Prijava

Vaša prijava

Lada Rojc kao rješenje! Goričanka dio povjerenstva za analizu slučaja “VAR Leaks”

[]

Tektonski poremećaji, koji su rezultirali ostavkom prvog čovjeka njihove organizacije, dogodili su se prošlog tjedna u svijetu hrvatskih nogometnih sudaca. Slučaj koji je kolokvijano nazvan “VAR Leaks” natjerao je čelnike HNS-a na reakcije svih vrsta, u što se može svrstati i odlazak Brune Marića, ali i još cijeli niz drugih rješenja. Jedno od njih je i osnivanje posebnog stručnog povjerenstva, koje će imati zadatak analizirati sve sporne sporne situacije proizašle iz javne objave komunikacije u VAR sobama.

“Hrvatski nogometni savez odlučio je osnovati neovisno tijelo koje će imati za zadatak detaljno analizirati sve sporne situacije, uključujući (ne)ispravno korištenje VAR protokola, točnost odluka, primjerenost komunikacije te zaključke Komisije nogometnih sudaca u tim situacijama”, objavili su iz HNS-a, pa otkrili i tko će činiti to Povjerenstvo.

U njemu će tako biti Mirko Grgić i Darko Čeferin, prezimenjak predsjednika Uefe, a treća članica bit će naša – Lada Rojc! Donedavno profesorica u OŠ Eugena Kumičića, dugogodišnja sutkinja, a posljednjih sedam godina i sudačka instruktorica u Fifi, zadužena i za muški i za ženski nogomet.

“Kao pomoćna sutkinja sudila je u finalu Europskog prvenstva za žene 2009. godine, polufinale Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine te na Svjetskom prvenstvu za žene 2011. godine. Kao sudačka instruktorica Fife, detaljno je upoznata s VAR protokolom i korištenjem VAR tehnologije”, ukratko su iz HNS-a predstavili Ladu, uz sve ostalo i koordinatoricu u ŽNK Gorica.

Velika je to čast za našu sugrađanku, koja u sudačkim krugovima uživa veliki i zasluženi ugled, pa čak i autoritet. Zadatak koji je dobila neće biti nimalo lagan ni jednostavan, pogotovo gleda li se na sve što je čeka iz aktualne perspektive. Situacija oko suđenja gotovo je šizofrena, usko je to povezano i s dramatičnom utrkom za naslov prvaka, ali nekako je lako povjerovati u tezu da će se Lada u svemu tome znati snaći.

– Naša je odgovornost do kraja razjasniti sve sporne situacije iz aktualne natjecateljske godine, uključujući i one koje su se pojavile u javnosti. Zaključili smo da to može učiniti samo neovisno tijelo, u koje smo imenovali vrhunske stručnjake. Zahvaljujem predsjedniku Uefe Aleksanderu Čeferinu, koji je iskazao razumijevanje za ovu situaciju te nam je Uefa preporučila jednog od svojih najvećih autoriteta u ovom području, Darka Čeferina, koji s predsjednikom Uefe dijeli samo prezime, ne i bilo kakve rodbinske veze. Zahvaljujem kolegama iz NZS-a koji su nam omogućili da se s Darkom dogovorimo za angažman u ovom povjerenstvu, a Ladi, Miri i Darku zahvaljujem što su prihvatili ovu odgovornu zadaću te sam uvjeren da će nam njihov izvještaj omogućiti kvalitetne daljnje odluke – poručio je predsjednik HNS-a Marijan Kustić.

Nakon što odrade temeljitu analizu, članovi povjerenstva imat će zadatak podnijeti izvještaj Izvršnom odboru HNS-a, nakon čega će biti donesene odluke o cijelom slučaju.

– Pratili smo situaciju s puštanjem VAR komunikacije u hrvatskim medijima te poštujem snažnu volju predsjednika Kustića da u potpunosti raščisti sve sporne trenutke koji su se putem pojavili. HNS će imati maksimalnu potporu Uefe u daljnjem razvoju suđenja u Hrvatskoj, zbog čega smo i preporučili Darka, dugogodišnjeg Uefinog kontrolora suđenja, koji izvrsno poznaje hrvatski jezik, što je u ovom slučaju iznimno važno, i koji će jamčiti neutralnost i stručni autoritet u okviru novoosnovanog povjerenstva – rekao je predsjednik Uefe Aleksander Čeferin.

Lada, sretno!

Ova objava Lada Rojc kao rješenje! Goričanka dio povjerenstva za analizu slučaja “VAR Leaks” se prvi puta pojavila na cityportal.hr.