Prijava

Vaša prijava

FOTO Ogranak Seljačke sloge Buševec pomeo konkurenciju i odlazi na državnu smotru folklora

[]

Zagrebačku županiju na državnim susretima koji će se održati krajem kolovoza u Županji predstavljat će Ogranak Seljačke sloge Buševec s koreografijom „Šokačka kola Sonte“. Odlučio je tako tročlani žiri u sastavu Tvrtko Zebec, Katarina Bušić i Tomislav Habulin na 23. Smotri folklora održanoj jučer u Velikoj Gorici.

– Oduševljen sam sa smotrom, bio je izvrsno, svi su bili jako dobri. Mi smo pratili ova društva i na gradskim smotrama, tako da sva ova odabrana društva zaista su bila jako dobra i baš smo mogli uživati u programu. Teško nam je bilo izabrati najboljeg, ali uvijek među najboljima ima netko tko za nijansu odskače. Gledali smo glazbu, nošnje i ples kao cjelinu – komentirao nam je Tvrtko Zebec, član stručnog žirija po završetku smotre.

Inače, na 23. Županijskoj smotri folklora, predstavilo se devet županijskih folklornih društava koji su izveli pjesme i plesove iz različitih dijelova Lijepe naše. Izvedeno je ukupno 9 točaka, od čega je bilo tri točke goričkih društava, i to pobjednička Ogranka Seljačke sloge Buševec, zatim KUD.a Velika Mlaka i FA Šiljakovine.

18.06.2023. – Velika Gorica – 23. Županijska smotra folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Na samom otvorenju programa, obratio se Zlatko Herček, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije i podsjetio kako je riječ o najvećoj folklornoj zajednici u Hrvatskoj.

– Brojimo oko 180 društava i udruga iz raznih sektora. Pandemija nas je malo spriječila u ostvarivanju zacrtanih programa i planova, no vjerujem kako ćemo ove godine ostvariti sve u skladu s planom. Onim najboljima želim da nas dostojno predstave na državnoj smotri – istaknuo je Herček.

Na smotri je bio i zamjenik župana Ervin Kolarec.

– Kulturno umjetnička društva su izuzetno aktivna na području cijele Zagrebačke županije, oni njeguju našu tradiciju i kulturnu baštinu te nas prezentiraju kako u Hrvatskoj, tako i van granica Lijepe naše. Županija zaista veliku pozornost posvećuje kulturnim udrugama i kulturi u cjelini, a tako će biti i u godinama pred nama – poručio je folklorašima zamjenik župana Ervin Kolarec.

Inače, smotru u Velikoj Gorici organizirao je Ogranak Seljačke sloge Buševec u suradnji s POU Velika Gorica. Podsjetimo i kako su buševski folkloraši bili i prošlogodišnji gradski i županijskoj predstavnici na državnim folklornim susretima u Županji.

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Ova objava FOTO Ogranak Seljačke sloge Buševec pomeo konkurenciju i odlazi na državnu smotru folklora se prvi puta pojavila na cityportal.hr.