Prijava

Vaša prijava

Franjevci trećoredci glagoljaši


Sutra na Matičinom četvrtku bit će održano predavanje na temu Franjevci trećoredci glagoljaši – Stvaratelji, čuvari i nastavljači hrvatske glagoljaške tradicije. Franjevački treći samostanski red nastaje na području Zadra sredinom 15. stoljeća, neovisno o drugim franjevačkim trećoredskim zajednicama u Europi. Predavanje će održati fra Kristijan Kuhar iz Staroslavenskog instituta.

Od svoga ustanovljenja franjevci trećoredci u liturgiji, pastoralu i administraciji koriste glagoljicu, što im daje častan naslov „glagoljaši“ sve do naših dana. Franjevci trećoredci bili su stvaratelji glagoljskih kodeksa različitih sadržaja, čuvari glagoljice kao pismenog identiteta hrvatskog naroda u Istri, na Kvarneru i sjevernoj Dalmaciji kroz neprekinutu petstoljetnu prisutnost, a danas su vjerni nastavljači glagoljaške tradicije kao imatelji najrazličitijeg hrvatskog glagoljskog arhivskog fonda.

Za glazbeni ugođaj pobrinut će Ansambl Zlatne godine, a predavanje možete poslušati danas od 19 sati u Muzeju Turopolja.


ARRK GORICA - Slavonija Open 2014.

Obavijest o posljednjem ispraćaju Željka Smolkovića Brace