Prijava

Vaša prijava

Zapažen nastup Etno udruge Turopoljska Posavina na Gastru


Etno udruga Turopoljska Posavina na ovogodišnjoj 18. po redu manifestaciji Gastro Turopolja, koja je održana 13. listopada u Velikoj Gorici, predstavila se na tri štanda.

Na gastro štandu, među ugostiteljima, vrijedni članovi Etno udruge, predvođeni bračnim parom Marijom i Stjepanom Vrbanom iz Čreta Posavskog, pripremili su 400 porcija paprikaša od posavske guske s domaćim krpicama. Ovogodišnja količina gulaša je dvostruko veća od prošlogodišnje, jer su tako tražili organizatori. Članovi Udruge ne skrivaju zadovoljstvo učinjenim, tim više što su im po gulaš dolazili posjetitelji koji su ga probali prošle godine. Podršku, ali i neophodnu financijsku pomoć za pripremu ove delicije dala je Općina Orle. Bračnom paru Vrban, u ovom zahtjevnom poslu, pomagali su članovi njihove obitelji i  prijatelji, te članova Udruge: Marija Hrenčević iz Ruče, Božidar Redenšek iz Ruče, Damir Dijanežević iz Veleševca, te najmlađe članice Ema Panijan i  Monika Davutović.

Božidar Redenšek, potpredsjednik Etno udruge, u izjavi za medije naglasio je da će sljedeće godine gastro ponuda biti još bolja, unaprijeđena i dodatnim proizvodima od posavske guske poput paštete od guščjih jetrica i guščje masti.

Na izložbenom štandu, koji je bio dio ponude 1. gospodarskog sajma, koji se održavao zajedno s Gastrom, kroz izložbu eksponata iz Zavičajnoj muzeja Posavine u Ruči, predstavljena je vrijedna baština kojom Posavina obiluje. Članice Udruge posjetiteljima su ponudile tradicionalne posavske kolače i delicije poput domaćeg sira, rakije i likera. Štand su uredili: Branka i Matej Hrenčević, Ljubica Teči i Anica Panijan.

Članica Etno udruge Štefica Dijanežević, ispred Muzeja Turopolja, a u suradnji s Dječjim vrtićem Ciciban Velika Gorica, održala je radionicu za djecu. Djeca su mogla izrađivati razne uporabne predmete od prirodnih materijala poput perušine i klipova kukuruza.

Spomenimo da je na ovogodišnjoj Bučijadi u Ivanić Gradu štand Etno udruge Turopoljska Posavina kojeg je uredila Štefica Dianežević osvojio prvo mjesto, kao najuređeniji među dvjestotinjak štandova izlagača iz cijele Hrvatske.

Štandove Etno udruge Turopoljska Posavina na Gastru su posjetili i Ervin Vujica, načelnik Općine Orle i njegov zamjenik Dražen Podlejan. Paprikaš od posavske guske kušao je i Hrvoje Frankić, dožupan Zagrebačke županije u pratnji suradnika, među kojima je bila i Martina Glasnović, bivša ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, s kojom je Etno udruga započela projekt prezentacije delicija od posavske guske. Ljepoti izložbenog štanda Etno udruge nije odolio niti Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice, što smo i zabilježili fotoaparatom.

Tekst i foto: Barica Sakoman Božić, tajnica Etno udruge Turopoljska Posavina


O B A V I J E S T