Prijava

Vaša prijava

ORah prikupio stotine potpisa za povratak stočnog sajma


Brojni su Velikogoričani u protekla dva tjedna svojim potpisom na peticiju podržali inicijativu Gradske organizacije stranke Održivi razvoj Hrvatske za povratak stočnog sajma. Veliki odaziv sugrađana, kako ističu u Orahu, pokazao je da je problem nepostojanja stalnog sajamskog prostora prepoznat među Velikogoričanima kao jedan od akutnih problema u gradu koji zahtijeva hitno rješenje. Članovi velikogoričkog ORaH-a, kojima su se proteklog vikenda pridružili i saborski zastupnik Mladen Novak i koordinator VI. Izborne jedinice ORaH-a Slaven Vujić, u svega su nekoliko dana na prostoru sajmišta i u središtu grada prikupili nekoliko stotina potpisa, a akcija traje i dalje.

ORaH.sajam.2

– Stočni sajam u Velikoj Gorici, kojoj gravitira nekoliko desetaka sela u Turopolju, Posavini i Vukomeričkim goricama, nije samo povratak tradicije, već i potreba, budući da seosko stanovništvo iz okolice nema prostor za prodaju svojih proizvoda, a sadašnja ilegalna trgovina većinom peradi i stočne hrane odvija se na cesti, u neprimjerenim sanitarnim uvjetima, uz česte posjete veterinarske inspekcije i visoke kazne seljacima. Činjenica da se dio seljaka, unatoč visokim kaznama, ipak odlučuje ponuditi životinje na prodaju, najbolje svjedoči o potrebi postojanja primjerenog mjesta za trgovanje stokom i poljoprivrednim proizvodima na području Velike Gorice – ističu iz Gradske organizacije ORaH-a Velika Gorica, čiji su članovi početkom rujna pokrenuli akciju za povratak stočnog sajma kakav je nekada postojao u Gradu na prostoru današnjeg sajmišta, a koji je ukinut pred više godina.

– Cilj je akcije putem peticije od gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i Gradskog poglavarstva zahtijevati da na primjerenom mjestu u gradu odrede trajnu lokaciju za stočni sajam koji će biti uređen prema prihvaćenim standardima, s nužnom komunalnom infrastrukturom i dežurstvom veterinara, i na kojem će se prodavati i kupovati stoka, perad, poljoprivredni proizvodi i alati u uvjetima prihvatljivim za ljude, ali i za životinje – dodali su iz ORaH-a.