Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica dobiva čak pet e-punionica, a evo i na kojim lokacijama


U organizaciji Hrvatskog Telekoma i domaćina VG Komunalca organizirana je prezentacija na temu E-Mobilnosti Grada Velike Gorice i projekta E-Punionice. On je uspješno pokrenut na inicijativu VG Komunalca, velikogoričke  Razvojne agencije VEGORE te Ekoregije. Uskoro će u Gradu na nekoliko lokacija biti postavljene e-punionice.

VG design1a-3

– Radi se o pet elektro punionica za punjenje električnih vozila. Kao što znate mi imamo prvu Ekoregiju u Hrvatskoj te u sklopu nje razvijamo e-mobilnost. Jedna smo od rijetkih  lokalnih samouprava koja pokreće e-punionice. To je usluga koju će građani moći koristiti besplatno prve dvije godine, a kako će biti kasnije ovisit će o potražnji – ispričao je direktor VG Komunalca Dragan Perić, dodajući kako su pripremni radovi za postavljanje punionica već započeli.

– Punionice će biti montirane za dva tjedna i biti spremne za rad. Imat ćemo njihovo svečano otvaranje. Time ćemo ući u europski sustav e-punionica, tako da će i turisti na proputovanju moći svratiti u Goricu, usput ručati i napuniti svoje vozilo – kazao je  Perić.

Osim auta, punit će se bicikli i skuteri

Punionice neće biti na raspolaganju samo za automobile, već i za elektro skutere i bicikle, a svaki će vlasnik vozila dobiti svoju identifikacijsku karticu putem koje će se pratiti potrošnja energije punionice. One će biti strateški raspoređene na  pet lokacija u gradu:

punionica

– Kod VG Goričanke, Trga Stjepana Radića, kraj trafostanice kod toplane, kod Pučkog otvorenog učilišta na parkiralištu-ulazak iz Kolareve, južni dio parkirališta kod vatrogasnog doma, zatim kraj zelene tržnice – otkrio je Josip Kolarec iz VG Komunalca.

– Povrh same instalacije, punionice će biti povezane i s regionalnom platformom za pretraživanje, rezervaciju i autorizaciju pristupa samim punionicama, koja je dostupna na portalu www.puni.hr. Bilo koji korisnik može pogledati gdje se nalaze javno dostupne punionice i koji su uvjeti pristupa – rekao je Dino Novosel iz Hrvatskog Telekoma.

– Posljednjih 12 mjeseci tržište punionica električnih vozila poraslo je za 425 posto. Trenutačno u Hrvatskoj imamo 63 punionice. U tome veliku ulogu ima Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je omogućio jedinicama lokalne samouprave ostvarivanje određenih subvencija za nabavku e-punionica – dodao je Novosel.

Ono što svakog građanina zasigurno zanima jest i cijena elektro vozila. Ona je još uvijek za neke kućne budžete previsoka, ali uz ostvarenje poticaja Fonda za zaštitu i okoliša mogu se povoljnije kupiti.