Prijava

Vaša prijava

Početkom svibnja stiže glazbena čarolija VG Brass festivala

[]

Velika Gorica će početkom svibnja ponovno na nekoliko dana postati prijestolnica glazbe. Održava se 18. Velikogorički brass festival koji za cilj ima senzibilizaciju javnosti za limena puhačka glazbala i educiranje publike o vrijednosti ozbiljne glazbe. Pučko otvoreno učilište koje je organizator ove glazbene manifestacije, nastavlja tradiciju dovođenja vrhunskih domaćih i svjetskih umjetnika koji će zasigurno oduševiti publiku svojom virtuoznošću i bogatim glazbenim iskustvom.

Program je, kao i uvijek, pomno biran, a ovogodišnji VG Brass ponovno dovodi vodeće svjetske trubače u Hrvatsku. U Dvorani Gorica 3. svibnja Festival otvara talijanski trubač Andrea Tofanelli. Uz Tofanellijevo ime često se spominje da je jedan od vodećih svjetskih trubača specijaliziranih za stil Jazza slavnog Maynarda Fegusona, no jednako je cijenjen i poznat po svojim vještinama u klasičnom izričaju. Nastupio je sa svim najeminentnijim talijanskim i svjetskim glazbenicima, te s vrhunskim jazz orkestrima i big bandovima diljem svijeta, a na otvorenju ovogodišnjeg Brassa zasvirat će u pratnji Jazz orkestra ORSH-a. Gost na koncertu bit će brazilsko-portugalski glazbenik Gileno Santana, također na trubi, kojem to neće biti jedini nastup na ovogodišnjem Festivalu.

06.05.2023. Velika Gorica. Euphoria Brass Sextet iz Finske na 17. Velikogorièkom Brass festivalu. Foto: David Joliæ/cityportal.hr

Drugog dana Festivala, 4. svibnja, u Dvorani Galženica nastupat će mađarski glazbenici – Jozsef Bazsinka sr. na tubi i Irina Ivanitskaia na klaviru. Jozsef Bazsinka sr. poznati je komorni umjetnik i cijenjeni profesor glazbe. S kolegicom Irinom Ivantskaiom, vrlo aktivnom solisticom i komornom glazbenicom, svira već 28 godina. Ovom uigranom dvojcu gost na koncertu bit će američki trubač Peter Wood.

U svečanom ambijentu crkve bl. Alojzija Stepinca, trećeg dana Festivala, 5. svibnja, publika će moći poslušati dvojicu Nijemaca koji trenutno žive i djeluju u Austriji. Svestrani umjetnik Uwe Köller svoje umijeće sviranja pokazat će na trubi, a pratnja na orguljama bit će mu Ulrich Walter.

07.05.2022. Velika Gorica. Koncertom Jazz orkestra OSRH i Jamesa Morrisona završen 16. Brass festival. Foto: David Joliæ/cityportal

Posljednji koncert održat će 6. svibnja, u Dvorani Galženica, trubač koji je kao gost otvorio ovogodišnji Festival – Gileno Santana, a pratnja na gitari bit će mu instrumentalist, pjevač, aranžer i skladatelj, dobitnik Latin Grammyja – Gabriel Selvage. Ovim čarobnim krugom zatvorit ćemo još jedno glazbeno putovanje zvano Brass, koje će zasigurno ostati u lijepom sjećanju i izvođačima i publici.

U okviru ovogodišnjeg Brassa, sada već tradicionalno, bit će organizirane i radionice za studente i polaznike glazbenih škola.

 

Ova objava Početkom svibnja stiže glazbena čarolija VG Brass festivala se prvi puta pojavila na cityportal.hr.


Kosinjska tiskara – promocija knjige