Prijava

Vaša prijava

Krenuli radovi na postavljanju rampe u školi u Lekeniku!


Iako živimo u modernom društvu kad bi svi trebali imati jednaka prava, ovu teoriju, nažalost, pobijaju mnogi slučajevi u kojima su osobe s invaliditetom na neki način diskriminirane. Najviše se to osjeti u ruralnim naseljima. Jedan od najnovijih slučajeva je onaj mlade Iskre Šeperić (14) koja boluje od spinalne mišićne atrofije tipa 3, opake bolesti koja pogađa mišiće u tijelu. Iskra pohađa Osnovnu školu „Mladost“ u Lekeniku, a sama građevina nema pristup za osobe s invaliditetom, stoga je njen otac Željko mora svakodnevno unijeti u školu kako bi mogla sudjelovati u nastavi i nakon završetka doći po nju.

Ravnatelj im je dosad izašao u susret tako što je Iskrinom razredu omogućio da se nastava odvija u samo jednoj učionici u prizemlju, pa se ne moraju seliti iz sata na sat. No, to nije dugoročno rješenje.

Iskrin otac Željko ogorčen je što se za sve uvijek nađe novca, a za ono što je potrebno, u ovom slučaju postavljanje rampe, novca nema.

Inače, Sisačko-moslavačka županija osnivač je OŠ „Mladost“ Lekenik, pa se sredstva za rampu moraju izdvojiti iz županijskog proračuna koja je odgađala rješavanje problema zbog nedostatka novca.

Cijela priča prije nekoliko dana objavljena je u svim medijima u Hrvatskoj, nakon čega su nadležni počeli reagirati pa su radovi krenuli u petak oko 14 h.

„Postavit će dvije rampe – vanjsku i unutarnju, kako bi Iskra nesmetano mogla doći do svoje učionice. Osim toga, obnovit će i vanjski ulaz škole“ – izjavio je za Cityportal ravnatelj škole Igor Rožić.

„Svakog dana sam bio na sastanku u Županiji i uspjeli smo naći zajedničko rješenje.“ – rekao je ravnatelj.

Cijena radova je iznosi 120.000 kn koje u potpunosti financira Sisačko-moslavačka županija, a trebali bi biti gotovi kroz petnaest dana.

No, škola u Lekeniku nije jedina koja nema pristup za osobe s invaliditetom. Nema ga ni ambulanta, sama zgrada Općine Lekenik, kao ni trgovine. Treba napomenuti da bi te iste pristupe koristile i majke s malom djecom za ulazak kolicima.