Prijava

Vaša prijava

„Bijela roda u Zagrebačkoj županiji“


 Imate li na svom krovu gnijezdo bijele rode – nemojte ga micati. Radi se o trajno zaštićenoj vrsti ptice u Hrvatskoj te je zabranjeno njezino ometanje i uklanjanje gnijezda. A zbog suživota s rodama možete dobiti i koju kunu pomoći.

Naime, gnijezdo roda može doseći težinu od 700 kg, pa svakih 10-tak godina treba mijenjati ili rekonstruirati krovište na kojem se nalazi. Stoga Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nastavlja projekt „Bijela roda“. Cilj je očuvanje gnijezda ovih ptica i smanjenje troškova sanacije štete vlasnicima objekata. Jednokratna naknada je i ove godine 700 kuna po gnijezdu.

Iz javne ustanove pozivaju sve vlasnike koji do sada nisu sudjelovali u projektu, da se jave najkasnije do 13. srpnja. Trebaju pripremiti kopiju osobne iskaznice i vlasničkog lista te kopiju potvrde o tekućem računu. One koji su već sudjelovali u projektu će djelatnici Javne ustanove kontaktirati prilikom terenskog obilaska, kako bi potpisali izjavu o točnosti podataka.

U Zagrebačkoj županiji, inače, ima oko 160 gnijezda bijelih roda, najviše na području općina Pisarovina, Orle i Dubrava.