Prijava

Vaša prijava

Rekorder Banić: ‘Osobno, bilo je vrhunski, ali ne možeš uživati uz poraze…’

[]

Ne događa se baš često u svijetu nogometa da igrač utakmice dođe iz poražene momčadi, ali takva se večer dogodila u nedjelju na Maksimiru. Dinamo je dominirao, bio i kudikamo uvjerljiviji od konačnog rezultata, a prvo ime utakmice po svim je procjenama bio igrač Gorice. Točnije, golman Gorice.

– A je, bilo je posla k’o u priči… – javio se Ivan Banić dan poslije, nakon što su se dojmovi barem donekle slegli.

– Kako sam ja to vidio? Ha, mislim da smo u prvom poluvremenu bili solidni, nije nam Dinamo previše toga stvorio, ali odigrali su tu fantastičnu, idealnu, savršenu akciju iz kornera i na taj način nas uspjeli probiti. I morali smo se nakon toga barem djelomično otvoriti, biti barem nešto ofenzivniji. U tome svemu ostavljali smo im nešto više prostora, a to je momčad kao Dinamo iskoristila. Stvorili su stvarno dosta šansi i na kraju je dobro po nas jedino to što nismo doživjeli i puno teži poraz – analizira Bane.

U prvom poluvremenu skupio je šest obrana, u drugom još sedam, što će reći da je – srušio rekord! Otkad se vodi ta statistika, a to su posljednje četiri sezone, dosad je najveći broj obrana, njih 12, skupio Lokomotivin Nikola Čavlina. Banić je otišao i korak dalje, zaustavio 13 Dinamovih pokušaja, a bez toga bi sve skupa definitivno završilo još i puno ružnije.

– Treba tu priznati i da je nekoliko udaraca, kako se to kaže, išlo u mene, ali činjenica je da sam imao i nekoliko stvaro vrhunskih reakcija. U tom smislu mogu biti zadovoljan, ali naravno da mi to puno manje znači s obzirom na konačan ishod. Žao mi je što nismo uspjeli ovako dobru moju partiju pretvoriti u barem jedan bod, ali tako je kako je… Imali smo i mi neke svoje šanse, dva-tri dobra izlaska, i da smo to iskoristili, možda bismo ih i uveli u nekakvu nervozu, možda bi se sve drukčije rasplelo – vrti film 29-godišnji Sinjanin s goričkoga gola, uz dodatak:

– Po pitanju energije, želje i uloženog truda, bili smo na višoj razini nego protiv Lokomotive, tim dijelom zadovoljni su i u stručnom stožeru, ali sve je to manje bitno kad na kraju izgubiš utakmicu.

Izgubiš i, nažalost, nastaviš loš niz. U posljednjih šest kola, zadnja tri jesenska i prva tri proljetna, Gorica je ulovila jedan jedini bod, a na raspolaganju ih je bilo čak 18. I sad preostaje jedino potražiti razloge i uzorke.

– Činjenica je da su nas ozljede poremetile u velikoj mjeri, pa kad tome dodaš još i kartone, suspenzije… Kad smo kompletni, u puno sastavu, možemo igrati sa svima i to smo već više puta dokazali. Međutim, očito nemamo toliko širok kadar da nadoknadimo sve te izostanke, to nas je jako poremetilo. A opet, neće nas iz svega ovoga izvući nitko osim nas samih. Svatko od nas mora dati još 20-30 posto više, izvući sve što imamo u sebi i u svakoj sljedećoj utakmici tražiti bodove. Počevši od Rijeke u nedjelju – kaže Banić.

Nije sve bilo idealno ni u pripremama, dio uzroka problema treba tražiti i u tome, ali golman Gorice velikim će dijelom odbaciti te teze.

– Ne bih ja tražio albije takve vrste. Da, pripreme su bile kakve su bile, jako kratke, otežane zbog vremenskih uvjeta, ali kako nama, tako i svima drugima. Ne treba o tome ni razmišljati previše, sve što moramo učiniti u ovom trenutku je okrenuti se sljedećem izazovu i pokušati napraviti sve da se vratimo u svoj ritam – istaknuo je Ivan pa se odmah okrenuo Rijeci.

– Puni su samopouzdanja, energije, motiva, u dobrom su nizu, na čelu ljestvice… I naravno da će nam biti teško, ali cilj nam je biti u takvom izdanju da i njima bude teško. Motiva nam ionako ne nedostaje s obzirom na trenutačno stanje, dodatan motiv može nam biti i to njihovo prvo mjesto, a ja se nekako uzdam i u činjenicu da smo često protiv momčadi iz vrha bolji nego u nekim drugim utakmicama.

U pokušajima da se iščupa iz aktualne situacije Gorici će biti potreban i Ivan Banić na ovoj, iznimno visokoj razini, o čemu ne treba previše birnuti. Uostalom, riječ je o statistički najboljem golmanu u državi u 2023. godini, a forma je očito i dalje na tom tragu.

– Da, možemo reći da se iz moje perspektive nastavilo onako kako je bilo lani. Daj Bože da to tako i ostane, jer ja uvijek dajem i uvijek ću davati sve od sebe, pokušavati pomoći momčadi koliko god to mogu. U ove tri prethodne utakmice, unatoč svemu dobrome, u tome nisam uspio, no nitko od nas neće ni potonuti ni odustati. Borit ćemo se i dalje. Uostalom, koliko god dojam bio loš u ovom trenutku, mi smo i dalje tu, na četiri boda od Osijeka. Idemo se fokusirati na ono što je pred nama i dati sve što možemo da se stvari preokrenu – poželio je Banić.

U ovakvoj situaciji ni on ne može uživati u vlastitim dobrim partijama, ali važno je da Gorica nedvojbeno ima golmana u kojeg se može pouzdati. Jednako kao što je to bilo u danima kad su između vratnica stajali Kristijan Kahlina i Dominik Kotarski, danas golmani američkog Charlottea i grčkog PAOK-a.

– Nije to slučajno, u toj priči treba svakako spomenuti naše trenere golmana, prvo Sinišu Klafurića, koji je s nama cijelo vrijeme, kao i Tihomir Pereković, koji se naknadno priključio. Oni sigurno imaju svoj utjecaj, rade jako kvalitetno i predano, a kad već pričamo o mojim prethodnicima, mogu samo reći da mi je drago da me se spominje u istoj rečenici s njima. Kale i Kota su stvarno top golmani – istaknut će Banić.

I obojica su, dodat ćemo, iz Gorice uspjela napraviti ozbiljne transfere. Nastavi li ovako, nema dvojbe da i Banića čeka nešto slično. U najboljim je golmanskim godinama, na ljeto će navršiti 30, a izdanja koja prikazuje neizbježno će privući pažnju. I, lako je moguće, natjerati Goricu da pronađe novo rješenje među vratnicama.

– Jako mi je lijepo u Gorici, udomaćio sam se i u klubu i u gradu, ali naravno da ne bih imao ništa protiv ako se pojavi prilika za dodatni iskorak. Tu sam već skoro četiri godine, mislim da je došao trenutak za to, ali sve što ja mogu učiniti je nastaviti raditi naporno na svakom treningu, davati sve od sebe u svakoj utakmici, pa daj Bože da dođe i do toga – otvoreno govori Banić.

Otišla je na kraju ova priča i u privatne sfere, na ono što je i puno važnije od bilo koje pobjede, poraza, dobre ili loše partije. Ivan će, naime, uskoro postati otac. Supruga bi trebala roditi početkom ožujka, u obitelj Banić dolazi dječak, pa se logičnim nameće pitanje bi li tata preporučio sinu da ode u golmane.

– Ha, ne znam što da kažem, nisam potpuno na čisto po tom pitanju… Moja žena mu sigurno ne bi to preporučila, ona stalno govori da bi rađe da sam na dijelu terena na kojem svaka pogreška nije toliko uočljiva, ali ja svejedno obožavam ovo što radim. I, kad tako gledam, ja ga ne bih imao problema usmjeriti prema tome. Iako, zapravo, o tome ni ne razmišljam previše. Neka on nama dođe, neka bude živ i zdrav, pa neka sam bira što će raditi u životu – sa smiješkom zaključuje gorička hobotnica.

I neka osmijeha, svaka pozitiva dobro dođe u trenucima kad stvari ne idu po planu. Ivan Banić je tu, u velikoj formi, a to je dobar temelj za sve buduće, nogometne osmijehe u svijetu HNK Gorice…

Ova objava Rekorder Banić: ‘Osobno, bilo je vrhunski, ali ne možeš uživati uz poraze…’ se prvi puta pojavila na cityportal.hr.