Prijava

Vaša prijava

Za zdravo odrastanje: Stručnjaci predlažu povratak zaboravljenim igrama


Sinoć je u Muzeju Turopolja u sklopu aktivnosti Dječjeg tjedna predstavljena knjiga Zlatice Šandor „Povratak zaboravljenim igrama“. U knjizi su sakupljene i opisane dječje igre koje polako padaju u zaborav, a autorica ih na ovaj način nastoji spasiti i dokazati kako one i te kako mogu i dalje dobro funkcionirati kao dio djetinjstva naših mališana. Sve su igre popraćene duhovitim ilustracijama Mate Lovrića.

– U dugogodišnjoj praksi vidjeli smo da djeca nisu niti vani, niti u igri, već isključivo u sjedilačkim aktivnostima. Pritom nisu u neposrednoj igri sa drugom djecom ili svojim roditeljima. Željela sam doznati od mnogih roditelja, bake i djedova s čime su se oni igrali i na koji način su se družili. Jednostavno sam sakupila te igre i isprobali ih u vrtiću. Shvatila sam da se kod djece razvijaju mnoge dobre stvari – ispričala nam je autorica Šandor, ističući kako će se morati brzo nešto promijeniti jer igrice na mobitelima i kompjuterima nisu rješenje.

– Igre s kakvima su se zabavljali naši stari doprinosile su zdravlju djece te se nada da će se one uskoro početi primjenjivati u svim vrtićima – dodala je autorica.

O značaju knjige objavljene u izdanju Grada Velike Gorice i Gradske knjižnice govorili su pedagoginja i profesorica sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Mirjana Šagud, ilustrator Mate Lovrić i urednica knjige Katja Matković Mikulčić.

Posjetitelje su zabavljali najmlađi iz vrtića Lojtrica.

Galerija fotografija: