Prijava

Vaša prijava

Udruga slijepih Zagreb: Kvaliteta života članova na prvom mjestu


Jedna od temeljnih organizacija, koje po regionalnoj osnovi djeluju na području Hrvatske, unutar Hrvatskog saveza slijepih je Udruga slijepih Zagreb. Tajnik Udruge, Goran Denis Tomašković, napominje kako uključuju članove s dvije teritorijalne jedinice. U udrugu je uključeno 1216 članova, 940 s područja grada Zagreba, te njih nešto manje od 300 s područja Zagrebačke županije. Riječ je o osobama koje imaju oštećenje vida do 5% ostatka vida na boljem oku, jer je to definicija sljepoće Međunarodne svjetske zdravstvene organizacije koju prihvaća naš Savez slijepih.

Djelovanje Udruge slijepih je, kaže Tomašković, usmjereno na ostvarivanje glavnog cilja, a to je na prvom mjestu poboljšanje kvalitete života svojih članova. Radi se o psiho socijalnom savjetovanju, upućivanju u ostvarivanje prava, poboljšanju zapošljivosti slijepih osoba kroz različite projekte, osposobljavanju za samostalan život, rehabilitacijskim aktivnostima, zagovaranju pristupačnosti javnih površina kako bi članovi bili što mobilniji u prometu, te uključivanju u rad sportskih i rekreativnih klubova i društava. Najmlađi član ima 3, a najstarija članica 98 godina, no bez obzira na dob mogu se uključiti u jednu od sedam klubova i društava Udruge slijepih. Pikado klub slijepih „Zvuk“, goalball klub slijepih Zagreb, sportski kuglački klub slijepih Zagreb, šahovski klub slijepih „Polet“, radio-klub „Louis Braille“, Dramski studio „Novi život“, Vokalni ansambl udruge slijepih te planinarski klub prijatelji planina“.

Međunarodni dana bijelog štapa Udruga slijepih Zagreb danas će obilježiti  prigodnim programom i druženjem u klupskim prostorijama u Draškovićevoj u Zagrebu, nakon čega slijedi i natjecanje u pikadu, šahu ili kartanje belota.

Inače, Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svake godine 15. listopada od 1964. godine proglasom Lyndona Johnsona, tadašnjeg predsjednika SAD-a. U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava od 1996. godine.