Prijava

Vaša prijava

Uhvatila vas je glad? „Gazde“ su pripremile švedski stol!


Kada netko u istom sastavu na sceni djeluje već dvadeset i više godina, to samo govori da je riječ o dobrom poslu. A oni…Oni su priča koja će se još dugo pričati. Prvi su koji su uskočili u kožne hlače, uhvatili tambure u ruke, i pridružili im bubanj. Kako su ih kritičari gledali devedesetih i što su mislili o tom njihovom pothvatu oni najbolje znaju. No, učinili su ono što su drugi prihvatili dvadesetak godina kasnije, i s ponosom mogu reći da su bili prvi koji su tambure približili široj masi, prije svega mladima. O tome da su prvi tamburaši koji su godinama punili veliku dvoranu zagrebačkog Doma sportova, da i ne govorimo. Na svojim policama imaju i „Porin“, a dobili su ga u vrijeme kada je doista nosio određeno značenje, snimili su i dokumentarac o svojih prvih dvadeset godina… I sad kada naglas izgovorite ime „Gazde“, shvatite puninu značenja tog imena.

I taman kad se naviknete na iznenađenja koja vam pripreme, i mislite – više neće, dogodi se pjesma „Švedski stol“. Pjesma čiji je tekst napisao Stevo Cvikić, a glazbu Predrag Martinjak, Gazde su publici predstavile prošle godine na Aureafestu u Požegi. Prije nekoliko dana stigao je i videospot koji je snimio Hrvoje Banić, a snimljen je u svim velikogoričanima dobro znanoj Cabani. Nemoguće ga je prepričati, rekao je to Marko Bujanović frontman Gazdi gostujući u programu City radija, pa predlažemo da ukoliko još niste da ga pogledate.

„Ovo je jedan od naših najotvorenijih i najprovokativnijih spotova“ – rekao je Marko, a vjerujemo da se slažete s tom izjavom.

Razgovarali smo s Markom ne samo o novom singlu „Švedski stol“, najavio je njihov 11 album, podsjetili smo se i na njihovu ovogodišnju veliku američku turneju, najavili novu koja slijedi krajem siječnja slijedeće godine, a kada spominjemo Ameriku, za kraj ćemo vam otkriti da su tamo snimili dio spota za pjesmu „Moja najmilija“ u kojem se pojavljuje jedna od naših najperspektivnijih mladih manekenki Petra Butković.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.