Prijava

Vaša prijava

Osobe s invaliditetom građanima će prikazivati svoju svakodnevicu


Gradska knjižnica Velika Gorica ove jeseni ugošćuje Udrugu osoba s invaliditetom „Suncokret“ – naše sugrađane sa specifičnim potrebama koje ćemo bolje upoznati kroz niz tribina posvećenih problemima s kojima se susreću u svakodnevnim životnim situacijama.

Tribine će se odvijati u Središnjem odjelu za odrasle, i to u obliku predavanja i radionica sa ciljem osvještavanja drugačijih potreba osoba s invaliditetom i pronalaženja načina njihove što bolje integracije u lokalnoj zajednici.

Volonterke „Suncokreta“ Sanja Došen i Ivna Ivanković u goste će dovoditi stručnjake u radu s osobama koje imaju različite oblike invaliditeta, a prva u nizu tribina održat će se već sljedeći tjedan.

Međunarodni tjedan gluhih

U prostoru Središnjeg odjela za odrasle, Zagrebačka 37, obilježava se Međunarodni tjedan gluhih koji ove godine traje od 21. do 27. rujna. Informativni pano s brošurama možete u knjižnici razgledati već od ovog tjedna, a u srijedu 30. rujna od 18 sati predavanje o znakovnom jeziku održat će Mirjana Juriša, izvršna direktorica Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba i predsjednica Hrvatskog društva tumača i prevoditelja znakovnog jezika. Tom prilikom svi će imati priliku upoznati se s osnovama znakovnog jezika te se informirati o tome kako ga i sami mogu naučiti i koristiti. Također ćete saznati kako možete pomoći našim sugrađanima oštećena sluha da se osjećaju više prihvaćenima i manje izoliranima u svim svakodnevnim situacijama.

Međunarodni tjedan gluhih osoba obilježava se posljednjeg punog tjedna u mjesecu rujnu, s kulminacijom na Međunarodni dan gluhih zadnje nedjelje u mjesecu. Prvi put je obilježen 1958. godine kao inicijativa Svjetske federacije gluhih. Međunarodni tjedan gluhih potiče osvještavanje i senzibiliziranje javnosti ali i državne vlasti, jedinica lokalne i regionalne samouprave o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba. Isto tako, cilj mu je edukacija gluhih osoba o boljoj komunikaciji i integraciji u zajednicu.