Prijava

Vaša prijava

15. Međunarodni festival folklora


Tradicionalni Međunarodni festival folklora u organizaciji Folklornog ansambla Turopolje održan je od 02. do 04. srpnja 2015., počev od revijalne večeri dječjeg folklora i druženja grupa u Parku dr.Franje Tuđmana (četvrtak) i šetnice Trg bana Josipa Jelačića u Zagrebu – ”Zagrebu pjesmom i plesom za dušu”(petak). U petak (03.07.) je u dvorani Gorica bilo svečano otvorenje festivala uz nastup domaćina FA Turopolja i stranih grupa. Službeni nastup folklornih grupa (natjecanje) i podjela priznanja bila je je u istoj dvorani u subotu, 04.srpnja. Uvodni, slobodni, dio pripao je organizatoru FA Turopolju, a onda je pred posve ispunjenim gledalištem redom slijedilo osam izvođača: Plesni ansambl ”Horo” (Bozhurishte, Bugarska), KUD Gradina (Polača, Zadar), Folklorna grupa ”Pynimelis” (Pynimelis, Litva), Folklorni ansambl ”Biseri” (Darmstadt, Njemačka), KUD ”Toše Miloševski” (Resan, Republika Makedonija), Folklorno društvo ”Kurpianka” (Kadzidl, Poljska), Češka Obec – Velika folklorna skupina ”Srdečko” (nacionalna manjina, Bjelovar) i Multikulturalna zajednica Novog Zelanda (Folklorni ansambl ”Kralj Tomislav”, Te roopu Tarara o Aotearoa, Vokalni sastav ”Klapa Samoana”). Stručno povjerenstvo ocjenjivalo je koreografiju, scenski dojam, kostimografiju, izvornost, glazbenu, vokalnu i tehničku izvedbu. Tako veliki broj kategorija uvijek za posljedicu ima činjenicu da niti jedna grupa ne ostane bez određene nagrade. Kroz program je vodila Ana Mirenić.

Interkontinentalna dimenzija

Petnaest godina jedne manifestacije je dovoljno dug vremenski period da bi se njena osnovna orijentacija mogla definirati i prema tome ocjenjivati realizaciju postavljenih ciljeva. Ako ostavimo stručnjacima da ocjenjuju folklornu baštinu, glazbeno naslijeđe i kostimografiju, onda si možemo dopustiti slobodu da nešto kažemo o koncepciji Međunarodnog festivala folklora. Folklorni ansambl Turopolje odnosno njegova voditeljica Zlata Cundeković godinama uspjevaju održati visoki nivo Festivala kojeg obogate interkontinentalnom dimenzijom. Oni koji redovito prate ovu manifestaciju prisjetit će se gostovanja, primjerice, grupa iz Indonezije, Kostarike, Afrike, … Ovogodišnji Festival predstavio je brojnu grupu s Novog Zelanda i tako ostao dosljedan u prikazivanju egzotičnih kostima i ljudi koji vjerno, tisućama kilometara daleko od svoje domovine, pokazuju svoje povijesne običaje i tako ih čuvaju od zaborava. Koncepciju Festivala moguće je promatrati i iz kuta (ne)uniformnosti te istaći kako ona (koncepcija) uvijek uvažava šarolikost stilova i to je dodatna vrijednost za priznanje onima koji rade Međunarodni festival folklora.

Ples na štulama

Na ovogodišnjem festivalu sjajno su se predstavili folkloraši iz Litve, a njihov ples na štulama prije bi se možda mogao ubrojiti u davno zaboravljenu sportsku disciplinu, nego u plesnu aktivnost sa štulama kao rekvizitom. Fascinirajuće djeluje prizor u kojem osam mladića bez vidljivog napora balansira na visokim štulama i crta plesne figure, čak i u situaciji kada ih u tome pokušavaju flertovanjem zasmetati djevojke. Kada su odbacili štule momci su ipak popustili pred naletom cura, koje su ih zajašile i doslovce strpale pod haljine. Kompletna predstava litavskog Pynimelisa može se ocijeniti najvišom ocjenom i zato je razumljiva odluka ocjenjivačkog suda, prema riječima Snježane Špehar, da ga se proglasi apsolutnim pobjednikom festivala.

Kada bi se dodjeljivala nagrada za najtemperamentniji nastup onda bi ona na ovom festivalu skoro uvijek bila rezervirana za folkloraše iz  Makedonije. Tako je i ovoga puta KUD ”Toše Miloševski” u ritmu dva bubnja, dvije harmonike i klavijatura potvrdio makedonski ”tempo furioso” i izazvao standing ovation prezadovoljnog gledališta. Harmoničnost makedonskih folkloraša podcrtava optimalna postava od deset djevojaka i isto toliko plesača, a koreografijom su dočarali kako su se nekad mladi upoznavali i jedni drugima obećavali.

&&&&&&&&ℑℑℑ&&&ℑ&&&&&&&&&&&&&&&&ℑ