Prijava

Vaša prijava

POVRATAK KUĆI! Na Plesu dočekan 12. kontingent iz misije u Afganistanu

[]

U vojarni 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Pukovnik Marko Živković” na Plesu održan je svečani doček 12. hrvatskog kontingenta iz misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu.

Svečanom dočeku nazočio je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske i predsjednik RH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima te vojni izaslanici u Republici Hrvatskoj Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore te predstavnici veleposlanstava SAD, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

U ovoj prigodi, predsjednik Milanović zaželio je pripadnicima Hrvatske vojske dobrodošlicu u domovinu istaknuvši pritom kako su još jednom dokazali izvrsnost, profesionalizam i spremnost hrvatskog vojnika te kako je povratkom 12. hrvatskog kontingenta završeno sudjelovanje Hrvatske vojske u misiji Resolute Support u Afganistanu.

Ministar Banožić rekao je kako je od 2003. godine pa sve do danas, preko pet i pol tisuća hrvatskih vojnika sudjelovalo u misiji u Afganistanu.

– A kada netko bude analizirao naš doprinos očuvanju i izgradnji mira u toj ratom napaćenoj zemlji, onda sam uvjeren kako će biti zapisano da je Republika Hrvatska i Hrvatska vojska dala nemjerljiv doprinos, poruka je ministra obrane.

Zapovjednik 12. HRVCON-a brigadir Ivica Matanović priznaje kako je sudjelovanje u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu na njega ostavilo dubok trag, s obzirom na to da je ovo kraj misije u kojoj su pripadnici Oružanih snaga RH dali najkonkretniji doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti u svijetu, dok su se povratnici složili kako je ova misija bila izvrsna prigoda za razmjenu iskustava s kolegama stranih oružanih snaga.

Objava POVRATAK KUĆI! Na Plesu dočekan 12. kontingent iz misije u Afganistanu pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.