Prijava

Vaša prijava

Noć muzeja u Velikoj Gorici! Besplatno posjetite Muzej Turopolja i Spomen dom 153. brigade HV

[]

Petak 26. siječnja rezerviran je za muzeje, kao i druge baštinske, znanstvene i obrazovne institucije. Naime, stiže nam 19. izdanje manifestacije Noć muzeja, a svoja će vrata za posjetitelje otvoriti Muzej Turopolja i Spomen park 153. Brigade HV u Velikoj Buni.

Gorički muzej ovu kulturnu večer započet će od 18 sati pričama za djecu u dvorani na katu ustanove, a gdje ujedno možete razgledati stalni postav muzeja koji sadrži etnografsku, kulturno-povijesnu, arheološku i likovnu zbirku.

Nešto kasnije, u 19 sati u prizemlju kreće predavanje vezano uz postavljenu izložbu ‘Planjke, vugli, cigre’ o dokumentiranju drvene arhitektur Turopolja. Predavanje će održati autorice izložbe Maja Ergović, kustos dokumentarist Muzeja Turopolja i Sanja Lončar, dr.sc. sa Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a pridružit će im se i Hrvoje Tomić, dr.sc. profesor Geodetskog fakulteta u Zagrebu. Inače, izložba je otvorena još u prosincu prošle godine, a u muzeju će biti postavljena do sredine svibnja.

No, uz malo kulturnog uzdizanja biti će tu i glazbenog programa, a domaćini su se pobrinuli i za okrjepu.

Nastupit će tako učenici Umjetničke škole Franjo Lučić od 20 sati, a oko 22 sata predstavit će se lokalni glazbenici Ivan Veljača i Tomislav Stepanić s dobro znanim pop i rock repertoarom za sve generacije.

A na drugom kraju grada, točnije u Velikoj Buni od 17 do 23 sata, imate priliku posjetiti Spomen dom 153. Brigade HV.

Pogledajte fotografije s bojišta, posjetite soba pieteta, ali upoznajte se s ratnim putom brigade kroz projekciju filma koji će se prikazivati svakih sat vremena. U osvijetljenom Spomen parku, razgledajte stalni postav oruđa, alata i vozila kojima se brigade služila u Domovinskom ratu.

Foto: TZVG

Spomenimo i kako je tema ovogodišnje Noći muzeja je ‘Muzeji i nova publika’. Kako istiću orgnaizatori, odgovarajuća je tema u vremenu traženja novih generacija za inovativnim i kreativnim muzejskim sadržajima, u kojima će i sami sudjelovati i temama koje će angažirano odgovoriti na sve zahtjevnije izazove novih generacija i vremena u kojem živimo.

 

Ova objava Noć muzeja u Velikoj Gorici! Besplatno posjetite Muzej Turopolja i Spomen dom 153. brigade HV se prvi puta pojavila na cityportal.hr.