Prijava

Vaša prijava

Predstavljena knjiga „Albanija – vojska i strani utjecaji”


Nakon engleskog izdanja, u Velikoj Gorici predstavljen je i hrvatski prijevod knjige „Albanija – vojska i strani utjecaji”, autora Pellumba Quazimija, albanskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj. Knjiga se temelji na njegovoj doktorskoj disertaciji, a svjedoči ne samo o nastajanju albanske vojske, već i države. 

„Knjiga će omogućiti hrvatskoj javnosti da se upozna sa stvaranjem albanske državnosti. Albanski i hrvatski narod prolazili su kroz različite totalitarne sustave, a bivša Jugoslavija zadirala je i u albanska pitanja“ – rekao je uvodno Božidar Petrač, predsjednik Društva hrvatskih književnika. 

U ime Zagrebačke županije, koja je sufinancirala tiskanje knjige, predstavljanju su  prisustvovali predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković, zamjenik župana Rudolf Vujević i županijski vijećnik Damir Mikuljan – počasni građanin Tiranskog okruga. Predsjednik Skupštine Bošnjaković je rekao kako županija ima sjajne odnose s albanskom zajednicom i da će ovakve projekte i ubuduće podržavati, dok je Mikuljan dodao kako će se nakon čitanja ove knjige otkloniti mnoge predrasude i nedoumice o Albaniji. 

Zamjenik župana Rudolf Vujević naglasio je da su se u Albaniji mijenjali strani utjecaji, ali da niti jedan od njih nije mogao slomiti albansku obitelj, dapače, ona je davala snagu državi. „Stoga i danas, u globalizaciji, nemojmo zaboraviti na obitelj. Okrenimo se obitelji!“ – poručio je Vujević.


U zagrljaju prirode