Prijava

Vaša prijava

BUŠ EKO?!: Započinje provedba projekta za energetski, kulturni i održivi

[]

U Palači Dverce održana je svečana dodjela ugovora na kojoj je i ispred Društva za oblikovanje održivog razvoja, izvršna direktorica Slavica Robić potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta „Energetski, kulturni i održivi razvoj Buševca – ulaganje u programe i infrastrukturu lokalne zajednice“ (Buš Eko?!).

Projekt je izabran u sklopu poziva Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo organizacija civilnog društva i lokalne zajednice, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 2 milijuna kuna, a provodit će se kroz dvije godine.

Nositelj projekta je DOOR, a provodit će ga u suradnji s partnerima Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Prvim hrvatskim seljačkim prosvjetnim i dobrotvornim društvom Ogranak Seljačke sloge Buševec i Gradom Velika Gorica. Kroz projekt „Buš Eko?!“ organizacije civilnog društva koje se primarno bave djelatnostima iz područja kulture i umjetnosti kapacitirat će se i za provođenje novih aktivnosti iz područja održivog razvoja, zaštite okoliša i održive energetike, čime će se omogućiti stvaranje energetskog, kulturnog i održivog razvoja Buševca.

Projekt uključuje revitalizaciju društvenog doma u Buševcu, niz događanja koja su namijenjena za edukaciju i uključivanje lokalne zajednice te njihovo povezivanje s jedinicama lokalne samouprave. Osim toga, predviđeno je provođenje istraživanja o potencijalima i potrebama u lokalnoj zajednici te razvoj alata i metoda kojima će se omogućiti da se realizira energetska neovisnost Buševca.

„Buš Eko?!“ također ima i edukacijsko-demonstrativnu komponentu kako bi se povećala svijest i unaprijedilo znanje o mogućnostima i važnosti održivog razvoja te prednostima koje sa sobom nosi korištenje lokalnih potencijala obnovljivih izvora energije te ulaganja u energetsku učinkovitost. Posebna pozornost bit će usmjerena na edukaciju djece i mladih, kao i nastavnog i pedagoškog osoblja u lokalnoj zajednici, kako bi se omogućilo daljnje prenošenje znanja i stvaranje osviještenih „budućih generacija“.

Okosnica projekta je osposobljavanje lokalne zajednice za participativni pristup koji će omogućiti dugoročnu održivost upravljanja javnim resursima i na stvaranju preduvjeta za realizaciju energetske neovisnosti Buševca.

Objava BUŠ EKO?!: Započinje provedba projekta za energetski, kulturni i održivi pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.