Prijava

Vaša prijava

U Galeriji Galženica otvara se izložba panoramskih fotografija ‘Obruč’ autora Ivana Posavca

[]

Galerija Galženica postat će privremeni dom panoramskih fotografija Ivana Posavca, jednog od najuspješnijih i najutjecajnijih suvremenih hrvatskih fotografa. Njegova samostalna izložba ‘Obruč’ donosi njegov izbor fotografija, koje pokrivaju širok raspon njegova umjetničkog i osobnog puta, obilježenih introspekcijom i autoreferencijalnosti.

Fotografije su panoramskog formata (3,60 x 0,90 metara), a snimljene su sovjetskim panoramskim fotoaparatom FT2 koji je izvorno služio za procjenu rezultata topničke paljbe.

– Iako nije zamišljena retrospektivno, izložba Obruč predstavlja panoramske fotografije snimljene u širokom vremenskom rasponu od 2000. do 2022. godine. To pokazuje da nije riječ o autorovoj trenutnoj zanesenosti ovom specifičnom tehnologijom snimanja, već o iskrenom nadahnuću njenim potencijalima koji su joj osigurali posebnu poziciju unutar njegova opusa. Na izložbi je stoga predstavljen izbor iz većine tematskih ciklusa koje je izveo panoramskom kamerom – stoji u tekstu predgovora kojeg je napisao kustos izložbe, povjesničar umjetnosti Branko Franceschi.

Otvorenje izložbe je sutra u 19 sati, a umjetničke fotografije možete razgledati do 7. lipnja.

 

Ova objava U Galeriji Galženica otvara se izložba panoramskih fotografija ‘Obruč’ autora Ivana Posavca se prvi puta pojavila na cityportal.hr.