Prijava

Vaša prijava

Nekoć Gorica, danas reprezentacija: ‘Bili su razigrani dječaci, a sad su važni aduti’

[]

Jedan bivši igrač Gorice dio je nogometne reprezentacije, Ante Budimir bio je tu u prvim danima našega prvoligaša, pa se zaobilaznim putem popeo na vrh, došao do nacionalne selekcije, u kojem mu društvo radi i Marcelo Brozović, koji je na svom putu ipak zaobišao Goricu…

Dvojica bivših igrača Gorice danas su dio košarkaške reprezentacije, koju uspješno vodi bivši trener Gorice. Josip Sesar oduševio je na izborničkom početku s momčadi u kojoj su Borna Kapusta i Krešimir Ljubičić, a u krugu reprezentacije redovno je i Mate Kalajžić.

Dvojica bivših igrača Gorice, što je posebno važno u kontekstu trenutka u kojem se nalazimo, dio su i rukometne reprezentacije. Na Euru koji za Hrvatsku počinje u petak od 20.30 sati, kad je na rasporedu ogled s jakom Španjolskom, hrvatski dres nosit će Zvonimir Srna (25) i Luka Lovre Klarica (22), dvojac koji je kroz gorički rukomet prošao u sklopu suradnje HRK Gorice i RK Zagreba, koja i dalje postoji, iako u nešto manjem, suženom obliku.

– U ovih posljednjih pet godina, koliko traje ta suradnja, kroz Goricu je prošlo desetak mladih igrača koji su stigli iz Zagreba, počevši od Kraljevića, Vekića, Vrdoljaka, Ljubića… Pa sve do Srne i Klarice. Srna je bio kod nas nešto kraće, samo jednu polusezonu nakon dolaska iz Dubrovnika, dok se Klarica zadržao nešto duže, ostavio nešto dublji trag – kaže Hrvoje Pekera, vječni tajnik HRK Gorice, svojevremeno i kapetan Gorice, a u nekoliko navrata i trener prve momčadi.

S mladim igračima Zagreba radio je Andrija Nikolić, trener koji je također došao iz Zagreba, pa se zadržao četiri i pol godine, da bi se zatim vratio upravo u Zagreb. Jednako kao što su se, nakon što su kroz Goricu potvrdili svoj talent i kvalitetu, u Zagreb vratili i Srna i Klarica.

– Po čemu ih pamtimo? Samo po dobrome! Obojica su jako dobri dečki, već u toj dobi veliki profesionalci, a iz tog vremena mogao bih ih opisati i kao razigrane dječake. Napredovali su kroz Goricu, skupljali seniorsko iskustvo i naravno da smo sretni, zadovoljni i ponosni kad vidimo da su danas važni aduti reprezentacije. Gorica je sigurno bila važan korak na tom njihovom putu, stepenica koju su očito morali proći da bi došli do razine na kojoj su u ovom trenutku – ističe Pekera, uz dodatak kako je Klarica u toj goričkoj fazi prošao i jednu neugodnu ozljedu, pa opet lovio ritam.

Prolazi i treća godina otkad su otišli iz Gorice, nastavili graditi karijeru kroz dres Zagreba, kroz Ligu prvaka, ali i reprezentaciju, u kojoj je ne tako davno bio i Davor Ćavar, momak koji je išao obrnutim putem. Bio je igrač Gorice, pa se izborio za dres Zagreba…

– Imali smo mi i u prošlosti naše bivše igrače u reprezentaciji, u tu kategoriju spada i Ilija Brozović, danas igrač bundesligaša Hannovera, ali i Zlatko Horvat, legendarni kapetan Zagreba koji je nosio dres Gorice na početku karijere, u kvalifikacijama za ulazak u prvu ligu – pamti Pekera.

U to je vrijeme, kad je danas 40-godišnji Zlaja bio klinac, jedan od glavnih igrača Gorice bio je Tomo Mesarov, aktualni trener, a kapetan je bio upravo Pekera. Danas su obojica i dalje tu, svaki u svojoj ulozi, a cilj je ostao isti kao i tad: stvarati igrače koji će danas-sutra otići do visina na kojima su danas Klarica i Srna. Nemamo i dalje prvog Velikogoričanina u reprezentaciji, na to ćemo još malo morati pričekati, a u međuvremenu ćemo “svojima” smatrati dečke koji su prošli kroz naš klub.

I s posebnom pozornošću pratit ćemo trenutke u kojima će dvojica “Goričana” biti zajedno na terenu, u kojima će s lijeve strane protivnički gol bombardirati Srna, a s desne Klarica. Počevši od prve utakmice, od krešenda sa Španjolcima u petak navečer, na početku turnira kojim će se hrvatski rukomet pokušati vratiti u europski vrh.

– Slična je situacija kao i lani. Ponovno ta prva utakmica koja može puno uzeti, ali i donijeti. Lani smo se budili i išli spavati s Egiptom, onda je došla utakmica i ništa se nije poklopilo. Ove godine smo malo i opušteniji što se tiče te prve utakmice, mislim da je to bolje i da ne treba stavljati tako ogroman pritisak – vjeruje Zvone Srna, nećak legendarnog kapetana “vatrenih” Darija Srne.

Njemu će konkurencija biti Domagoj Duvnjak, Tin Lučin i Marko Mamić, dok će se Klarica za minute boriti s Mateom Marašem i Ivanom Martinovićem. A istodobno će svi zajedno sanjati neki novi zalet prema visinama. Očekivanja su manja nego što su bila ikad u posljednjih 20-ak godina, ali to možda i nije loše…

– Ovo je ostvarenje sna, presretan sam i još uvijek sam pod dojmom. Nema veće časti i obveze nego igrati za svoju državu. Mislim da sam ovaj poziv i zaslužio, jer ove godine igram stvarno jako dobro. Spreman sam i nastojat ću što bolje iskoristiti svaku priliku koju dobijem od izbornika – ističe Klarica.

Sretno bivši Goričani, sretno bivši Kauboji!

Ova objava Nekoć Gorica, danas reprezentacija: ‘Bili su razigrani dječaci, a sad su važni aduti’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.