Prijava

Vaša prijava

Matija Dražetić: Djeca su 20 posto europske populacije, ali mi smo 100 posto vaše budućnosti


U Velikoj Gorici održana je sjednica tamošnjeg Dječjeg Gradskog vijeća na kojoj su mali vijećnici ugostili i one najmlađe iz dječjih vrtića Žirek, Ciciban, Velika Gorica i Lojtrica. Kako to nalikuje onim pravim, na kraju ove godine podnijeli su ponajprije izvješće o radu.

Tako su mali vijećnici u svibnju sudjelovali na UNICEF-ovoj Konferenciji u Bukureštu gdje je donesena Europska Deklaracija o dječjoj participaciji, u listopadu su bili domaćin 15. Smotre dječjih Gradskih vijeća povodom 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, a prošlog su mjeseca sudjelovali na svečanoj sjednici djece i zastupnika u Hrvatskom Saboru, kao i na ovogodišnjem Susretu gradova i općina Prijatelja djece u Varaždinu. Njihov je rad, također predstavljen na konferencijama psihologa u Svetom Martinu na Muri i Osijeku, dok je jedan od članova, naime Antonio Šipušić uspješno kandidiran za sudjelovanje na Nacionalnom forumu Dječjih vijeća Eurochild.

Na lokalnoj razini, posjetili su KUD Dučec u Mraclinu te ondje održali radionicu o dječjim pravima, bili su dijelom stručnog žirija u odabiru logotipa tamošnjih Sportskih igara, a valja istaknuti, da sljedeće godine planiraju izbaciti svoju društvenu igru Sudjelopoly.

U drugom dijelu sjednice, po prvi su puta pripremili grupna pitanja namijenjena gradonačelniku Draženu Barišiću i njegovim zamjenicima, a koja su se ticala raznolikih tema poput sigurnosti u prometu, povezanosti okolnih sela s gradom, dječje participacije i što točno Velika Gorica radi kao Grad Prijatelj djece. 

U svakom slučaju, dječji su vijećnici imali štošta za reći, ali i isto tako štošta za doznati. Najmlađe je razveselio podatak da se sljedeće godine grade i uređuju čak tri vrtića – onaj u Maloj Buni, Selnici i Podbrežnici, kao i činjenica da je Grad otvoren za osmišljavanje novih igraonica i proširenje postojećih igrališta. Među ostalim temama, gradski su čelnici poručili kako će organizirati operativni sastanak da bi se svim školarcima omogućio jednak broj izvannastavnih aktivnosti, dok je jedan od glavnih ciljeva gradske vlasti osigurati adekvatan pristup svim školama. U te se svrhe grade ležeći policajci te pješačke i biciklističke staze, jedna od njih u smjeru Velika Gorica prema Starom Čiču i Vukovini, a druga iz Velike Gorice prema Košancu i Maloj Buni.

Do iduće nastavne godine, sve bi gradske škole trebali biti opremljene školskim ormarićima, lokalni Centar za odgoj i obrazovanje dobit će nove klupe, a djecu u Podbrežnici očekuje novo igralište kada se probije Zadarska ulica. Također, radi se i na novom ugovoru sa ZET-om kako bi se osiguralo više polazaka iz svih dijelova Velike Gorice. Uz to, osnovnoškolci mogu pohađati besplatne instrukcije u Goričkom klubu mladih, a one visokih razreda očekuju Dani karijere kako bi uz profesionalnu orijentaciju mogli planirati svoju budućnost.

Naposljetku, okupljeni su se složili kako je sjednica bila i više nego produktivna, dok je gradonačelnik još jednom posjetio članove Dječjeg Gradskog vijeća kako tijekom zimskih praznika imaju besplatan pristup gradskim bazenima. A zašto je to tako, najbolje je objasnio njihov predsjednik Matija Dražetić:

– Riječima moje prethodnice Mare Miličević: Djeca su 20 posto europske populacije, ali mi smo 100 posto vaše budućnosti.

Objava Matija Dražetić: Djeca su 20 posto europske populacije, ali mi smo 100 posto vaše budućnosti pojavila se prvi puta na 01Portal.