunberg, netko iz njihove generacije koja je došla i rekla “mene se ovo tiče”, zato je i današnje događanje osmišljeno tako da oni sami među sobom dijele informacije koje imaju. Ovo možda jeste trenutno nekakav trend, ali sumnjam da se neće nastaviti i kasnije imati puno veći utjecaj.

Rasprava je bila žustra i puna dobrih argumenata, od utjecaja pojedinca do korporativne odgovornosti, ali kakav god stav da su zauzeli, mladi su još jednom dokazali kako su vrlo afirmativni oko toga da se klimatske promjene njih zapravo tiču. Itekako su svjesni kako nije riječ o prolaznom fenomenu te su spremni tražiti informacije van kurikuluma. Pokazatelj su da postoji društvo mladih koje je spremno ozbiljno pričati o tome i nešto konkretno poduzeti. Naposljetku, umirujuće je za znati kako nam se uz takve mlade nade, ipak ne piše crno jer ostavljamo svijet u dobrim rukama.

Objava Mladi o klimatskim promjenama: “Nas se ovo tiče!” pojavila se prvi puta na 01Portal.