Prijava

Vaša prijava

Imenovanje ulica u pojedinim naseljima u sastavu općine Pokupsko


Općina Pokupsko ove godine krenula je u sređivanje prostornih podataka, to jest službenih evidencija koje o prostornim jedinicama (jedinice lokalne  i mjesne samouprave, naselja, ulice, kućni brojevi i drugo) vodi Državna geodetska uprava. Neusklađenost podataka sa stvarnim stanjem na terenu očitovala se time da su u službenoj evidenciji dijelovi naselja koja pripadaju Općini Pokupsko bila evidentirana kao područje Općine Kravarsko i obrnuto. Također, dijelovi pojedinih naselja bili su u sklopu naselja s kojima nemaju nikakve prostorne veze, niti su se njihovi stanovnici ikad poistovjećivali s naseljima, kojima su u evidencijama pripadali (Žugaji u Lijevim Štefankima su prije usklađivanja podataka pripadali Pokupskom Cerju, Jurjević Brdo Pokupskom Gladovcu, a Sopot Hotnji). Većina građana nije niti bila svjesna ovih neusklađenosti evidencija, ali nekima su uzrokovale velike probleme pri legalizaciji i upisu objekata. Podaci kojima su raspolagali građani nisu odgovarali onim u službenim evidencijama i nisu ih mogli sami uskladiti, sve dok Općina Pokupsko kao nadležno tijelo, nije donijela potrebne akte.

 

Preostaje riješiti još problem dvostrukih adresa u pojedinim naseljima, koji također uzrokuje  probleme našim stanovnicima, od svakodnevnih problema u dostavi pošiljaka, ali i u drugim situacijama gdje se utvrdi da osobe imaju identične adrese, a ne žive u zajedničkom domaćinstvu. Dapače udaljeni su po nekoliko kilometara i često se niti ne poznaju. Ovaj problem najizraženiji je u naseljima gdje osim domaćih stanovnika postoje i kuće za odmor, kao što su Gladovec Pokupski, Pokupsko, Auguštanovec, Lijevi Štefanki. Pojedini dijelovi tih naselja proizvoljno koriste nazive ulica koji nisu službeno evidentirani, te se time još više komplicira snalaženje u prostoru i identifikacija objekata i osoba.  Radi rješavanja navedenih problema, Općina Pokupsko pristupa imenovanju ulica u većim naseljima i gdje je to potrebno. Na temelju akata Općinskog vijeća Državna geodetska uprava će dodijeliti nove adrese (nazive ulica i kućne brojeve) svim objektima u naseljima u kojima će se imenovati ulice. Građani koji su zainteresirani da što prije počnu koristiti svoje nove jedinstvene adrese će odmah po dobivanju rješenja Državne geodetske uprave moći zamijeniti svoje dokumente. Drugi, kojima se zamjena dokumenata radi administrativnih odluka o promjeni naziva ulica čini nepotrebnim troškom, neće morati mijenjati dokumente odmah, nego mogu pričekati istek važenja istih, bez ograničavanja bilo kojeg prava u međuvremenu.

Dakle, setom dokumenata koje je Općina Pokupsko pripremila uz pomoć stručnjaka koji se bave prostornim podacima, te uz naputke Državne geodetske uprave za najbolja riješenja na našem području, nastojimo konačno uvesti reda u službene evidencije i podatke, te riješiti stvarne svakodnevne probleme naših sugrađana. Za većinu sumještana koji i u sadašnjem sustavu adresa nisu imali nikakvih problema, ovim aktima ne nameće se nikakav nepotreban trošak, jer do isteka važenja svojih dokumenata mogu nesmetano i dalje koristiti svoje postojeće osobne podatke.

Svi usvojeni dokumenti dopstupni su na stranici Općine Pokupsko u rubrici Općinska uprava/Općinsko vijeće/ Sjednice 7. saziva.

Svi dokumenti koji su u pripremi dostupni su u rubrici Savjetovanje s javnošću.