Prijava

Vaša prijava

Obilazak ratnih lokacija 153. brigade HV – Velika Gorica na Banovini i Kordunu


U subotu 8. lipnja 2019. godine u rano - jutarnjim satima, branitelji Velike Gorice okupljeni u Udrugu pripadnika 153. brigade HV – Velika Gorica krenuli su u organizirani obilazak ratnih lokacija 153. velikogoričke brigade, sa nekolicinom predstavnika drugih braniteljskih Udruga Grada Velike Gorice. Prva je stanica obilaska u Pokupskom, stajanjem na mostu, gdje bacanjem vijenaca odajemo počast za sve poginule branitelje pa pokupskom ratištu. U nastavak putovanja koji je uslijedio upriličen je obilazak ratnih lokacija iz operacije Oluja , te odavanje počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća:

Gornje Taborište – Spomen obilježje žrtvama iz Domovinskog rata

Gornji Viduševac – Masovna grobnica i spomen obilježje, uz obilazak župne crkve Franje Ksaverskog,

Donji Viduševac – Spomen obilježje kod Motela Brioni – mjesto potpisivanja predaje 21. Korpusa SVK

Topusko – Spomen poginulim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata

Staro Selo – mjesto stradavanja branitelja 153. velikogoričke brigade, Krešimir Zdelar i Ivan Sremić

Obilazak ratnih lokacija iz Operacije Oluja, sudjelovanje u operacije čišćenja i blokade Petrove Gore – Staro Selo, Katinovac i Crni Potok,

Grad Glina – spomen obilježje ispred Gradskog poglavarstva

Mala Solina - spomen obilježje braniteljima i žrtvama u Domovinskom ratu,

U Topuskom smo polaganjem vijenaca odali počast svim poginulim braniteljima i stradalnicima, a pridružio se i Načelnik općine Topusko Ivica Kuzmić, te predstavnici braniteljskih udruga Sisačko – moslavačke županije. U Glini prigodom odavanja počasti i polaganju vijenaca u Glini i Maloj Solini, pridružila su se izaslanstva Grada Gline sa gradonačelnikom Stjepanom Kostanjevićem i gradonačelnikom Grada Velike Gorice, Draženom Barišićem.

Obilaskom borbenih lokacija 153. velikogoričke brigade, te mjesta stradanja hrvatskih branitelja i pučanstva čuvaju se uspomene na Domovinski rat, ratni put 153. brigade i povijesne istine o okolnostima nastanka i završetka Domovinskog rata. Na kraju obilaska u Maloj Solini je uslijedio predah, ukusan ručak i druženje do povratka u Veliku Goricu.

Album fotografija_1...Album fotografija_2, Video_materijali...