Prijava

Vaša prijava

Iz Gorice potaknuta rasprava o migracijskoj krizi


Izbjeglička kriza zadnjih mjeseci je uzdrmala Europsku uniju te nespremna za ovu vrstu izazova, nije pronašla adekvatne odgovore. Bez zajedničke politike prema izbjeglicama i migrantima, članice Europske unije bile su prisiljene tražiti individualne odgovore na ovaj izazov, a upravo izbjeglička kriza bila je tema panel diskusije koju je danas organiziralo Veleučilište Velika Gorica i to u sklopu šeste tematske cjeline međunarodne konferencije „Dani kriznog upravljanja“ 2016 godine.

Ovaj skup je organiziralo Veleučilište Velika Gorica sa htjenjem da sva ona dobra i pozitivna iskustva koja se događaju u rješavanju problema izbjegličke, odnosno migracijske krize, ostanu zabilježena. Ta dobra praksa da se iskoristi, ali i one stvari koje uočimo da ne funkcioniraju, da se uspiju popraviti.“ – rekao je dekan Veleučilišta Ivan Toth. Opsežno izlaganje održao je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić.

Nakon zatvaranja i uvođenja restriktivnog prolaza preko mađarske granice koje je stupilo na snagu 15.rujna, migranti i izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja počeli su ulaziti na teritorij Republike Hrvatske. Dva dana kasnije, Vlada RH donijela je Odluku o osnivanju Stožera za koordinaciju aktivnosti. Prema podacima MUP-a, od 16.rujna do danas u Hrvatsku je ušlo 416.000 migranata.

 „Sustav civilne zaštite je tu kao ogromna potpora koja odrađuje onaj pozadinski posao i platforma koja uvezuje sve ciljeve institucija u Republici Hrvatskoj i one koje sudjeluju u ovom procesu, da funkcioniraju što brže i učinkovitije“ – pojasnio je Robert Mikac, zamjenik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Foto: Matea Brenčić
Foto: Matea Brenčić

Migracijska kriza kroz statistiku

Veliki dio odradili su volonteri koji su odradili više od 78.000 sati. Prema podacima Crvenog križa, podijeljeno je 414 tona hrane, 416.513 litara pitke vode, 50.908 komada higijenskih potrepština. Služba traženja uspješno je riješila 788 slučajeva razdvojenih obitelji te je pružena psihosocijalna pomoć više od 73.000 migranata.

02.studenog otvoren je zimski prihvatno-tranzitni centar Slavonski Brod, a samo dan kasnije stigao je i prvi vlak s izbjeglicama. Inače, prihvatni centar spreman je za smještaj i noćenje 5 tisuća ljudi u zimskim uvjetima.

Osim državnih službi, veliki obol dali su i građani. Naime, sredinom rujna Crveni križ pokrenuo je apel za prikupljanje novčanih i materijalnih donacija. Do 17.studenog uplatama na žiro račun prikupljeno je preko 2 milijuna kuna pomoći, te je na donatorskom telefonu zabilježeno skoro 53 tisuće poziva preko kojih je prikupljeno oko 331.000 kn.