Prijava

Vaša prijava

Dani europske baštine: Bunjevačke Hrvatice predstavit će u Turopolju stvaralaštvo u tehnici slame

[]

U tijeku su 11. Dani europske baštine u čije se održavanje po prvi put uključilo i Društvo žena Velika Mlaka, koje u naš grad dovode slamarke iz Tavankuta iz hrvatske zajednice sa sjevera Bačke u Vojvodini i to na inicijativu predsjednice udruge.

– Baština Republike Hrvatske je izuzetno bogata i  zaista se imamo čime ponositi. No, kada se našoj baštini nadoda i baština Hrvata koji žive izvan nje, to ju čini još bogatijom, raskošnijom i posebnijom. Želja mi je bila povezati svoj zavičaj po rođenju Vojvodinu  i zavičaj u kojoj sam tijekom ratnih godina pronašla novi dom, a potom stvorila i obitelj i u kojem živim 30 godina. Kroz suradnju s vrlo aktivnom turopoljskom udrugom iz Novog Čiča, KUD Čiče na čelu sa Stipom Duvnjakom, koji u u Etnocentru radi divne stvari čiji je cilj njegovanje ne samo turopoljske, nego općenito hrvatske etno baštine kroz vrlo uspješne radionice, došla sam na ideju da Turopolju predstavim etno baštinu vojvođanskih Hrvata kojima i sama porijeklom pripadam – rekla nam je Ivana Andrić Penava.

Umjetnost naive i stvaralaštvo u tehnici slame jedan su od brendova Tavankuta, ali i hrvatske zajednice u Vojvodini.

– Stvaralaštvo u tehnici slame kod bunjevačkih Hrvatica u Bačkoj nalazi se u Registru nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji. Tradiciju toga stvaralaštva najvjernije čuva Prva kolonija naive u tehnici slame u Tavankutu, u narodu poznatija kao ‘kolonija slamarki’.  Vrijedne slamarke iz Tavankuta dolaze u Turopolje, gdje će prezentirati ovu zahtjevnu i nesvakidašnje lijepu tehniku izradbe narodnih rukotvorina temeljenih na tradicionalnom načinu pletenja slame, koja je stoljećima važan dio baštine bunjevačkih Hrvata – ističe.

Događanje pod nazivom ‘Slamarska umjetnost bačkih Hrvatica u turopoljskom kraju’ trajat će dva dana na dvije različite lokacije. U petak, 13.listopada, od 18 do 21 sat u Edukativnom centru Novo Čiče, te u subotu 14. listopada, od 10 do 14 sati, u Velikoj Gorici.

– Tom će prigodom biti održane dvije slamarske radionice na kojima će uz slamarke sudjelovati članice Društva žena Velika Mlaka i vezilje KUD-a Čiče Novo Čiče. Prikazat ćemo i dokumentarni film Ive Škrabala ‘Slamarke divojke’ iz 1970.godine, upoznat ćemo sudionice sa slamom kao materijalom za ukrašavanje, izrađivat ćemo prigodne čestitke, minijature s ukrasima od slame, a bit će tu i prigodna izložba radova od slame – otkriva Ivana Andrić Penava, predsjednica Društva žena Velika Mlaka, koje organizira čitavu manifestaciju u suradnji s  KUD  Čiče Novo Čiče, KUD Matija Gubec Tavankut – Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame Tavankut, te uz podršku Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice. U planu je da ovo bude tek jedno u nizu događanja u kojem će se Turopolju predstaviti Hrvati iz vojvođanskog dijela Srijema, Bačke i Banata, a sve s ciljem očuvanja njihova identiteta.

Ova objava Dani europske baštine: Bunjevačke Hrvatice predstavit će u Turopolju stvaralaštvo u tehnici slame se prvi puta pojavila na cityportal.hr.