Prijava

Vaša prijava

Povijest župe Ščitarjevo na Matičinom četvrtku


Ivan Nađ, redoviti član Družbe „Braća hrvatskog zmaja“, sutra će na Matičinom četvrtku u Muzeju Turopolja govoriti „O povijesti župe u Ščitarjevu i njenom nebeskom zaštitniku svetom Martinu“.

Predavanje povodom 680-te obljetnice prvog pisanog spomena župe (1334 godine) te događaja tisuću godina ranije (334 godine) – susreta rimskog časnika Martina s prosjakom i darivanja polovine vojničkog plašta, a povoda prihvaćanja kršćanske vjere kasnije znamenitog redovnika pa slavnog biskupa i  prvog sveca koji nije bio mučenik.

O povijesti naselja i župe Ščitarjevo ima malo objavljenih podataka osim o poznatom rimskom gradu Andautoniji. Iako smješteno uz obalu Save,  te je povijesno i kulturno povezano s Turopoljem, teritorijalno mu ne pripada jer je bivše Kaptolsko imanje. Tako nije obuhvaćeno u proučavanju i pisanju znamenite „Povijesti Turopolja“

O nebeskom zaštitniku župe sv Martinu navode se pretpostavke da je prolazio i boravio u Andautoniji, tada znamenitom rimskom gradu na križanju važnih prometnica. Podsjeća se na detalje iz životopisa poznatog sveca iz narodnih običaja „Martinja“ ili „krštenja mošta“ i ističe se zaboravljena istinska uloga čovjeka koji je promicao obrazovanje, pomaganje i dijeljenje.

Matičin četvrtak je sutra u 19 sati!

 


Predstavljen Vodič za investitore