Prijava

Vaša prijava

Udruga Grozd: Čuvari vinogradarstva i vinarstva vinogorja Vukomeričkih gorica


Na području grada Velike Gorice djeluje velik broj udruga, a jedna od njih je i Udruga vinogradara i vinara Grozd koja na ovom području djeluje od 2001. godine,okuplja vinogradare i vinare s područja grada Velike Gorice, Općina Pokupsko, Kravarsko i Orle. Koji su osnovni ciljevi ove udruge u razgovoru za City radio otkrio je njen predsjednik Vlado Mikulčić. „Prije svega promicanje vinogradarstva i vinarstva, težimo da se u vinogorju Vukomeričkih gorica koje se nalaze u vinogradarskoj regiji Pokuplje, da se iskrče stari nasadi koji su od nekad nasađeni hibridima i težimo da se u budućim sadnjama posade plemenite sorte grožđa.“

Kako kaže Mikulčić, ne ponovila se 2014. godina, ali je zato 2015. bila klimatski izuzetno povoljna za vinogradare i vinare, te se nada da ćemo ove godine imati vina vrhunske kvalitete.

Da bi bili dobar vinogradar i vinar treba se educirati, a Udruga Grozd tijekom cijele godine organizira niz stručnih i edukativnih predavanja u suradnji sa Savjetodavnom službom. „Imamo predavanja pred rezidbu, zaštita i tretiranje vinograda, predavanje pred berbu, radovi u podrumu, organizirali smo i tečajeve za sigurno rukovanje s pesticidima, naši polaznici su ih uspješno položili, krajem godine će dobiti iskaznice s kojima će bez problema moći kupovati sredstva“ – rekao je Mikulčić.

U Udruzi su uglavnom hobi vinogradari, no mnogi članovi svoja vina predstavljaju na raznim natjecanjima gdje se ocjenjuje kvaliteta vina. „Posljednjih desetak godina jako smo napredovali po pitanju kvalitete vina, imamo nekoliko članova koji svoje vino daju na ocjenjivanje diljem Lijepe naše, imamo desetak zlatnih diploma i vrlo veliki broj srebrnih“ – pohvalio je Mikulčić članove Udruge.

Dodajmo ovome da je Udruga vinogradara i vinara GROZD za svoj rad 2012. godine dobila javno priznanje grada Velike Gorice.

Kako se bliži važan datum za sve vinogradare i vinare, a riječ je o Martinju, evo i najave kako će taj dan proslaviti članovi Udruge, ali i svi putnici namjernici. „U subotu, 14.studenog, Martinje u Vukomeričkim goricama, točnije u vinogradarskom području Kostanjevca, kod domaćina, upravo gospodina Mikulčića biti će okupljanje od 14, a cermonija krštenja mošta slijedi u 15 sati, nakon toga moći ćete uživati u turopoljskoj kotlovini i lovačkom gulašu.“