Prijava

Vaša prijava

FOTO Dječja smotra okupila je više od 700 fokloraša koji su pokazali igre, plesove i pjesme iz svih krajeva Hrvatske

[]

Više od 700 malih folkloraša od 3 do 14 godina, pokazali su jučer u Dvorani Gorica kako se njeguje hrvatska kulturna baština i s ponosnom nosi narodno ruho. Na 24. Smotri dječjeg folklora u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Grada Velike Gorice imali smo priliku vidjeti 25 izvedbi. Uz društva članice Zajednice Gorica, nastupila su i djeca iz Veleševca, Bukevja, ali i Općine Kravarsko.

– Kada su u pitanju koreografije imamo pokrivenu cijelu Hrvatsku. Nastupila su djeca od 3 do 14 godina. Ove godine bogatiji smo za još jednu dječju skupinu, jer se po prvi puta na smotri predstavila i dječja skupina iz Veleševca. Nema ljepšeg nego kada vidite puno dječice, veselja, smijeha i različitih nošnji. To je zapravo naše blago, koje moramo čuvati za buduće naraštaje – istaknula je Zlatica Krznarić, tajnica goričke Zajednice.

03.03.2024. – Dječja smotra folklora u Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Gorička dvorana bila je premala za sve roditelje, prijatelje, bake i djedove koji su došli vidjeti kako djeca predstavljaju ono što su naučila. Vidjeli smo tako igre, plesove i pjesme iz Slavonije, Međimurja, Podravine, Turopolja, Posavine, Moslavine, Bilogore…

Kao i prethodnih godina sve izvedbe pratio je poznati zagrebački folklorist Goran Knežević.

– Uvijek pratimo i ocjenjujemo sve segmente jedne folklorne izvedbe, od ujednačenost, plesna sigurnost, pjevnost, narodna nošnja, tamburaška glazba i koreografsko djelo. Vrlo je teško to kod djece napraviti, jer svi smo mi vrlo emotivno vezani za njih i mislimo da su sva djeca najbolja. No, prema ovim parametrima morat ću ocijeniti najuspješnije – komentirao nam je Knežević te pohvalio kako Velika Gorica i okolica ima kvalitetne voditelje i folklorna društva koja veliku pažnju posvećuju djeci.

03.03.2024. – Dječja smotra folklora u Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Zato i ovdje ima najviše djece, više od 700 djece. To je zaista respektabilan broj za svaku umjetnost ili sportsku aktivnost. Tu se radi dobro, naprosto Turopoljci su skloni folkloru i to se prenosi s generacije na generaciju. Kada sam dolazio ovdje prije, ima neke djece koja su nastupala tada, a danas su oni sami roditelji i njihova djeca plešu. To je taj generacijski prijenos tradicijskih vrednota – dodao je Knežević.

03.03.2024. – Dječja smotra folklora u Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Mališane je uoči samog početka smotre u ime gradonačelnika pozdravio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice, Darko Bekić.

– Velik broj djece pokazuje kako se održava tradicija folklora u našem gradu, ali i kako naša Zajednica radi predano. Moram zahvaliti roditeljima, bakama i djedovima što podupirete i potičete svoju djecu da se bave folklorom, da svoje slobodno vrijeme poklanjaju njemu i tako nam daju jamstvo svima nama da će kultura i tradicija živjeti u našem gradu – poručio je Bekić.

03.03.2024. – Dječja smotra folklora u Velikoj Gorici – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, najbolji s gradske smotre predstavljat će Veliku Goricu na županijskoj smotri. A kako je to jučer bilo, pogledajte u galeriji fotografija na našem Facebooku City Radija.

Ova objava FOTO Dječja smotra okupila je više od 700 fokloraša koji su pokazali igre, plesove i pjesme iz svih krajeva Hrvatske se prvi puta pojavila na cityportal.hr.