Prijava

Vaša prijava

Dnevnik i fragmenti slikara Jurja Odrčića


Sinoć je u Muzeju Turopolja otvorena izložba ”Dnevnik / Fragmenti” Jurja Odrčića ( rođen u Zagrebu 1979.), slikara koji živi i stvara u Velikoj Gorici. U Zagrebu je završio Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, slikarski odjel. Sudjelovao je na nekoliko likovnih kolonija, samostalnih i skupnih izložbi. Slikarstvo mu je profesija. Uvodno i završno slovo imala je ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla, a osim nje posjetiteljima su se obratili slikar Odrčić i Dragica Dada Modrić, autorica popratnog izložbenog materijala.

”Iskrenost i beskompromisnost u odnosu prema činu stvaranja vidljiva je u djelima Jurja Odrčića. U bogatom koloritu, načinu na koji slaže kompozicije, odabire vizure i modelira svjetlo. Nije da samo možete dugo stajati pred njegovim slikama promatrajući ih, možete u njih i ući. Biti na livadi, u vrtu, ispod krošnje drveta, u ateljeu, mirisati uljanu boju. Možete osjetiti, opipati teksturu svakog predmeta. Razgledati prostor u kojem živi i radi. Na kratko ili na dugo biti tamo gdje je bio on. Slikareva intencija da nam kroz dnevničke zapise prikaže dijelove svog putovanja, tamo gdje nije bio sam i gdje je uvijek sam.Tamo gdje je doživljaj nadjačao pojavnost materijalnog. Tamo gdje se strast i snaga izraza ogledaju u boji i snažnim potezima kista.” (Dragica Dada Modrić)

U glazbenom dijelu izložbe nastupile su učenice Glazbene škole Franje Lučića, Vladimira Cvjetičanin (4. razred Srednje), klasa prof. Vesne Kovačić i dvije mlađe učenice s gitarama iz klase Igora Para. Visoku i elegantnu Vladimiru na klaviru je pratio prof. Krešimir Starčević. Ravnateljica Biškupić Čurla, nakon razgledanja izloženih djela, pozvala je posjetitelje na kat Muzeja na druženje i prigodni domjenak.

Izložba je otvorena do 20. studenog ove godine.

galerija fotografija: