Prijava

Vaša prijava

Božidar Škofač dobitnik Nagrade “Vicko Andrić”


Nagrada “Vicko Andrić”, između ostalog, dodjeljuje se pojedincima ili udrugama za doprinos lokalnoj zajednici zbog očuvanja i promocije kulturne baštine, a dobitnik nagrade za 2014. godinu je profesor Božidar Škofač iz Letovanića. Kako je obrazložio Odbor za dodjelu, profesor Škofač zaslužio ju je zbog aktivnog višegodišnjeg sudjelovanja u očuvanju kulturne baštine svoga zavičaja na području graditeljske tradicijske baštine, etnografskih predmeta, kao i zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

Jedna od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj upravo je zbirka Božidara Škofača, čije je formiranje započeo u rodnoj kući s naslijeđenim predmetima starog pokućstva. Zbirka danas broji više od 5.000 predmeta i zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske. Među etnografskim predmetima posebno se ističu bogati uporabni tekstil i raskošne nošnje. Dio zbirke je otvoren za javnost i do danas ju je razgledalo oko 10.000 ljudi.

Također, 1975. godine osnovao je KUD „Poculica“, u kojem je do danas ostao koreograf i umjetnički voditelj, a mogu se pohvaliti sakupljanjem izvornih napjeva, običaja kao i načina odijevanja za pojedine prigode kako bi ih mogli autentično prezentirati.